Ακύρωση παραγγελιών, ελλείψεις αγαθών, αύξηση τιμών, φόβοι για… πλιάτσικο και πλήρη ανατροπή στις επιβατικές μετακινήσεις μπορεί να φέρει η καθήλωση των αμαξοστοιχιών για σημαντικό χρονικό διάστημα, αν αποφασιστεί ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια ασφαλών δρομολογίων.
Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Η καθήλωση του σιδηροδρόμου σηματοδοτεί ευρύτερες προεκτάσεις που για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών είναι αδιανόητες. Στο τραπέζι τίθεται το ζήτημα της διακοπής του ομαλού εφοδιασμού της αγοράς, ενώ η παρατεταμένη καθήλωση των τρένων, σε συνδυασμό με το «νεκρό» δίκτυο, εγκυμονεί τον κίνδυνο του… πλιάτσικου από διάφορους επιτήδειους, οι οποίοι μπορεί να σπεύσουν να ξηλώσουν γραμμές, καλώδια και άλλα υλικά που αποτελούν δημόσια περιουσία.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση και ο ΟΣΕ πρέπει να ενεργοποιήσουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας των αμαξοστοιχιών, υπό τον φόβο να… ρημάξουν.
Παρκαρισμένα κοντέινερ
Από την άλλη πλευρά, μετά το σοκ των θανάτων, ο εμπορικός κόσμος έχει αρχίσει να εκπέμπει προειδοποιήσεις για μεγάλη αναστάτωση στην αγορά, καθώς η σιδηροδρομική σύνδεση Βορρά – Νότου ήδη είναι εκτός λειτουργίας, λόγω των ζημιών που σημειώθηκαν στο σημείο όπου έγινε η ασύλληπτη τραγωδία στα Τέμπη. Χιλιάδες κοντέινερ είναι παρκαρισμένα στα λιμάνια του Πειραιά (Ικόνιο), της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι διακινούν ευπαθή προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος καταστροφής ευπαθών προϊόντων, η αθέτηση παράδοσης παραγγελιών και φυσικά η οικονομική ζημία σε χιλιάδες επιχειρήσεις, αγγίζοντας ακόμη και το θέμα της διατήρησης των θέσεων εργασίας. Μια παρατεταμένη διακοπή της λειτουργίας του σιδηροδρόμου θα προκαλέσει αναστάτωση στον εμπορικό κόσμο και θα αμαυρώσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με τις εμπορικές συναλλαγές με άλλες χώρες ή με τις αντίστοιχες μεταξύ των επιχειρήσεων και της αγοράς.
Μάχη με τον χρόνο
Το σοκ που θα υποστεί η εφοδιαστική αλυσίδα από μια παρατεταμένη καθήλωση των τρένων θα περάσει πολύ γρήγορα στον καταναλωτή. Εκτιμάται ότι, για να αποκατασταθεί… αύριο η ομαλότητα στην τροφοδοσία, θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ενώ αν ο σιδηρόδρομος παραμείνει… νεκρός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε θα αρχίσουν να προκαλούνται συστημικές συνέπειες και κραδασμοί. Η κυβέρνηση δίνει μάχη με τον χρόνο, προκειμένου να καταρτίσει σε συνεργασία με τον ΟΣΕ ένα οργανόγραμμα κινήσεων των αμαξοστοιχιών, έστω και με πιο αραιά δρομολόγια, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να βρεθούμε μέσα στην περίοδο του Πάσχα χωρίς επάρκεια προϊόντων και με τις τιμές να εκτινάσσονται στα ύψη.
H κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε όλες τις προπαρασκευαστικές κινήσεις, ώστε παράλληλα με την αναζήτηση των ευθυνών, τον έλεγχο των συμβάσεων για την τηλεδιοίκηση, την ολιγωρία των υπευθύνων ή τις διαμάχες μεταξύ των αναδόχων στη δικαιοσύνη, να αποκατασταθεί και η ομαλή επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου. Ήδη, το κλίμα στην οικονομία έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, καθώς η μετάθεση του εκλογικού… ρολογιού συσσωρεύει αβεβαιότητα, η οποία επιδεινώνεται όσο ένας από τους βασικούς βραχίονες του εμπορίου παραμένει… ακινητοποιημένος.
Βαρύ κλίμα
Από την άλλη πλευρά, το κλίμα είναι πολύ βαρύ και στις τάξεις των εργαζομένων στον ΟΣΕ και στη Hellenic Train. Η απώλεια συναδέλφων τους κατά τη μοιραία σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών εντείνει ακόμη περισσότερο τη διστακτικότητα, καθώς από εδώ και πέρα δεν γίνεται να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία σχετικά με τη λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας και τη συνέπεια των βαρδιών για την ομαλή επανεκκίνηση των δρομολογίων.
Η συνέντευξη Τύπου του νέου υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Γιώργου Γεραπετρίτη αναμένεται (και πρέπει) να ξεδιαλύνει πολλά θέματα και σε πολλά επίπεδα. Το ένα είναι το σκέλος των ευθυνών της τραγωδίας, το άλλο είναι το επιχειρησιακό και το τρίτο είναι η αποκατάσταση της ομαλότητας στις σιδηροδρομικές μεταφορές. Ταυτόχρονα, πρέπει να μετρηθούν οι επιπτώσεις στο εμπόριο, γιατί πέρα από τον κίνδυνο των ελλείψεων, ελλοχεύει και ο κίνδυνος της αισχροκέρδειας. Δηλαδή, με αφορμή το «μπλακ άουτ» στις σιδηροδρομικές μεταφορές, να δούμε… αδικαιολόγητες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων με την επίκληση του προβληματικού εφοδιασμού της αγοράς.
Η κυβέρνηση και οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλήξουν το συντομότερο δυνατό σε μια συμφωνία για ασφαλείς διελεύσεις με την ευλαβική τήρηση ενός οδικού χάρτη, που θα έχει ως στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στον σιδηρόδρομο και την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς. Οι όποιες εναλλακτικές επιλογές για την προώθηση των προϊόντων οδικώς ή μέσω θαλάσσης θα οδηγήσουν αναμφίβολα σε πρόσθετο κόστος, το οποίο εντέλει θα πληρώσει ο τελικός χρήστης, δηλαδή, ο καταναλωτής.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL



