fbpx

, Σάββατο
18 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

«Ξέρεις τι θέλεις; Πώς μπορείς να καταλάβεις πραγματικά τι θέλεις στη ζωή»

Αυτό που επιθυμούμε στη φαντασία μας δεν είναι απαραίτητα ανεκτό στην πραγματικότητα μας. Πολλές φορές οι άνθρωποι δεν θέλουν αυτό που λένε ότι θέλουν τελικά.

Αυτό ισχύει για ένα εύρος τομέων της ζωής, αλλά ιδιαίτερα σε ζητήματα που σχετίζονται με τις ανθρώπινες σχέσεις. Νωρίς στη ζωή, όταν βιώνουμε απόρριψη και συναισθηματικό πόνο, βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στην ικανοποίηση της φαντασίας μας, χρησιμοποιώντας το ως μηχανισμό αντιμετώπισης. Αργότερα, συνήθως προτιμάμε να βασιζόμαστε σε αυτές τις διαδικασίες φαντασίας από τις προσωπικές επιτυχίες και την κοινωνική αποδοχή και αναγνώριση. Αυτές οι καταστάσεις βέβαια συγκρούονται με τυχόν αρνητικά σημεία ταυτότητας που σχηματίσαμε στις οικογένειές μας και απειλούν τις άμυνές μας, προκαλώντας έτσι αντιδράσεις άγχους.

Τι πραγματικά θέλεις;

Αυτή είναι μια ερώτηση που κάνουμε συχνά τόσο στον εαυτό μας όσο και στους άλλους. Αναρωτιόμαστε, τι πραγματικά θέλουμε στη ζωή, τι θέλουμε από τους άλλους, τι πραγματικά έχει σημασία για εμάς και πώς το καταλαβαίνουμε, τι νόημα έχει το καθετί για εμάς κ.α. Στην πραγματικότητα, αυτές είναι ερωτήσεις με τις οποίες παλεύουν προσωπικά αρκετοί άνθρωποι.

​Στην περίπτωση που δεν ξέρουμε τι θέλουμε, υπάρχει μεγάλο ρίσκο στο να δυσκολευτούμε να θέσουμε όρια, να θέσουμε στόχους και να διεκδικήσουμε πράγματα που θα μας έκαναν ευτυχισμένους και θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής μας. Στην πραγματικότητα, κάνουμε κάποιες ενέργειες, αλλά είτε είναι λάθος ή αν φοβόμαστε να κάνουμε τη λάθος κίνηση, επιλέγουμε να μην κάνουμε καμία απολύτως κίνηση.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να καταλάβει κανείς τι θέλει πραγματικά ώστε να ξεκινήσει να ζεί μια ζωή που αντανακλά και καλύπτει τις ανάγκες, τις αξίες και τους στόχους του.

Αυτό που θέλεις, σε κάνει χαρούμενο;

Αν ρωτήσεις την πλειοψηφία των ανθρώπων τι θέλει στη ζωή του, θα σου απαντήσει μέσα σε όλες τις πιθανές απαντήσεις, πως θέλει ευτυχία. Ακόμα και σε ευχές γενεθλίων οι άνθρωποι εύχονται ευτυχία στους εορτάζοντες. Με τον όρο ευτυχία συμπεριλαμβάνονται όλα τα θετικά συναισθήματα ενός ατόμου όπως είναι η χαρά, η ευημερία, η ηρεμία, η ικανοποίηση αλλά και την ευδαιμονία στον σκοπό της ζωής του καθενός. Έτσι, όταν αναρωτιόμαστε τι θέλουμε, πιθανότατα κατά βάθος αναρωτιόμαστε και τι μας κάνει ευτυχισμένους.

Στην ευτυχία μας αντίκτυπο έχουν τόσο οι εσωτερικές συναισθηματικές μας συνθήκες (όπως η τάση μας να είμαστε επικριτικοί ή η δυσκολία να αποδεχτούμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας), όσο και οι εξωτερικές συνθήκες (όπως οι προκλήσεις στην εργασία, στο σπίτι μας, στη χώρα στην οποία ζούμε).

Ποιες είναι πραγματικά οι ανάγκες σου;

Σύμφωνα με τον Maslow, ορισμένες ανάγκες μας προηγούνται από κάποιες άλλες, με αποτέλεσμα, οι ανάγκες που κατατάσσονται χαμηλότερα στην ιεραρχία (στη βάση των αναγκών μας), πρέπει να ικανοποιηθούν πριν μεταβούμε στην κάλυψη των επόμενων αναγκών μας που έρχονται υψηλότερα. Οι βασικές ανάγκες που είναι και οι πιο σημαντικές, είναι η τροφή, το νερό και η ασφάλεια.

Έπειτα έρχονται οι ψυχολογικές μας ανάγκες (ανάγκη για κοινωνική σύνδεση και αυτοεκτίμηση). Για να μπορέσουμε να νιώσουμε ικανοποίηση, χρειάζεται να εκπληρώσουμε την επίτευξη των δυνατοτήτων μας και τη δημιουργικότητα μας. Όλες οι ανάγκες μας είναι σημαντικό να ικανοποιηθούν. Χρησιμοποιώντας το μοντέλο αυτό της ιεραρχίας, μπορεί να σας βοηθήσει να σκεφτείτε ποιες ανάγκες να είναι ύψιστης προτεραιότητας για εσάς την κάθε στιγμή.

Τι πραγματικά θα ήθελες αν δεν υπήρχαν όρια;

Πολλοί είναι εκείνοι που δυσκολεύονται να μάθουν τι θέλουν γιατί δεν έχουν κάποια πράγματα που θα ήθελαν να έχουν. Δεν επιτρέπουν καν στον εαυτό τους να μάθει τι πραγματικά θέλει γιατί δεν πιστεύουν σε αυτό που θα μπορούσαν να έχουν.

Το να θέλεις άπειρα χρήματα δεν έχει καμία διαφορά αν δεν ξέρεις τα βασικά πράγματα στα οποία θέλεις να τα ξοδέψεις. Επίσης το να θέλεις κάποια περιζήτητη δουλειά δεν έχει σημασία αν η δουλειά αυτή δεν είναι κατάλληλη για τα προσόντα, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες, καθώς επίσης τις αξίες σου. Με τη δύναμη του μυαλού σου με τη σκέψη των πιθανών άπιαστων στόχων για εσένα, μπορεί να σε οδηγήσει στο να αποκτήσεις μεγαλύτερη σαφήνεια των βαθύτερων επιθυμιών που μπορεί να έχεις κάποτε θάψει.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.