, Παρασκευή
24 Μαΐου 2024

search icon search icon

Το βάρος των πλαστικών σκουπιδιών ξεπέρασε εκείνο όλων των ζωντανών πλασμάτων της Γης

Οπλανήτης μας κυριολεκτικά πνίγεται στα πλαστικά σκουπίδια: Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το BBC σε νέο άρθρο του, πλέον το συνολικό βάρος τους υπερβαίνει εκείνο όλων των ζωντανών πλασμάτων της ξηράς και της θάλασσας.

Ακόμα και αν σταματούσαμε σήμερα να χρησιμοποιούμε οτιδήποτε φτιαγμένο από αυτό το υλικό, το συμβατικό πλαστικό χρειάζεται από 20 έως 500 χρόνια να αποσυντεθεί (20 χρόνια η νάιλον σακούλα του σουπερμάρκετ και γύρω στα 450 ένα πλαστικό μπουκάλι νερού).

Παρόλο που κάποια πλαστικά σήμερα μπορούν να ανακυκλωθούν, στην πράξη ανακυκλώνεται παγκοσμίως μόλις το 9%. Διόλου αναπάντεχα, έρευνα που έγινε μετά από δειγματοληψίες άμμου σε 20 ελληνικές παραλίες από τον οργανισμό Aegean Rebreath έδειξε ότι όλες περιέχουν μικροπλαστικά.

Παρόλο που κάποια πλαστικά σήμερα μπορούν να ανακυκλωθούν, στην πράξη ανακυκλώνεται παγκοσμίως μόλις το 9%.

Ενώ όχι απλώς ανησυχητικό αλλά ανατριχιαστικό είναι το συμπέρασμα νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο περιοδικό Toxicological Sciences, καθώς αποκαλύπτει την ύπαρξη πλαστικών στο σύνολο των 62 πλακούντων γυναικών που είχαν γεννήσει πρόσφατα που αποτέλεσαν το αντικείμενό της.Πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του New Mexico και συγκεκριμένα της Σχολής Επιστημών Υγείας. Ο επικεφαλής της, Dr. Matthew Campen, ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν συγκεντρώσεις μικροπλαστικών σε ποσοστά από 6,5 ως 790 μικρογραμμάρια ανά γραμμάριο ανθρώπινου ιστού.

Πηγή: marieclaire.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.