, Τρίτη
18 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Italgas: Στόχος 1 εκατ. πελάτες ως το 2028 για τη ΔΕΠΑ Υποδομών

Την πρόθεση του Ομίλου Κοπελούζου να μπει στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας που συστάθηκε μετά και την επίσημη ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΔΕΠΑ Υποδομών από την Italgas έκανε γνωστή δημόσια ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ενεργειακού ομίλου Πάολο Γκάλο, μιλώντας σε συνάντηση με δημοσιογράφους.

Toυ ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ

Διευκρινίζοντας πως οι δύο πλευρές βρίσκονται ακόμη στη φάση των συζητήσεων με την όποια κατάληξη να αναμένεται έπειτα από εβδομάδες έως και μήνες, το υψηλόβαθμο στέλεχος των Ιταλών ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις αφορούν ένα ποσοστό της τάξης του 10-20%, με πιο πιθανό σενάριο ένα ποσοστό πιο κοντά στο χαμηλότερο προαναφερόμενο όριο. Πρόθεση της νέας ηγεσίας είναι να διευρύνει τις συμμετοχές στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας σε ποσοστό έως και 49%, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται για την ώρα συγκεκριμένες επιχειρηματικές κινήσεις από ενδιαφερόμενους.

Ερωτώμενος για τυχόν αλλαγές που θα υπάρξουν στο οργανόγραμμα της ΔΕΠΑ Υποδομών, ο CEO της Italgas ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη, ενώ οι μόνες αποφάσεις που έχουν παρθεί αφορούν τις ΕΔΑ Αττικής και ΔΕΔΑ, όπου θα διατηρηθούν οι υφιστάμενοι CEO. Στην περίπτωση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, εκκρεμεί η ολοκλήρωση της συναλλαγής για την εξαγορά του μεριδίου της Eni (49%), όπου μένει μονάχα η ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς η τιμή και οι λοιποί όροι έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο εταιρειών.

Αναβάθμιση δικτύου

Παίρνοντας τα ηνία του ελληνικού δικτύου διανομής φυσικού αερίου, η Italgas θα επιδιώξει την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου σε περιοχές της χώρας που ήδη διαθέτουν δίκτυο διανομής, αναγνωρίζοντας τα σημαντικά περιθώρια που υπάρχουν. Χαρακτηριστικά, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου αναφέρθηκε στις περιπτώσεις Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου ο βαθμός διείσδυσης του καυσίμου φτάνει το 40% και 60% αντίστοιχα. Παραλαμβάνοντας ένα πελατολόγιο με 600.000 πελάτες, η νέα διοίκηση της εταιρείας θέτει στόχο το ένα εκατομμύριο πελάτες έως το 2028, υλοποιώντας παράλληλα ένα επενδυτικό πλάνο 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ως προς το επενδυτικό πρόγραμμα, αυτό αφορά αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου όπου απαιτείται, προκειμένου να μπορεί να υποδεχτεί μελλοντικά πέραν του φυσικού αερίου και άλλα αέρια που προβλέπεται να έρθουν στην αγορά, όπως είναι τα ανανεώσιμα αέρια, το υδρογόνο και το βιομεθάνιο. Στα πλαίσια αυτά, κεντρικοί άξονες στον σχεδιασμό της νέας εταιρείας για την περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση των δικτύων θα είναι η ψηφιοποίηση και η ευελιξία, ώστε να καταστούν πλήρως λειτουργικά στο νέο περιβάλλον των ανανεώσιμων αερίων, πράγμα που, όπως ανέφερε, δεν είναι και τόσο μακριά τελικά, αν συνυπολογίσει κανείς τους στόχους που θέτει το REPower EU για το 2030.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γκάλο, επικαλούμενος και την πείρα της εταιρείας από την Ιταλία, ανέφερε πως το LNG μπορεί να αξιοποιηθεί για την τροφοδότηση μιας σειράς απομακρυσμένων περιοχών, γεγονός που θα εξεταστεί συγκεκριμένα σε επόμενη φάση. Σημειώνεται ότι η Italgas έχει εφαρμόσει τη λύση του LNG στη Σαρδηνία, έχοντας αναπτύξει πάνω από 50 σταθμούς υποδοχής LNG και διοχέτευσής του στο δίκτυο προς κατανάλωση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.