Υπό τον φόβο νέου… ράλι πέφτουν οι τιμές
Τροχιά αποκλιμάκωσης καταγράφουν οι τιμές ενέργειας σε Ελλάδα και Ευρώπη τις τελευταίες δύο μέρες, με ξεχωριστό αξιοσημείωτο γεγονός την τιμή του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας να διαπραγματεύεται με μια σχετική σταθερότητα στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Του ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ
Χωρίς να μπορούμε να κάνουμε λόγο για τέλος της ενεργειακής κρίσης, καθώς τα σύννεφα παραμένουν και μάλιστα σε πυκνό σχηματισμό, η εξέλιξη των τιμών και ιδιαίτερα αυτή του ολλανδικού TTF προκαλεί αίσθηση, αν σκεφτεί κανείς ότι μόλις δύο μήνες πριν ο ολλανδικός δείκτης για το φυσικό αέριο είχε ξεπεράσει τα 300 ευρώ/MWh, καταγράφοντας εφιαλτικά ρεκόρ.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα η τιμή του ολλανδικού συμβολαίου TTF (συγκεκριμένα του ωριαίου συμβολαίου) βρέθηκε σε αρνητικό πρόσημο προτού ανακάμψει θυμίζοντας την αντίστοιχη περίσταση το 2020, όταν το πετρέλαιο WTI είχε πέσει στα -37 δολάρια/βαρέλι.
Και τώρα, όπως και τότε, η πτώση σημειώθηκε ενώ οι αποθήκες είναι γεμάτες και δεν μπορούν να δεχτούν παραπάνω ποσότητες, πράγμα που προκαλεί την ανάγκη οι κάτοχοι των θέσεων να πληρώσουν τους αγοραστές για να πάρουν τις ποσότητες από πάνω τους πριν από τη λήξη των συμβολαίων. Αναλυτές εκτιμούν ότι η περίπτωση να βρεθεί σε αρνητικό πρόσημο το μηνιαίο συμβόλαιο του TTF είναι σχεδόν ανύπαρκτη, δεδομένης της μεγάλης ρευστότητας που το χαρακτηρίζει.
Η τιμή του φυσικού αερίου έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, ωστόσο κίνδυνοι εξακολουθούν να ελλοχεύουν στην τιμολόγηση της αγοράς. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Φεβρουαρίου διαπραγματεύονται με premium 44% έως τον Νοέμβριο και το κόστος για τον επόμενο χειμώνα είναι επίσης υψηλότερο, γεγονός που δείχνει ότι τα προβλήματα προσφοράς αναμένεται να επιμείνουν. Τα καλά επίπεδα πληρότητας των αποθηκών της Ευρώπης που προσεγγίζουν το 93% σε συνδυασμό με τις ήπιες καιρικές συνθήκες που «καθυστερούν» τον χειμώνα στη Γηραιά Ήπειρο συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση των τιμών προς ώρας, χωρίς, ωστόσο, να διαμορφώνουν μόνιμους όρους εξισορρόπησης και εξομάλυνσης.
Η περίπτωση της Ελλάδας
Αντίστοιχα «σήματα» αποκλιμάκωσης των τιμών καταγράφονται και στην ελληνική αγορά ενέργειας, με την τιμή ηλεκτρισμού στην προημερήσια αγορά να υποχωρεί από 234 ευρώ/MWh τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου σε 155 ευρώ /MWh την Τρίτη και να επανακάμπτει στα 193 ευρώ/MWh για σήμερα, Τετάρτη, απέχοντας, ωστόσο, από τα υψηλά ρεκόρ του προηγούμενου διαστήματος.
Σε ημερίδα για την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης τη Δευτέρα, επισημάνθηκε η ανάγκη αποσύνδεσης της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, καταδείχθηκε η ανάγκη για τη δημιουργία των συνθηκών που απαιτούνται, προκειμένου να αναπτυχθούν και στην ελληνική αγορά τα διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών και τελικών καταναλωτών που θα επιτρέψουν αφενός την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αφετέρου την προστασία των καταναλωτών από την έντονη διακύμανση των τιμών στο χρηματιστήριο.
Θα τα ξαναπούν… αργότερα
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνεχίζεται αμείωτο το «μπρα ντε φερ» Βορρά – Νότου, καθώς για ακόμη μία φορά οι αποφάσεις μετατίθενται για αργότερα.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Τσέχος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Τζόζεφ Σίκελα σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, οι αποφάσεις θα ληφθούν σε επόμενη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου.
Οι υπουργοί συμφώνησαν να εστιάσουν στις κοινές προμήθειες αερίου και στήριξαν τη δημιουργία ενός «δυναμικού διαδρόμου» για τις τιμές του αερίου που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των βίαιων μεταβολών στις τιμές.
Για το πλαφόν στο αέριο και τον μηχανισμό που θα ελέγξει τις τιμές του TTF υπήρξαν διαφορές μεταξύ των υπουργών. Το στοιχείο-κλειδί είναι πώς θα προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι προμήθειες. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) θα προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός συμπληρωματικού δείκτη αναφοράς για το φυσικό αέριο που θα διασφαλίζει «διαφάνεια και προβλεψιμότητα», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.
Παράλληλα, όπως είπε, κάποιοι υπουργοί ζήτησαν μέτρα για να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL