, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Το ΕΚΘ τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά

“Τιμούμε τη μνήμη και τους αγώνες εκείνων που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα δικαιώματά μας.
Σήμερα, 136 χρόνια μετά από την αιματoβαμμένη Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο, την κορυφαία στιγμή στην ιστορία του Εργατικού Κινήματος, τιμούμε εκείνους που βγήκαν στους δρόμους, ξεσηκώθηκαν, αντέδρασαν και πλήρωσαν με τη ζωή τους τα αιτήματα για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την καθιέρωση της 8ωρης εργασίας, του 8ωρου ύπνου και ξεκούρασης και του 8ωρου ελεύθερου χρόνου. 136 χρόνια μετά θυμόμαστε και τιμούμε τους πρώτους εκείνους αγώνες των εργαζομένων κι όλους τους άλλους που ακολούθησαν μέχρι σήμερα. Οι αγώνες μας διαχρονικοί και πάντα επίκαιροι έχουν ως βασικά αιτήματα τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, την Ειρήνη και την Ισότητα”, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης.

Συμπληρώνει πως: “Η εξέγερση στο Σικάγο ήταν, παραμένει και θα είναι ορόσημο των αγώνων που το Εργατικό Κίνημα έδωσε και θα δώσει συλλογικά, στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας. Η Πρωτομαγιά του 2022 βρίσκει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους μπροστά σε ολοένα πιο ανησυχητικές εξελίξεις. Για ακόμα μια φορά όλοι μαζί θα φωνάξουμε πως «Δεν Αντέχουμε». Την κρίση να μην την πληρώσουν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι, που αντιμετωπίζονται ως το πρόβλημα και όχι ως η λύση. Μετά από δέκα χρόνια μνημονίων, οικονομικής κρίσης και ύφεσης κατά τα οποία εκτοξεύτηκε η ανεργία και εκατοντάδες χιλιάδες νέοι επέλεξαν την φυγή στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον, δυο χρόνια υγειονομικής κρίσης που οι ζωές των εργαζομένων μπήκαν σε «καραντίνα» και «αναστολή», δυο χρόνια κατά τα οποία οι εργασιακές σχέσεις έγιναν λάστιχο και η εργοδοτική αυθαιρεσία οξύνθηκε, έρχεται τώρα ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση και η πληθωριστική κρίση να δώσουν τη χαριστική βολή. Όσο η κρίση βαθαίνει, τα δικαιώματά μας συρρικνώνονται.
Οι μικροί οικογενειακοί προϋπολογισμοί και το πενιχρό εισόδημα των νοικοκυριών δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Ο κίνδυνος να μεγαλώσουν οι ανισότητες είναι ορατός. Απαιτούμε σήμερα, πριν να είναι αργά, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, μεγαλύτερη από εκείνη που ανακοίνωσε η κυβέρνηση που κώφευσε στα εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα αιτήματά μας. Διεκδικούμε έναν επαρκή και δίκαιο μισθό, γιατί ο λογαριασμός δεν βγαίνει”.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες, τους συνταξιούχους στη συγκέντρωση για την Eργατική Πρωτομαγιά 2022, στις 10:30 στο ΕΚΘ και συμμετοχή στην απεργία την Κυριακή 1η Μαΐου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.