ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Η Κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων στην παιδική ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης στην ενήλικη ζωή

Γιώργος Τζιούκας Αναρτήθηκε από Γιώργος Τζιούκας
23/06/2026
Νέα
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
Η Κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων στην παιδική ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης στην ενήλικη ζωή

Νέα μελέτη 25 ετών στο «Circulation» συνδέει την παιδική κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης στην ενήλικη ζωή.

Η ανάλυση βασίστηκε σε δεδομένα περισσότερων από 25.000 παιδιών και εφήβων ηλικίας 9 έως 16 ετών στις ΗΠΑ, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για διάστημα έως και 25 ετών. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν αναλυτικά ερωτηματολόγια ανά τακτά χρονικά διαστήματα σχετικά με τη διατροφή τους, καταγράφοντας πόσο συχνά κατανάλωναν ζαχαρούχα ροφήματα, όπως αναψυκτικά, φρουτοποτά, λεμονάδες, κρύο τσάι και αθλητικά ποτά, καθώς και χυμούς φρούτων και ολόκληρα φρούτα. Παράλληλα, κατέγραφαν το σωματικό τους βάρος, τις συνήθειες άσκησης και το κάπνισμα.

Στόχος των ερευνητών ήταν να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης φρουκτόζης, ζαχαρούχων ροφημάτων, χυμών φρούτων και ολόκληρων φρούτων και της εμφάνισης υπέρτασης αργότερα στη ζωή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση μιας μερίδας ζαχαρούχου ροφήματος ή χυμού φρούτων την ημέρα με ολόκληρα φρούτα, νερό ή γάλα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης.

«Οι διατροφικές συνήθειες που διαμορφώνονται νωρίς στη ζωή μπορεί να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες για την υγεία», σημειώνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Βασάντι Μάλικ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής της Ιατρικής Σχολής Temerty του Πανεπιστημίου του Τορόντο και συνεργαζόμενη καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες ζαχαρούχων ροφημάτων την ημέρα είχαν 52% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν υπέρταση σε σύγκριση με όσα κατανάλωναν λιγότερες από τρεις μερίδες την εβδομάδα. Μια τυπική μερίδα ορίστηκε ως ένα κουτί ή ποτήρι περίπου 350 ml.

Related Post

Τουρνάς: Η λήξη της προθεσμίας δεν σημαίνει τέλος της πρόληψης

Εντοπίστηκε εταιρεία που έκρυβε έσοδα άνω των 3 εκατ. ευρώ

Επίθεση στο σπίτι του Νίκου Χαρδαλιά

Οδηγοί άνω των 65 ετών: Οι εξετάσεις και οι περιορισμοί που μπορεί να τους στερήσουν το δίπλωμα

Μεταξύ των επιμέρους ζαχαρούχων ροφημάτων, εντοπίστηκε ότι κάθε ημερήσια μερίδα αναψυκτικών και αθλητικών ποτών συνδέθηκε με 23% και 36% υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, αντίστοιχα. Όσοι έπιναν τουλάχιστον 1,5 ή περισσότερα ποτήρια χυμού φρούτων την ημέρα είχαν 35% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης σε σχέση με όσους έπιναν λιγότερο από μία μερίδα την εβδομάδα.

Η ανάλυση έδειξε ότι η αντικατάσταση μιας μερίδας ζαχαρούχου ροφήματος την ημέρα με ολόκληρα φρούτα συνδέθηκε με 22% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης. Αντίστοιχα, η αντικατάσταση του χυμού φρούτων με ολόκληρα φρούτα θα μπορούσε να οδηγήσει σε 19% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η αντικατάσταση των ζαχαρούχων ροφημάτων με νερό ή γάλα συνδέθηκε επίσης με μείωση του κινδύνου έως και 13%. Αντίθετα δεν βρέθηκε σημαντική συσχέτιση στη αντικατάσταση του χυμού φρούτων με γάλα ή νερό.

Η συσχέτιση μεταξύ ζαχαρούχων ροφημάτων και χυμών φρούτων με την υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες, όπως η συνολική ποιότητα της διατροφής και η σωματική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Επιπλέον, βασίστηκε σε αυτοαναφορές των συμμετεχόντων μέσω ερωτηματολογίων. Τέλος, η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν λευκοί, μη ισπανόφωνοι Αμερικανοί, γεγονός που περιορίζει τη δυνατότητα γενίκευσης των ευρημάτων σε άλλους πληθυσμούς.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία υποστηρίζει πολιτικές που μειώνουν την κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων, όπως επιβολή φόρων στα ροφήματα αυτά, βελτίωση των διατροφικών προτύπων στα σχολικά γεύματα και ενίσχυση της ενημέρωσης γύρω από τη διατροφή στα εστιατόρια.

Tags: Ζαχαρούχα ροφήματαυπέρταση
Share213Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Τουρνάς: Η λήξη της προθεσμίας δεν σημαίνει τέλος της πρόληψης
Νέα

Τουρνάς: Η λήξη της προθεσμίας δεν σημαίνει τέλος της πρόληψης

Πάνω από 765.000 δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων καταγράφηκαν στην πλατφόρμα akatharista.gov.gr, με αύξηση σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με το υπουργείο...

Αναρτήθηκε από Γιώργος Τζιούκας
23/06/2026
Σαφάρι της ΑΑΔΕ για τη φοροδιαφυγή – Στοχευμένοι έλεγχοι με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
Ελλάδα

Εντοπίστηκε εταιρεία που έκρυβε έσοδα άνω των 3 εκατ. ευρώ

Ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν φοροδιαφυγή 3,1 εκατ. ευρώ σε κατασκευαστική και μεσιτική εταιρεία στις Κυκλάδες για το 2024, έπειτα από...

Αναρτήθηκε από Γιώργος Τζιούκας
23/06/2026
Next Post
Οδηγός φορτηγού παραπέμφθηκε να δικαστεί γιατί παρέσυρε και εγκατέλειψε πεζό στην Εγνατία Οδό

Θανατηφόρο τροχαίο στη Βέροια – Νεκρός 60χρονος, τραυματισμένη η αδελφή του






Η εταιρεία με την επωνυμία “POLITICAL MEDIA GROUP A.E.” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
LOGO_MHT-1

Μοναδικός αριθμός Μ.Η.Τ. 262048

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2026 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa