Αν θες να ανθίσει η ορχιδέα, πότισέ την με νερό ρυζιού μια φορά τον μήνα
Αποδεικνύεται ότι ένα από τα «καλύτερα φυσικά λιπάσματα» για να ανθίσουν οι ορχιδέες είναι πιθανό να βρίσκεται ήδη στο ντουλάπι της κουζίνας σας.
Οι ορχιδέες είναι πανέμορφα φυτά, αλλά το να καταφέρεις να μην μαραθούν και να ανθίσουν πραγματικά μοιάζει με άθλος.
Πολλοί λένε πως πρέπει να αφήσεις την ορχιδέα σε ένα σημείο στο σπίτι σου και να μην της αλλάζεις θέση, έτσι ώστε να «αισθανθεί» άνετα και να μην μαραθεί.
Βέβαια, σύμφωνα με τους ειδικούς μεγαλύτερο ρόλο για να είναι υγιές ένα φυτό εσωτερικού χώρου παίζει το λίπασμα.
8 must φυτά για να προσθέσεις στην διακόσμηση του σπιτιού σου το 2025
Στην κουζίνα σου κρύβεται το καλύτερο φυσικό λίπασμα
Τα φυτά εσωτερικού χώρου πρέπει να λαμβάνουν λίπασμα που περιέχει άζωτο, κάλιο και φώσφορο, καθώς αυτά είναι τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να αναπτυχθούν.
Ωστόσο, αυτά δεν είναι τα μόνα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι ορχιδέες, καθώς χρειάζονται επίσης μαγνήσιο, το οποίο βοηθά τα φυτά να αποθηκεύουν ενέργεια και βελτιώνει την παραγωγή λουλουδιών.
Ο Mark Curran, κηπουρός και ιδρυτής της Heavenly Orchids, ανέφερε ότι μερικά από τα «καλύτερα φυσικά λιπάσματα» για τα φυτά βρίσκονται ήδη στην κουζίνα μας.
«Το νερό του ρυζιού είναι ένα πολύ καλό οργανικό λίπασμα. Περιέχει ίχνη αζώτου, φωσφόρου και καλίου, καθώς και άμυλα που τρέφουν τις ωφέλιμες μυκόρριζες στις ρίζες», είπε χαρακτηριστικά.
Το νερό του ρυζιού έχει βρεθεί ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, ενώ μπορεί να βοηθήσει τις ορχιδέες να ανθίσουν, καθώς περιέχει μαγνήσιο, άζωτο, κάλιο και φώσφορο, τα οποία βελτιώνουν τη συνολική υγεία του φυτού.
Τα άμυλα και τα μέταλλα στο νερό ρυζιού βοηθούν στην προώθηση της ανάπτυξης τόσο των ριζών όσο και των ανθοφόρων αιχμών, έτσι ώστε η ορχιδέα σου να έχει περισσότερες πιθανότητες να παράγει μεγαλύτερα και πιο άφθονα άνθη.
Πώς να φτιάξεις λίπασμαμε νερό ρυζιού για την ορχιδέα σου
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να μουλιάσεις το ρύζι σε νερό για 30 λεπτά ή περισσότερο ή να χρησιμοποιήσεις το νερό που περισσεύει από το μαγείρεμα.
Στη συνέχεια, σούρωσε το νερό και ρίξε το σε ένα μπουκάλι ή βάζο. Άφησε το διάλυμα μόνο του, έτσι ώστε να ζυμωθεί για μία εβδομάδα.
Το διάλυμα πρέπει να μπορεί να αναπνέει, γι’ αυτό κάλυψέ το με ένα πανί ή βεβαιώσου ότι το καπάκι είναι χαλαρά τοποθετημένο για να επιτρέπει τη ροή του αέρα.
Επίσης, κράτησε το διάλυμα μακριά από το άμεσο ηλιακό φως, καθώς η θερμότητα θα διασπάσει τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά του νερού και θα προκαλέσει επίσης τη μυρωδιά του.
Αποθήκευσέ το αντ’ αυτού στο ψυγείο ή σε ένα δροσερό, σκοτεινό σημείο.
Πηγή άρθρου: www.express.co.uk