, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το Φορτ Λοντερντέιλ η νέα «αδελφή πόλη» της Θεσσαλονίκης!

«Αδελφική σχέση» με το Φορτ Λοντερντέιλ των ΗΠΑ ετοιμάζεται να «χτίσει» ο δήμος Θεσσαλονίκης, με τις δύο πόλεις να έχουν πολλά κοινά στοιχεία και χαρακτηριστικά, όπως -για παράδειγμα- τα λιμάνια τους, τη φιλοξενία πολλών φοιτητών, τη διοργάνωση εκθέσεων και συνεδρίων, τα φεστιβάλ κινηματογράφου αλλά και την τουριστική κίνηση.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης προετοιμάζει την αδελφοποίηση με το Φορτ Λοντερντέιλ, πόλη στην πολιτεία της Φλόριντα, που διαθέτει -μεταξύ άλλων- τη μεγάλη ελληνική ορθόδοξη ενορία του Αγίου Δημητρίου, δέκα μεγάλα ελληνικά εστιατόρια και ελληνικό σχολείο St. Demetrios Greek School.

Οι επαφές με την αντίστοιχη δημοτική αρχή της πόλης των ΗΠΑ έχουν ήδη προχωρήσει και το ενδιαφέρον για αδελφοποίηση με τη Θεσσαλονίκη εκφράστηκε μέσω του ελληνικής καταγωγής δημάρχου της Dean Tranatalis, ενώ το θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Αυτή θα είναι η συνολικά 31η πόλη με την οποία θα αδελφοποιηθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης και εκτιμάται πως θα έχει πολύπλευρα οφέλη και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και για τις δύο πόλεις. Σκοπός είναι η περαιτέρω προαγωγή και ανάπτυξη σε θέματα πολιτισμού, εκπαίδευσης, τουρισμού, αστικής ανάπτυξης, περιβάλλοντος, αθλητισμού, τεχνολογίας και υγείας.

Η πρώτη στην ιστορία αδελφοποίηση του δήμου Θεσσαλονίκης ήταν και πάλι με πόλη των ΗΠΑ, το Χάρτφορντ, μία σχέση που κρατάει από το 1962. Ακολούθησαν σε όλα αυτά τα χρόνια αδελφοποιήσεις με αρκετές ακόμη πόλεις, μεταξύ των οποίων η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η Μελβούρνη της Αυστραλίας, η Καλκούτα της Ινδίας, η Νίκαια και η Μασσαλία της Γαλλίας, το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, το Τελ Αβίβ του Ισραήλ, το Μπουσάν της Κορέας, η Τιαντσίν της Κίνας κ.ά.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει αδελφοποιηθεί έως τώρα με 30 πόλεις από ολόκληρο τον κόσμο, ενώ τελευταία αδελφοποίηση ήταν αυτή με το Δυρράχιο της Αλβανίας που έγινε τον Απρίλιο του 2012.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.