ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Αμαζόνιος: Ο «πνεύμονας του πλανήτη» καίγεται – 2.287 πύρινες εστίες μόνο το Μάιο

ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS Αναρτήθηκε από ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS
02/06/2022
Περιβάλλον
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0

Ο «πνεύμονας του πλανήτη» καίγεται… Η Βραζιλία κατέγραψε τον περασμένο μήνα τον μεγαλύτερο αριθμό δασικών πυρκαγιών στον Αμαζόνιο που έχουν σημειωθεί μήνα Μάιο από το 2004, και απόλυτο ρεκόρ για την περιοχή της σαβάνας του Σεράντο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι δορυφόροι του εθνικού ινστιτούτου διαστημικής έρευνας (INPE) εντόπισαν 2.287 εστίες πυρκαγιάς στον Αμαζόνιο τον Μάιο, σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Είναι ο δεύτερος πιο καταστροφικός Μάιος στην ιστορία για το δάσος του Αμαζονίου, μετά το ρεκόρ που χρονολογείτο το 2004, με 3.313 εστίες φωτιάς.

Σε σχέση με το Σεράντο, έκταση σαβάνας πλούσια σε βιοποικιλότητα που βρίσκεται νοτίως του Αμαζόνιου, όχι λιγότερες από 3.578 εστίες εντοπίστηκαν τον περασμένο μήνα, πρωτοφανές γι’ αυτή την περίοδο του έτους από τότε που το INPE άρχισε να συγκεντρώνει αυτά τα δεδομένα, το 1998.

Related Post

NASA: Το New Horizons «ξύπνησε» μετά από σχεδόν έναν χρόνο αδράνειας

Ανησυχία από το WWF: Αποτσίγαρα και μικροπλαστικά στις ελληνικές παραλίες

ΔΕΗ και RWE έθεσαν σε πλήρη λειτουργία φωτοβολταϊκά ισχύος σχεδόν 1 GW στη Δυτική Μακεδονία

Επιστήμονες εντόπισαν τη βαθύτερη και αρχαιότερη «πόλη των φαλαινών» στον πλανήτη

Οι οικολόγοι υπενθυμίζουν ότι η Βραζιλία αντιμετωπίζει μια έξαρση των δασικών πυρκαγιών και της αποψίλωσης από τότε που ανήλθε στην εξουσία ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, τον Ιανουάριο του 2019.

“Τα στοιχεία αυτά (του μήνα Μαΐου) δεν είναι μια εξαίρεση, ανήκουν σε μια τάση καταστροφής του περιβάλλοντος αυτή την τελευταία τριετία, που απορρέει από μια σκόπιμη πολιτική της κυβέρνησης”, δηλώνει ο Μαουρίτσιο Βοϊβόντιτς, επικεφαλής στη Βραζιλία του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF).

Η κυβέρνηση Μπολσονάρου “αγνοεί την επιστήμη, και η Βραζιλία θα πληρώσει βαρύ τίμημα στο μέλλον”, επιμένει.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι περισσότερες από τις πυρκαγιές αυτές είναι εμπρησμοί, που συνίστανται στην καύση γεωργικών προϊόντων σε παράνομα αποψιλωμένες περιοχές.

Ο μήνας του Μαΐου δεν είναι συνήθως αυτός όπου καταγράφονται οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές. Η κορύφωση σημειώνεται μάλλον τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, στην καρδιά της περιόδου ξηρασίας.

Τα στοιχεία που είναι ήδη πολύ υψηλά από τον Μάιο προμηνύουν μια χρονιά ιδιαίτερα καταστροφική.

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου, που τάσσεται υπέρ της χορήγησης άδειας για εξορυκτικές και γεωργικές δραστηριότητες σε προστατευμένες περιοχές – συμπεριλαμβανομένων των εδαφών των αυτοχθόνων πληθυσμών – αποτελεί στόχο πολλών επικρίσεων της διεθνούς κοινότητας για την περιβαλλοντική πολιτική του.

Από την έναρξη της θητείας του, η μέση ετήσια αποψίλωση στο βραζιλιάνικο τμήμα του Αμαζόνιου αυξήθηκε πάνω από 75% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Στο τεράστιο ατλαντικό Δάσος (“Mata atlantica”), τροπικό μεγαοικοσύστημα που βρίσκεται επίσης στη Βραζιλία, η αποψίλωση πέρυσι αυξήθηκε κατά 66%, σύμφωνα με το ίδρυμα SOS Mata Atlantica.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share212Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Αστρονόμοι ανακάλυψαν δεκάδες πλανήτες που θα μπορούσαν δυνητικά να υποστηρίξουν ζωή
Περιβάλλον

NASA: Το New Horizons «ξύπνησε» μετά από σχεδόν έναν χρόνο αδράνειας

Το διαστημόπλοιο New Horizons της NASA επέστρεψε σε πλήρη λειτουργία έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο σε κατάσταση αδρανοποίησης, ανοίγοντας τον...

Αναρτήθηκε από KARFITSANEWS
11/07/2026
Ανησυχία από το WWF: Αποτσίγαρα και μικροπλαστικά στις ελληνικές παραλίες
Περιβάλλον

Ανησυχία από το WWF: Αποτσίγαρα και μικροπλαστικά στις ελληνικές παραλίες

Σοβαρό εξακολουθεί να παραμένει το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης στις ελληνικές ακτές, παρά τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια βελτίωσης που καταγράφονται...

Αναρτήθηκε από KARFITSANEWS
08/07/2026
Next Post
Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι απέλασε με τη βία περισσότερα από 210.000 παιδιά

Unicef: Στην Ουκρανία σκοτώνονται καθημερινά δύο παιδιά και τραυματίζονται τέσσερα















Η εταιρεία με την επωνυμία “POLITICAL MEDIA GROUP A.E.” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
LOGO_MHT-1

Μοναδικός αριθμός Μ.Η.Τ. 262048

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2026 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa