, Πέμπτη
01 Ιουνίου 2023

Το «τανγκό» των αρχηγών και η «αριθμητική» των εκλογών

Το 2019, ο Αλέξης Τσίπρας ηττήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε 4 κάλπες: στις δημοτικές εκλογές, τις περιφερειακές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές. Το 2023 ανοίγει ένας νέος εκλογικός κύκλος: τον Μάιο και τον Ιούλιο με εθνικές εκλογές, τον Οκτώβριο με δημοτικές και περιφερειακές, τον Μάιο του 2024 ακολουθούν οι ευρωεκλογές και το 2025 είναι πιθανόν να έχουμε νέες εθνικές εκλογές, αν δεν καταστεί εφικτή η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύνολο, 10 αναμετρήσεις! Σε 7 χρόνια!

Γράφει ο Γιάννης Αντύπας

Θα καταφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόλυτο 10-0; Ή θα μπορέσει να ανακόψει το νικηφόρο σερί ο Αλέξης Τσίπρας; Ή, μήπως, ο «άγνωστος Χ» του Νίκου Ανδρουλάκη; Θα ξέρουμε την απάντηση σε λίγες εβδομάδες.

Αν ο πρωθυπουργός πετύχει ένα ασφαλές προβάδισμα έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, τότε θα έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο. Αποφεύγοντας τη δική του αμφισβήτηση -από γνωστούς και αγνώστους «Χ», «Ψ» κοκ- σπέρνοντας ταυτόχρονα εσωστρέφεια στην Κουμουνδούρου, παρότι δεν αναμένεται να τεθεί θέμα για τον Αλέξη Τσίπρα πριν από το… 10-0.

Όλοι οι πιθανοί διάδοχοί του στον ΣΥΡΙΖΑ είναι νέοι και έχουν χρόνο να περιμένουν. Όπως περιμένουν και τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Ο νέος πρόεδρος του Κινήματος δεν έχει εκλογικό παρελθόν και μπαίνει στη μάχη των εκλογών με το «μηδέν» στην άμυνα. Όμως, στην… επίθεση, έχει έναν διπλό πήχη να περάσει: το 8% του 2019 και τις προσδοκίες για διψήφιο ποσοστό που δημιουργήθηκαν μετά την εκλογή του.

Σε κάθε περίπτωση, τα πάντα στη Χαριλάου Τρικούπη θα κριθούν από την απάντηση που θα δώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης αν του ζητήσουν να «χορέψει» μαζί τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τους γνωρίζοντες είναι σαφές ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν δύο ευδιάκριτες τάσεις. Εκείνοι που δεν μπορούν με τίποτα τον ΣΥΡΙΖΑ και νιώθουν πιο άνετα με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι άλλοι που είναι υπέρ της προοδευτικής συνεργασίας με στόχο τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Και οι δύο πλευρές είναι υπέρ της αυτόνομης πορείας, αλλά αν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ισχυρό και απολέσει την προοπτική επιστροφής στην εξουσία, υπαρξιακά ερωτήματα του τύπου «ποιοι είμαστε» και «πού πάμε» θα τεθούν επιτακτικά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL