, Τετάρτη
07 Δεκεμβρίου 2022

Ζάχος Χατζηφωτίου: Ο πολυπράγμων μπον βιβέρ με τη μυθική ζωή

Ο αιώνιος μπον βιβέρ Ζάχος Χατζηφωτίου «έφυγε» χθες το μεσημέρι πλήρης ημερών, σε ηλικία 99 ετών. Η πρόσφατη σοβαρή περιπέτεια της υγείας του και η νοσηλεία του στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ ήταν η αρχή του τέλους για τον άλλοτε γόη Αθηναίο με τη μυθική ζωή σαν χολιγουντιανή ταινία, με σενάριο οσκαρικό.

Tης ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΛΑΡΔΑ

Ο άντρας που λάτρευε την ντόλτσε βίτα και μονοπωλούσε τα εγχώρια αριστοκρατικά σαλόνια, δημοσιογράφος με σκληρή πένα και αυστηρή κριτική, είχε φροντίσει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια για τη στιγμή που θα ερχόταν το τέλος του. «Θέλω να μην τρέξει κάνεις. Έχω πει στην κόρη μου να μην ασχοληθεί, τα χρήματα θα έρθουν να τη βρουν αυτομάτως. Ο τάφος μου στο Α’ Νεκροταφείο έχει ήδη την επιγραφή “Έζησα όπως ήθελα”», επαναλάμβανε στις συνεντεύξεις του. Τόσο large! Τα τελευταία χρόνια διαμαρτυρόταν που μεγάλωσε και του είχαν αφαιρέσει το δίπλωμα. Είχε μια λαχτάρα να πιάσει το τιμόνι και να κάνει μια μεγάλη μεταμεσονύχτια βόλτα στη φωτισμένη Αθηναϊκή Ριβιέρα. Κρατούσε, όμως, σαν ενθύμιο την άδεια οδήγησης στα τεθωρακισμένα από το 1940.

Ο αιώνιος μπον βιβέρ Ζάχος Χατζηφωτίου «έφυγε» χθες το μεσημέρι πλήρης ημερών, σε ηλικία 99 ετών. Η πρόσφατη σοβαρή περιπέτεια της υγείας του και η νοσηλεία του στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ ήταν η αρχή του τέλους για τον άλλοτε γόη Αθηναίο με τη μυθική ζωή σαν χολιγουντιανή ταινία, με σενάριο οσκαρικό. Ο άντρας που λάτρευε την ντόλτσε βίτα και μονοπωλούσε τα εγχώρια αριστοκρατικά σαλόνια, δημοσιογράφος με σκληρή πένα και αυστηρή κριτική, είχε φροντίσει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια για τη στιγμή που θα ερχόταν το τέλος του. «Θέλω να μην τρέξει κάνεις. Έχω πει στην κόρη μου να μην ασχοληθεί, τα χρήματα θα έρθουν να τη βρουν αυτομάτως. Ο τάφος μου στο Α’ Νεκροταφείο έχει ήδη την επιγραφή “Έζησα όπως ήθελα”», επαναλάμβανε στις συνεντεύξεις του. Τόσο large! Τα τελευταία χρόνια διαμαρτυρόταν που μεγάλωσε και του είχαν αφαιρέσει το δίπλωμα. Είχε μια λαχτάρα να πιάσει το τιμόνι και να κάνει μια μεγάλη μεταμεσονύχτια βόλτα στη φωτισμένη Αθηναϊκή Ριβιέρα. Κρατούσε, όμως, σαν ενθύμιο την άδεια οδήγησης στα τεθωρακισμένα από το 1940.

Αριστοκράτης από… κούνια

Αυτοσαρκαστικός, με απίθανο λέγειν και χιούμορ, «τσεκουράτη» άποψη, συγγραφέας, ραλίστας, εκδότης και για τέσσερις γενιές η απόλυτη διασημότητα στον χώρο της showbiz, δεν άλλαξε ποτέ συμπεριφορά για να γίνει αρεστός, ούτε όμως και εμφάνιση. Διατηρούσε το δικό του ύφος με τα χαρακτηριστικά σκούρα κοκάλινα γυαλιά, τα ακριβά κοστούμια με το μεταξωτό μαντιλάκι και τα κολλαριστά λευκά πουκάμισα. Μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των γυναικών κι ας ήταν τα μαλλιά του κατάλευκα. Μάλιστα, θα μπορούσε κανείς να σχολιάσει πως είχε πολλά κοινά με τον φίλο του Αριστοτέλη Ωνάση. Ακόμα και τη φράντζα τη χτένιζε όπως ο Αρίστος.

Μεγάλωσε σε μια πολύ ευκατάστατη οικογένεια. Το αριστοκρατικό δίπατο σπίτι τους στην Πλάκα ήταν κτισμένο το 1880 και βρισκόταν κοντά στο μνημείο του Λυσικράτους. Μετακόμισαν στην Κηφισιά λίγα χρόνια μετά, γιατί τότε το κέντρο της πρωτεύουσας ήταν γεμάτο κατσαρίδες και ο πατέρας του, από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της εποχής στον χώρο των υφασμάτων, επιθυμούσε ένα καλύτερο περιβάλλον με καθαρό αέρα. Αργότερα η βιομηχανία θα περνούσε στα χέρια του Ζάχου, που θα απογείωνε την επιχείρηση και θα αποκτούσε εμπειρία στον χώρο της μόδας.

Άτακτος μαθητής

Σαν μαθητής ήταν άτακτος και συχνά έβλεπε την πόρτα της εξόδου από τα καλύτερα σχολεία των Αθηνών. Η μητέρα του, Πολυτίμη, ήταν καθηγήτρια στο Αρσάκειο και γνώριζε πώς να ημερέψει το θεριό της εφηβείας του, πάντα με μια μεγάλη αγκαλιά. Τελικά, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Κοργιαλένειο Σχολή στις Σπέτσες, μιλώντας άπταιστα αγγλικά και γαλλικά. Στα 15 του, ο Ζάχος Χατζηφωτίου απέκτησε το πρώτο του αυτοκίνητο και ως πλούσιος γόνος έκανε παρέα μόνο με παιδιά εφοπλιστών. Λάτρευε το τένις, τις βόλτες, το φλερτ και τα γλεντζέδικα βράδια στο καμπαρέ «Αρτζεντίνα» στην οδό Φιλελλήνων.

«Στα δεκαεπτά μου έγινα εθελοντής και συμμετείχα στις μάχες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Όταν έφευγα για τον πόλεμο, η μητέρα μου προσποιήθηκε ότι λιποθυμά, αλλά δεν μπόρεσε να με σταματήσει. Τεσσεράμισι χρόνια στον πόλεμο δεν ήταν εύκολη υπόθεση, είδα τον θάνατο εμπρός μου πολλές φορές, στρατιώτες ξεψύχησαν στα χέρια μου και οι παπάδες θέλανε να τους βοηθήσω στις λιτανείες. Όταν με υποδέχονται σήμερα στο ΝΙΜΤΣ που κάνω κατά καιρούς διάφορες θεραπείες με αποκαλούν “ο βετεράνος μας”», ανέφερε σε συνέντευξή του.

Όταν συνάντησε τον Κάρολο

Για την ανδρεία και τον ηρωισμό του, ο μετέπειτα δημοσιογράφος παρασημοφορήθηκε με τον Πολεμικό Σταυρό μετά ξιφών της 8ης Στρατιάς της Ερήμου, το Εξαιρέτων Πράξεων, πολεμικής εκστρατείας της Ιταλίας και το αγγλικό παράσημο ανδρείας. Το 2018 στάθηκε δίπλα στον σημερινό Βρετανό βασιλιά Κάρολο Γ’ -κατά την επίσκεψή του στο Συμμαχικό Νεκροταφείο Αλίμου-, με τον Ζάχο Χατζηφωτίου να φορά τα σημαντικά παράσημά του.

Στα νιάτα του, μονοπωλούσε τα γυναικεία βλέμματα στα αριστοκρατικά σαλόνια, αυτοσχεδίαζε, ερωτευόταν έντονα, παντρευόταν και έπειτα χώριζε! «Όλη μου τη ζωή επιδίωξα συνειδητά να είμαι ευγενής με τις γυναίκες, έχω άλλωστε πέντε γάμους στο ενεργητικό μου, πολλές φίλες, φιλενάδες, μία κόρη, εγγονές. Κάθε φορά που χώριζα ακολουθούσε ένα πάρτι σε συναίνεση με την εκάστοτε σύζυγό μου. Και εδώ και 24 χρόνια έχω τη Βέρα στο σπίτι, που με φροντίζει και την περνάω 35 χρόνια. Σήμερα σκέπτομαι ότι την τελευταία σύζυγο θα ήταν καλό να την κρατούσα και να μην είχα τη Ρωσίδα οικονόμο, που είναι μεν πολύ φροντιστική και απαραίτητη για τα 200 τετραγωνικά που ζω, αλλά μιλάμε διαφορετική γλώσσα», έλεγε με χιούμορ.

Λάτρης του ωραίου φύλου με πέντε γάμους και διαζύγια

Ο κοσμοπολίτης Ζάχος Χατζηφωτίου λάτρευε το ωραίο φύλο και έκανε πέντε γάμους αποκτώντας ισάριθμα διαζύγια! «Όταν αγαπούσα, αγαπούσα. Ήμουν καλός, ήμουν large, δεν τσακωνόμουν, δεν θύμωνα. Και αν δεν ήμουν απολύτως ήσυχος, δηλαδή έκανα καμιά παρασπονδία, σίγουρα ήμουν διακριτικός. Αν έφταναν τα πράγματα σε αδιέξοδο, δηλαδή όταν τελείωνε η έλξη έπειτα από τρία-τριάμισι χρόνια, έφευγα. Αυτή ήταν η τακτική μου. Στον έρωτα δεν ήμουν μαραθωνοδρόμος, αλλά έκανα κούρσες ταχύτητας», ισχυριζόταν.

Την πρώτη φορά που έβαλε στεφάνι ήταν στρατιώτης στη Μέση Ανατολή. Ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε μια όμορφη Γαλλιδούλα, κόρη στρατηγού. Όταν ο πατέρας της του πρότεινε να τον εντάξει στον γαλλικό στρατό, ο ένστολος Ζάχος εξαφανίστηκε! «Εκείνη δεν το έβαλε κάτω και με αναζήτησε στην Ελλάδα ύστερα από καιρό. Και με βρήκε! Η καημένη η μάνα μου πήγε να τρελαθεί όταν άνοιξε η πόρτα και μια άγνωστη της είπε πως ήταν η σύζυγός μου. Μου τηλεφώνησε έκπληκτη και μου είπε πως μια όμορφη κοπέλα διατείνεται μετ’ επιτάσεως πως είναι η γυναίκα μου. Της απάντησα ότι είχα ξεχάσει να της πω πως -ναι- παντρεύτηκα».

Όταν πήρε το διαζύγιο, ντύθηκε ξανά γαμπρός στο πλευρό της Δανάης Σωσσίδη, γόνου της οικογένειας Κύρου τής εφημερίδας «Εστίας». Μαζί της απέκτησε την κόρη του Μανίτα. Και αυτός ο γάμος δεν άνθησε, χώρισαν και παντρεύτηκε μια Γαλλίδα πριγκίπισσα, η οποία εργαζόταν ως μοντέλο του Dior. Τη γνώρισε το διάστημα που ήταν διευθυντής εκδοτικού οίκου στο Παρίσι.

Το γεγονός της χρονιάς

Το τέταρτο στεφάνι ήταν με την Τζένη Καρέζη το 1962. Η τελετή σε εκκλησία της Φιλοθέης με κουμπάρα την πλοιοκτήτρια Μάγια Καλλιγά ήταν το κοσμικό γεγονός της χρονιάς και τα κουτσομπολιά έδιναν κι έπαιρναν γιατί στη λίστα των καλεσμένων δεν ήταν το όνομα της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Έξω από τον ιερό ναό συγκεντρώθηκαν χιλιάδες κόσμου για να δουν τη λαμπερή πρωταγωνίστρια νύφη.

Προκλήθηκε συνωστισμός και χρειάστηκε η συνδρομή της Χωροφυλακής. Στη χλιδάτη δεξίωση που ακολούθησε στη Βαρυμπόμπη, με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση να διασκεδάζει τον κόσμο, έκανε παρέλαση όλη η αριστοκρατία της Αθήνας. «Γνωριστήκαμε στο Λονδίνο. Εγώ τότε ζούσα στο Παρίσι και έκανα ταξίδια. Με κυνήγησε. Δεν στεριώσαμε διότι τα ωράριά μας δεν συνέπιπταν. Εκείνη στο θέατρο, εγώ είχα μπει στη θάλασσα, είχα καράβια και έτρεχα στον Πειραιά από το πρωί μέχρι το βράδυ», αποκάλυψε σε δηλώσεις του.

Ωστόσο, η πρόταση γάμου στην Τζένη Καρέζη θα μείνει αξέχαστη, όπως τη διηγήθηκε ο ίδιος: «Είχαμε πάει με την Τζένη στην “Τριάνα”, όπου τραγουδούσαν Μπιθικώτσης, Ζαμπέτας, Μοσχολιού και Δούκισσα. Στο τέλος του προγράμματος ο Μπιθικώτσης κάθισε στην παρέα μας και με ρώτησε: “Δεν μου λες, ρε φίλε, εσείς οι δύο τι κάνετε;”. “Μάλλον αγαπιόμαστε”, του απάντησα και συνέχισα: “Δεν μου λες, Γρηγόρη, αν παντρευτούμε, θα ’ρθεις να τραγουδήσεις στον γάμο μας;”. “Παντρέψου εσύ, ρε, και καθαρίζω εγώ”». Τελευταία σύζυγός του ήταν η Μις Ελλάς το 1973 Κατερίνα Παπαδημητρίου. Ο γάμος έγινε στην αγαπημένη του Μύκονο!

Η λατρεία για το «νησί των ανέμων»

Ο αρρενωπός playboy, παρέα με τη Μελίνα Μερκούρη και την Ελένη Βλάχου της «Καθημερινής», αποβιβάστηκε για πρώτη φορά στη Μύκονο το 1940. Λάτρεψε τα ηλιοβασιλέματα, την αύρα, τους νησιώτες. Αγόρασε και σπίτια, τα οποία αργότερα πούλησε και έπειτα από κάποια στιγμή δεν ξαναπάτησε στο νησί. «Δεν ξέρω αν εγώ την ανακάλυψα, αλλά για πρώτη φορά επισκέφτηκα το νησί σε ηλικία 17 ετών. Δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα. Μόνο λάμπες. Όταν βλέπαμε από το καράβι να καταφθάνουν μανάδες και πατεράδες με παιδιά, τους διώχναμε λέγοντάς τους να πάνε στην Πάρο», έλεγε με χιούμορ.

Η δημοσιογραφία και το… πεντάλεπτο

Η εκδότρια Ελένη Βλάχου ήταν η γυναίκα που του έδωσε τη μεγάλη ευκαιρία να διαπρέψει τόσο στον έντυπο Τύπο όσο και στην τηλεόραση με το θρυλικό «5λεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου» στην ΥΕΝΕΔ. Ήταν πολύ φίλη του και λάτρευε τον τρόπο που ο Ζάχος σχολίαζε τα κοινωνικά της εποχής. Το 1974 τον προσέλαβε ως χρονογράφο στην «Καθημερινή». Έπειτα ανέλαβε τα κοσμικά του «Ταχυδρόμου» και η στήλη του με το ψευδώνυμο «Ίακχος» ήταν το καθημερινό θέμα συζήτησης στα κοσμικά πηγαδάκια. Έβγαζε… λαβράκια!

Το 1977 έγραφε στα «Νέα» ως «Διακριτικός» και στη διάρκεια της ζωής του έγραψε αρκετά βιβλία, ενώ για τη συνολική προσφορά του τιμήθηκε με το Βραβείο Μπότση. Η 20λεπτη εκπομπή κοινωνικής κριτικής στην κρατική τηλεόραση διήρκεσε 27 ολόκληρα χρόνια. Κάθε βράδυ επαναλάμβανε τις ίδιες κινήσεις μόλις η κάμερα άνοιγε: διόρθωνε τη γραβάτα, καθάριζε με ένα μικρό βήχα τον λαιμό του και έπειτα ξεκινούσε την… γκρίνια για τα κακώς κείμενα της χώρας και την αγένεια των Ελλήνων!
Την εποχή που ήταν παντρεμένος με την Τζένη Καρέζη, ο Ζάχος Χατζηφωτίου είχε «χωθεί» για τα καλά στα ναυτιλιακά. Αγόραζε και πουλούσε πλοία και το όνομά του ήταν ισχυρό στον χώρο της θάλασσας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL