, Δευτέρα
17 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Τσαφούλιας: Δεν θα συνεργαζόμουν με ηθοποιό που έχει καταγγελθεί μέσω του ΜeΤoo

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Real και την Κορύνα Μανταγάρη. Ο γνωστός σκηνοθέτης μίλησε για το κίνημα metoo, στις δηλώσεις του για το revenge p@rn και τις κόρες του, το διαζύγιο, αλλά και τη σχέση του με την Άννα Μενενάκου.

Οι δηλώσεις σου για το τσουνάμι καταγγελιών στον καλλιτεχνικό χώρο έγιναν viral και χειροκροτήθηκαν από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης…

Μου προκαλεί εντύπωση να παίρνει κανείς εύσημα για το αυτονόητο. Εγώ εκφράζω απλώς τον τρόπο που σκέφτομαι. Το ότι ο τρόπος που σκέφτομαι έχει τόσο μεγάλη απήχηση με χαροποιεί και με προβληματίζει.

Θα συνεργαζόσουν ποτέ με ηθοποιό που έχει καταγγελθεί μέσω του #MeToo;

Όχι.

Τι συζητήσεις κάνεις με τις κόρες σου ώστε να αντιμετωπίσουν τα κύματα βίας της κοινωνίας;

Είναι πολύ δύσκολο να θωρακίσεις τα παιδιά σου χωρίς να τα τρομοκρατήσεις. Προσπαθώ να ακούω τις κόρες μου, να δω πως αντιλαμβάνονται τα πράγματα, να εντοπίσω τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία τους, όχι για να τα διορθώσω εγώ, αλλά για να τους τα φωτίσω ώστε να τα δουν οι ίδιες. Τις εμπιστεύομαι πολύ και προσπαθώ, όσο περνούν τα χρόνια, να τους γίνομαι όλο και πιο άχρηστος.

Η δήλωση για το πως μίλησες στις κόρες σου για το revenge p@rn αποτέλεσε στιγμή παιδείας για μια ελληνική κοινωνία που κοιμάται και ξυπνάει με το «τι θα πει ο κόσμος».

Ο κόσμος πάντα κάτι θα λέει. Πάντα θα προσπαθεί να δείξει με το δάχτυλο σε μία κατεύθυνση μακριά από τον ίδιο. Βολεύει αυτό. Αυτοί που προσπαθούν να εξηγήσουν την αποτυχία τους μέσα από την επιτυχία των άλλων, αυτοί που κατηγορούν τους άλλους για να σκεπάσουν τις δικές τους επιλογές ή λάθη, αυτοί που σε αποθεώνουν και στη συνέχεια πίσω από την πλάτη σου ή κρυμμένοι πίσω από ψευδώνυμα σε λοιδορούν δεν με αφορούν καθόλου. Απλώς νιώθω άσχημα για αυτό που κάνουν στον εαυτό τους.

Βιώνουμε μία περίοδο κρίσης αξιών. Τι δίνει χαρά στην ψυχή σου;

Θα διαφωνήσω μαζί σου. Δεν βιώνουμε κρίση αξιών. Βιώνουμε κρίση αρχών. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ αξίας και αρχής. Νομίζουμε ότι βιώνουμε κρίση αξιών, γιατί οι άνθρωποι συχνά κάνουμε το λάθος να μετατρέπουμε μια αξία σε αρχή. Μας λέει κάποιος σ’αγαπώ και εμείς ρωτάμε πόσο. Όταν προσπαθήσεις να βάλεις ποσότητα σε μία αξία, τη μετατρέπει σε αρχή. Χαρά στην ψυχή μου δίνουν τα χαμόγελο των παιδιών μου, η τέχνη και κυρίως οι νέοι άνθρωποι, που τους βλέπω πολύ αποφασισμένους και ακομπλεξάριστους, με μια διάθεση tabula rasa απέναντι στα πάντα. Οι νέο μας διακατέχονται από τις αξίες του Διαφωτισμού. Δεν παραδέχονται αυθεντίες και πλησιάζουν τα πάντα με το γιατί.

Οι κόρες σου τι σου λένε για τη δουλειά και τη δημόσια εικόνα σου;

Τους κάνουν εντύπωση η αναπαραγωγή και η αποδοχή των όσων λέω, γιατί προφανώς για όλες εκείνες είναι γνώριμα και τα έχουν ακούσει από εμένα πολλές φορές. Δεν τις ρωτάω πως σας φάνηκε αυτό ή το άλλο. Αν θέλουν να σχολιάσουν κάτι, το κάνουν από μόνες τους. Προσπαθώ να τις κάνω περήφανες, όπως είμαι και εγώ για τους γονείς μου. Γενικά αν νιώθεις περήφανος για τους προγόνους σου, δεν πρέπει να στερήσεις αυτή τη χαρά από τους απογόνους σου.

Με τη μητέρα των παιδιών σου έχετε χωρίσει, αλλά διατηρείτε μια σχέση αγάπης. Πως το πετύχατε;

Το διαζύγιο το παίρνεις για να σώσεις μια σχέση, όχι για να την τερματίσεις. Μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατανοήσω αυτούς που ισχυρίζονται ότι αγαπούν τα παιδιά τους αλλά μισούν τους/τις πρώην τους. Τα παιδιά αποτελούν το άθροισμα δύο ανθρώπων. Μισώντας τον/την πρώην σου είναι σαν να μισείς το 50% του παιδιού σου. Όταν έχεις παιδιά με έναν άνθρωπο, οι ζωές σας είναι δεμένες για πάντα και, αν αγαπάς τα παιδιά σου, θα βρεις δίαυλο επικοινωνίας για το καλό όλων σας.

Είσαι σε σχέση με την ηθοποιό Άννα Μενενάκου. Νιώθεις ότι έχεις βρει το λιμάνι σου, το άλλο σου μισό;

Δεν έψαξα ποτέ για το άλλο μου μισό, γιατί πάντα ένιωθα ολόκληρος και, όταν νιώθεις ολόκληρος, τότε μπορείς να μοιραστείς. Η Άννα δεν είναι ούτε λιμάνι, ούτε αποκούμπι, ούτε το άλλο μου μισό, ούτε τίποτε από όλα αυτά. Είναι μία σπάνια γυναίκα, απείρου εσωτερικού κάλους, ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος, έχει έναν αξιακό κώδικα που τον σέβομαι, ένα μυαλό που με ταξιδεύει και μια πορεία που θαυμάζω. Θέλω να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος για να αξίζω να βρίσκομαι δίπλα της.

Σκέφτεσαι το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γάμου;

Δεν με αφορά η επικύρωση από καμία επίσημη Αρχή των συναισθημάτων που τρέφω για έναν άνθρωπο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.