fbpx

, Παρασκευή
26 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Στο επίκεντρο η καινοτόμος αγροτική πολιτική

tsaftarisΣτην κατάμεστη αίθουσα Αλέξανδρος του Βελλίδειου, με την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ααθανάσιου Τσαυτάρη, του Γεν. Γραμματέα κ. Μ. Κορασίδη, του Ειδ. Γραμματέα κ. Δ. Ιατρίδη, του Προέδρου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ καθ Σ. Χαρουτουνιάν και πλήθους ερευνητών, καθηγητών, εκπροσώπων φορέων και αγροτών, με συντονιστή τον προϊστάμενο του ΕΑΔ κ. Πέτρο Μούχα, παρουσιάσθηκαν εν συντομία πετυχημένες καινοτομικές πρακτικές από τον αγροτικό τομέα, σε δύο κύκλους.

Στον πρώτο κύκλο έγινε προσέγγιση της νέας Κοινής Γεωργικής πολιτικής-CAP από τον καθ Α. Τσαυτάρη, επισημαίνοντας ότι η νέα ΚΓΠ 2014-2020 δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην εφαρμοσμένη έρευνα και στην καινοτομία στον αγροτικό τομέα, ενώ το πρόγραμμα HORIZON 2020 (για την έρευνα στην ΕΕ) τετραπλασιάζει τα διαθέσιμα κονδύλια για την έρευνα στον αγροτικό τομέα την επόμενη επταετία σε σύγκριση με τα υλοποιηθέντα την προηγούμενη επταετία. Η γεωργία καλείται να διπλασιάσει την παραγωγή διαθέσιμων τροφίμων σε 20-30 χρόνια και να την τριπλασιάσει, σε σχέση με σήμερα, μέσα σε 30-40 χρόνια, για να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων του πλανήτη μας.

Η καινοτομία μπαίνει στον αγροτικό τομέα κατά 50% με τον σπόρο και το πολλαπλασιαστικό υλικό όπως το κάνει πετυχημένα στην Ελλάδα η Agris ΑΕ μας είπε ο κ. Θεοχάρης Χριστοδουλίδης.

Η Γεωργία Ακριβείας είναι η καινοτομία αξιοποίησης με τον καλύτερο τρόπο των διαθέσιμων πόρων αειφορικά είπε ο Δρ Αθανάσιος Γκέρτσης (ΠΕΡΩΤΗΣ), προσθέτοντας ανά μέτρο ακριβώς ότι απαιτεί το κάθε τετραγωνικό εδάφους για να αποδώσει καλύτερα

Η ποιότητα θέλει υποστήριξη και αυτό το επιτυγχάνουμε καλύτερα με τα νέα εργαλεία που ανέπτυξε το Ινστιτούτο Αγροβιοτεχνολογίας (ΙΝΑ) είπε ο Δρ Παναγιώτης Μαδέσης. Δεν αρκεί να παράγουμε ποιοτικά. Δεν αρκεί να οργανώσουμε πιστοποιήσεις ΠΟΠ, ΠΓΕ κλπ, αλλά πλέον μπορούμε με γονιδιωματικές τεχνικές να είμαστε σε θέση να το αποδεικνύουμε και να αποτρέπουμε νοθείες.

Στον δεύτερο κύκλο σημαντικές ήταν οι παρουσιάσεις πετυχημένων καινοτομικών πρακτικών που αποδίδουν οικονομικά, όπως της Ένωσης Βόλου-ΕΒΟΛ, της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών-ΠΕΣ, του ΑΣΟΠ ΔΡΑΜΑΣ (ρόδια), του Νικόλαου Καλαμποκά (Λάδι Πλωμαρίου) του Αμπελουργικού Οίκου Καζάκη (Αμπελόφυλλα της Μαριάννας), του αναψυκτικού τσαγιού TU-VU-NU, της καινοτόμου προώθησης αρωματικών Dafnis & Chloe, της επιτυχίας του φημισμένου σκόρδου Βύσσας, του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραδοσιακών Προϊόντων Αγ. Αντωνίου και της μικροχρηματοδότησης των αγροτών μέσω της πρότασης του θεσμού «Αστο-αγρότης» όπως έκανε ο κ. Κ. Ζαχαράκης.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.