, Σάββατο
04 Φεβρουαρίου 2023

Το 5% των ατόμων με σύνδρομο Down εργάζεται

Ο Δημήτρης από τη Θεσσαλονίκη με σύνδρομο Down έγινε barista σε γνωστό ζαχαροπλαστείο στο κέντρο της πόλης. Με χαρούμενη διάθεση φοράει τη ποδιά του και πιάνει δουλειά εξυπηρετώντας δεκάδες  πελάτες.  Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια παρασκευής και σερβιρίσματος του καφέ και πλέον έγινε ένας επιτυχημένος barista με πτυχίο.

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΑΤΣΟΥ

Μιλώντας στην εφημερίδα Karfitsa,  δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του που μπορεί να βρίσκεται πίσω από πάγκο και να εξυπηρετεί δεκάδες πελάτες. «Νιώθω πολύ χαρούμενος και ευτυχισμένος που μου δόθηκε η ευκαιρία να εργαστώ», αναφέρει και συμπληρώνει ότι λατρεύει να φτιάχνει καφέδες, με  τον αγαπημένο του να είναι το φρέντο καπουτσίνο και μάλιστα γλυκό, όπως διευκρινίζει.

Δικαίωμα για όλους η εργασία

Το ηχηρό μήνυμα ότι η εργασία είναι δικαίωμα για όλους έστειλε στο πλαίσιο της δράσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου,  ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος σε συνεργασία με την εταιρεία καφέ ΜΟΑΚ, όπου τρεις νεαροί, ο Δημήτρης, η Λένα και η Νατάσα εργάστηκαν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Θεσσαλονίκη.

«Η ιδέα να εκπαιδεύσουμε παιδιά με σύνδρομο down με σκοπό να μπορέσουν να εργαστούν σε ρεαλιστικές συνθήκες γεννήθηκε πριν από δύο μήνες. Ήρθαμε αμέσως  σε επαφή με τον σύλλογο και τα συνεργαζόμενα καταστήματα, στο πλαίσιο της καμπάνιας  της εταιρείας μας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Ο σύλλογος άλλα και καταστήματα του δικτύου μας αμέσως αγκάλιασαν την ιδέα. Εκπαιδεύτηκαν συνολικά έντεκα άτομα, εκ των οποίων τα τέσσερα εργάστηκαν σε καφέ της Θεσσαλονίκης», δήλωσε στην «Κ» η διευθύντρια marketing της εταιρείας ΜΟΑΚ στην Ελλάδα, Κατερίνα Κυριακούδη. Στόχος όπως λέει  η ίδια είναι σε μόνιμη βάση να εκπαιδεύονται στην παρασκευή καφέ άτομα με σύνδρομο down και στη συνέχεια να εργάζονται σε καταστήματα υγειονομικού  ενδιαφέροντος, τονίζοντας την ανάγκη και το δικαίωμα  που έχουν τα άτομα αυτά  να εργάζονται.

Αναγκαία η ευκαιρία ένταξής στην αγορά εργασίας

Στη χώρα μας λιγότερο ένα ελάχιστο ποσοστό ατόμων με σύνδρομο Down εργάζεται. Στο πρώτο φόρουμ του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη,  αναδείχθηκε η ανάγκη για την υποστήριξη των ανθρώπων με νοητική αναπηρία στην  εργασία και η επίλυση ουσιαστικών ζητημάτων για την ποιότητα ζωής τους.

«Λιγότερο από το 5 % των ανθρώπων με νοητική αναπηρία εργάζονται στην  Ελλάδα» αναφέρει στην  «Κ», ο διευθυντής του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος, Βασίλης Κασιμάτης  και προσθέτει ότι, «είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα να εργαστούν οι άνθρωποι με νοητική αναπηρία. Τα άτομα με σύνδρομο down δεν ξέρουν να ‘’λουφάρουν’’, είναι παραγωγικά, θεωρούν κατάκτηση να μπορέσουν να εργαστούν».

Το κέντρο διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας του συλλόγου εκπαιδεύει κι απασχολεί  περισσότερα από  σαράντα άτομα. Στόχος  είναι  η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ωφελούμενων, η ανάπτυξη κοινωνικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων, η αύξηση της αποδοτικότητας, η κοινωνική τους ένταξη και  η άρση των διακρίσεων. «Στο πλαίσιο του κέντρου διημέρευσης έχουμε ένα οργανωμένο πλαίσιο προετοιμασίας και εκπαίδευσης σε προεπαγγελματικές δεξιότητες, πώς φτιάχνουμε ένα προϊόν,  πως μπορούμε να το διαθέσουμε.  Το σύνολο των υπηρεσιών έχουν ως στόχο τη βελτίωση της δημιουργικής απασχόληση και ενίσχυση της κοινωνικοποίησή τους», τονίζει ο κ. Κασιμάτης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA