, Τρίτη
18 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Κίνητρα επιστροφής στο πετρέλαιο για 1,5 εκ. νοικοκυριά

Τη λύση του πετρελαίου θέρμανσης έναντι των κλιματιστικών φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση για τον δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζει κίνητρα ώστε να ωθήσει τα νοικοκυριά να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικού για θέρμανση και αντικατάστασή του με πετρέλαιο θέρμανσης. Το μέτρο θα αφορά 1,5 εκατομμύρια νοικοκυριά, τα οποία μέχρι και πέρυσι άναψαν το air-condition για να ζεσταθούν και αντίκρυσαν λογαριασμούς ρεύματος… που προσομοίαζαν σε εφιάλτη.

Η υποκατάσταση της χρήσης κλιματιστικών από λέβητες πετρελαίου θα συνοδεύεται από κίνητρα μέσω των οποίων το πετρέλαιο θα είναι αισθητά φθηνότερο σε σχέση με την τιμή αγοράς.

Μάλιστα με τις τιμές του φυσικού αερίου να βρίσκονται στα ύψη, στέλεχος με βαθιά γνώση της αγοράς πετρελαίου, μιλώντας στην «Political», δεν διστάζει να πει «με μια δόση υπερβολής» πως ακόμη και η αντικατάσταση λέβητα αερίου με λέβητα πετρελαίου συνιστά μια συμφέρουσα επιλογή.

Χωρίς κανείς να μπορεί να προδιαγράψει με σιγουριά την εξέλιξη των ενεργειακών τιμών, ωστόσο διαφαίνεται πως το πετρέλαιο θα παραμείνει ακόμη πιο συμφέρουσα επιλογή έναντι του φυσικού αερίου, όταν βέβαια, δεν μιλάμε για τιμολόγια με σταθερές χρεώσεις.

Εκπρόσωποι των πρατηριούχων εκτιμούν πως με τα δεδομένα της αγοράς των τελευταίων ημερών το πετρέλαιο θέρμανσης θα κάνει πρεμιέρα στα μέσα Οκτωβρίου με τιμή κοντά στα 1,60 ευρώ ανά λίτρο. Τόσο είχε φτάσει πέρυσι στα μέσα της σεζόν βάζοντας φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Το οικονομικό επιτελείο, αναφέρουν πληροφορίες, αναζητά τρόπους ώστε για τη συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών η χρήση πετρελαίου να κοστίζει τελικά αισθητά φθηνότερα. Οι αποφάσεις βρίσκονται κοντά, αναφέρουν πηγές, και οι ανακοινώσεις αναμένεται να περιληφθούν στο πακέτο εξαγγελιών της ΔΕΘ, στο επίκεντρο του οποίου θα βρίσκεται η ενεργειακή κρίση και οι παρενέργειές της.

Στήριξη και στο φυσικό αέριο

Παράλληλα, τα κυβερνητικά σχέδια περιλαμβάνουν ένα σύστημα κινήτρων και επιδοτήσεων και για τις 700.000 νοικοκυριά που διαθέτουν μόνο λέβητα φυσικού αερίου. Το περσινό σχήμα των επιδοτήσεων (20 ευρώ από το κράτος και 20 από τη ΔΕΠΑ) φέτος κρίνεται ανεπαρκέστατο για την κάλυψη του προβλήματος, όταν οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 250 και 300 ευρώ, αν δεν τις ξεπερνούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο καταστρώνει δύο σενάρια διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεών της στην ελληνική οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ένα με τιμές «νορμάλ» για το φυσικό αέριο και ένα με ακραίες, με την ελπίδα ότι η Ευρώπη, έστω και με δραματική καθυστέρηση, θα λάβει δραστικές αποφάσεις ελέγχου των τιμών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.