ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Έχει ίδια γεύση το φαγητό για εμάς και τα ζώα;

ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS Αναρτήθηκε από ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS
22/12/2024
Περιβάλλον
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
Έχει ίδια γεύση το φαγητό για εμάς και τα ζώα;

proper healthy feeding of pets, variety of diets for pets, Dry food and dietary supplements for cats of large Maine Coon breeds

Related Post

Ελλάδα – Βόρεια Μακεδονία μαζί για το περιβάλλον: Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη

Αυτή είναι η πιο βρώμικη παραλία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη WWF (photo-video)

Ο καιρός της Παρασκευής (11/7): Δυνατοί άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε επτά Περιφέρειες της χώρας

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν το φαγητό έχει για τα ζώα την ίδια γεύση που έχει για εμάς;

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι και άνθρωπος από άνθρωπο μπορεί να γεύονται διαφορετικά το ίδιο φαγητό. Επομένως, είναι λογικό να μην γευόμαστε τις τροφές με τον ίδιο τρόπο που τις γεύονται τα υπόλοιπα ζώα.

Έρευνες δείχνουν ότι τα φαγητά έχουν διαφορετικές γεύσεις για τα ζώα από αυτές που απολαμβάνουμε εμείς. Όλα τα σπονδυλωτά έχουν γλώσσα, αλλά ο αριθμός των γευστικών καλύκων διαφέρει από είδος σε είδος. Ακριβώς όπως η ισχύς της όσφρησής μας εξαρτάται από τον αριθμό των οσφρητικών υποδοχέων, έτσι και η ευαισθησία στη γεύση καθορίζεται από τον αριθμό των γευστικών καλύκων που διαθέτει το κάθε είδος.

Διαφοροποιήσεις στους γευστικούς κάλυκες

Γενικά, τα πτηνά έχουν πολύ λίγους γευστικούς κάλυκες. Για παράδειγμα, τα κοτόπουλα έχουν περίπου 30, ενώ οι άνθρωποι διαθέτουν περίπου 10.000. Οι σκύλοι έχουν γύρω στους 1.700, ενώ οι γάτες περίπου 500. Παρόλα αυτά, τα χορτοφάγα ζώα έχουν ακόμα περισσότερους από τους ανθρώπους – οι αγελάδες γύρω στους 25.000, και τα γουρούνια γύρω στους 14.000.

Όπως λέει η Δρ. Susan Hemsley, καθηγήτρια κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ: “Τα φυτοφάγα έχουν τόσους πολλούς γευστικούς κάλυκες γιατί χρειάζεται να μπορούν να καταλάβουν αν ένα συγκεκριμένο φυτό περιέχει επικίνδυνες τοξίνες”.

Παρόλα αυτά, το πρώτο βραβείο στη γευστική ευαισθησία κερδίζει το γατόψαρο, το οποίο διαθέτει 100.000 γευστικούς κάλυκες σε όλο του το σώμα, οι οποίοι συγκεντρώνονται γύρω από το στόμα. Ο λόγος που τα γατόψαρα έχουν τόσους πολλούς γευστικούς κάλυκες είναι επειδή κυνηγούν σε βαθιά, σκοτεινά νερά, με χαμηλή ορατότητα.

Η βιολογία της γεύσης

Η γεύση, όμως, δεν σχετίζεται μόνο με τους αριθμούς. Ακόμα κι αν οι γάτες είχαν μερικές χιλιάδες περισσότερους γευστικούς κάλυκες από εμάς, δεν θα μπορούσαν να γευτούν κάτι γλυκό, γιατί η συγκεκριμένη ικανότητα δεν είναι κάτι που χρειάζονται για την επιβίωσή τους.

Με όρους εξελικτικούς, τα ζώα χρησιμοποιούν τη γεύση για να καταλάβουν αν η τροφή τους είναι ασφαλής για κατανάλωση. Σε γενικές γραμμές μια δυσάρεστη γεύση σημαίνει ότι η τροφή είναι ακατάλληλη, ενώ μια ευχάριστη γεύση υποδεικνύει εύπεπτη τροφή.

Τα περισσότερα θηλαστικά έχουν γευστικούς υποδοχείς στις γλώσσες τους, δηλαδή πρωτεΐνες που συνδέονται με τις ουσίες που μπαίνουν στο στόμα και στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο, ο οποίος ερμηνεύει την αίσθηση ως γεύση. Οι άνθρωποι έχουν πέντε είδη γευστικών υποδοχέων – για τις γλυκές, τις αλμυρές, τις ξινές, τις πικρές, και τις umami γεύσεις. Umami ονομάζονται οι μεστές, νόστιμες, αλμυρές γεύσεις, όπως είναι αυτή του μαγειρεμένου κρέατος. Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορούμε να γευτούμε και το λίπος. Δεν αναγνωρίζουν, όμως, τόσο ευρύ φάσμα γεύσεων όλα τα ζώα.

Για παράδειγμα, οι γάτες δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τις γλυκές γεύσεις. Οι υποδοχείς των γλυκών γεύσεων αποτελούνται από ζευγαρωμένες πρωτεΐνες που παράγονται από δύο γονίδια, το Taslr2 και το Taslr3. Παρόλα αυτά, οι γάτες δεν διαθέτουν τα 247 ζεύγη βάσεων των αμινοξέων που αποτελούν το DNA του Taslr2, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να νιώσουν τις γλυκές γεύσεις. Μάλιστα, οι γάτες δεν είναι το μόνο είδος που του λείπει αυτή η ικανότητα.

Ερευνητές από το Κέντρο Χημικών Αισθήσεων Monell που βρίσκεται στη Φιλαδέλφεια εντόπισαν ότι, εκτός από τις (μικρές και μεγάλες) γάτες, υπάρχουν κι άλλα σαρκοφάγα ζώα με γενετικές μεταλλάξεις που δεν τους επιτρέπουν να γευτούν τη ζάχαρη, μεταξύ των οποίων είναι τα δελφίνια και οι θαλάσσιοι λέοντες.

Όσο για τα παμφάγα ζώα, όπως είναι οι σκύλοι, αυτά τα γονίδια υπάρχουν στο DNA τους καθώς η γλυκύτητα αποτελεί σημάδι παρουσίας υδατανθράκων, η κατανάλωση των οποίων είναι σημαντική για τα ζώα που τρώνε και φυτά.

Οι γάτες είναι σαρκοφάγες, με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται τους υποδοχείς που συμβάλλουν στην αναγνώριση των γλυκών γεύσεων για την επιβίωσή τους. Παρόλα αυτά, οι γάτες μπορούν να αναγνωρίσουν τις πικρές γεύσεις, κάτι που τις βοηθά να αποφύγουν το χαλασμένο κρέας. Επίσης, μπορούν να γευτούν κάτι που οι άνθρωποι δεν μπορούν: την τριφωσφορική αδενοσίνη, ένα μόριο που παρέχει ενέργεια σε όλα τα ζωντανά κύτταρα. Η τριφωσφορική αδενοσίνη υπάρχει στο κρέας, και γι’ αυτό μπορούν και οι γάτες να καταλάβουν τη γεύση της.

Αυτές είναι οι μυρωδιές που αγαπούν οι γάτες
Οι αγαπημένες μυρωδιές των γατών συνήθως σχετίζονται με το φαγητό και την ασφάλειά τους.
Τέλος, οι γάτες και οι σκύλοι έχουν ειδικούς γευστικούς κάλυκες για το νερό, στην κορυφή της γλώσσας τους που είναι και το σημείο που έρχεται σε επαφή με το νερό όταν πίνουν. Παρότι η συγκεκριμένη περιοχή της γλώσσας ανταποκρίνεται πάντα στο νερό, γίνεται πιο ευαίσθητη όταν το ζώο τρώει κάτι αλμυρό και η ανάγκη του για ενυδάτωση αυξάνεται. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο για τα ζώα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρέατος.

Πηγή: topetmou

Share212Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Ελλάδα – Βόρεια Μακεδονία μαζί για το περιβάλλον: Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη
Ελλάδα

Ελλάδα – Βόρεια Μακεδονία μαζί για το περιβάλλον: Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη

Η συνάντηση ανέδειξε τη σημασία της θεσμικής συνεργασίας για την αποτελεσματική εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας

Αναρτήθηκε από KARFITSANEWS
19/09/2025
Αυτή είναι η πιο βρώμικη παραλία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη WWF (photo-video)
Ελλάδα

Αυτή είναι η πιο βρώμικη παραλία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη WWF (photo-video)

Μπορεί η Ελλάδα να φημίζεται για τις ειδυλλιακές της ακτές, ωστόσο η πραγματικότητα σε ορισμένες (ελάχιστες κατ' αναλογία) περιπτώσεις απέχει...

Αναρτήθηκε από Κατερίνα Ιορδανίδη
28/07/2025
Next Post

Θεσσαλονίκη: Ανοιχτά τα καταστήματα - Το αναλυτικό ωράριο

Η εταιρεία με την επωνυμία “MEDIA PUBLISHING GK IKE ” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

Αυτό εiναι το πıο χειρıστıκό ζώδıο από όλα

Αυτό εiναι το πıο χειρıστıκό ζώδıο από όλα

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
14/11/2025
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa