, Δευτέρα
28 Νοεμβρίου 2022

Τιμές – φωτιά στα καυσόξυλα

Τη στιγμή που οι τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο έχουν πάρει την ανιούσα, οι καταναλωτές στρέφονται σε άλλους τρόπους θέρμανσης προκειμένου να ζεσταθούν. Η λίγο πιο οικονομική λύση για θέρμανση τον φετινό χειμώνα είναι τα καυσόξυλα, η ζήτηση και συνάμα και η τιμή των οποίων έχουν αυξηθεί. Σημειώνεται ότι το ξύλο είναι ένα προϊόν που για πάνω από δέκα χρόνια είχε διαμορφωθεί σε μια σταθερή χαμηλή τιμή και αυξήθηκε μαζί με τις υπόλοιπες ανατιμήσεις.

Της ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΤΖΟΥ

Ωστόσο, όπως φαίνεται, επιτήδειοι έχουν στήσει ένα άτυπο καρτέλ προσπαθώντας να κερδοσκοπήσουν λόγω της ανάγκης του κόσμου διατηρώντας με τεχνάσματα τιμές πολύ υψηλότερες από τις κανονικές.

Ύπαρξη καρτέλ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Στερεών Καυσίμων Αττικής Γιάννης Σακελλαράκης μίλησε στην «Political» για το καρτέλ που έχουν στήσει στην αγορά των καυσόξυλων ορισμένοι Έλληνες έμποροι, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη ζήτηση εκτόξευσαν φέτος στα ύψη τις τιμές, που συναγωνίζονται σε ποσοστό αύξησης εκείνες των καυσίμων. Έτσι, στην Αθήνα έχουμε φτάσει να πουλιέται ο τόνος στα 130-150 ευρώ!

Όπως επεσήμανε ο κ. Σακελλαράκης, «η ζήτηση είναι τεράστια, ενώ στην αγορά υπάρχει έλλειψη αποθεμάτων. Στην Αθήνα οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, με το κυβικό μέτρο να πωλείται αυτήν τη στιγμή από 130-150 ευρώ, ενώ πέρυσι η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 100-130 ευρώ».

Οι εξαγωγές

«Οι εξαγωγές σταμάτησαν από χώρες όπως η Ρουμανία, η Σερβία, η Βουλγαρία και η Αλβανία, ενώ και οι περιοχές που βρίσκονται κοντά στην πηγή των ξύλων, όπως η Βόρεια Ελλάδα ή η Κρήτη, κρατούν το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων τους», ανέφερε στο newsbomb.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Στερεών Καυσίμων Αττικής.

Ο κ. Σακελλαράκης εξήγησε τη «διαδρομή» που κάνουν τα ξύλα μέχρι να φτάσουν στον καταναλωτή: «Το δασαρχείο κόβει ορισμένα κυβικά ξύλων που πρέπει να κοπούν, κρατά τη δική του προμήθεια, τα δίνει στο κράτος και μετά μέσω δημοπρασίας τα αγοράζουν έμποροι και τα δίνουν στην αγορά. Το πρόβλημα που δημιουργείται όμως αφορά τις αυξήσεις που υπάρχουν και στα μεταφορικά, τις οποίες εμείς πληρώνουμε, με αποτέλεσμα η τιμή να ανεβαίνει». Ο ίδιος έκανε λόγο και για ορισμένους εμπόρους που «χτυπούν» καλύτερες τιμές στις δημοπρασίες ξυλείας δίνοντάς τα σε υψηλές τιμές. Αυτοί οι έμποροι δίνουν τα ξύλα αυτά κυρίως σε τοπικές κοινωνίες, για αυτό και παρατηρείται έλλειψη.

Το περιθώριο κέρδους

Όσον αφορά τις εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη για επικείμενο πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων που εμπορεύονται καυσόξυλα και πέλετ, οι φορείς της αγοράς είναι προβληματισμένοι. Ο κλάδος είναι προβληματισμένος από αυτή την απόφαση, καθώς, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποί του, «σε περίπτωση που επιβληθεί πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL