, Δευτέρα
15 Απριλίου 2024

search icon search icon

ΕΣΠΑ, στόχοι και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

tzitzikostas_basic_oneΤου Απόστολου Τζιτζικώστα*

Η επανεκκίνηση της οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας, η αναχαίτιση της ανεργίας, η στήριξη των επιχειρήσεων του τόπου μας, καθώς και η προσέλκυση νέων επενδύσεων είναι οι μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Η αύξηση κατά 9 μονάδες της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, από το 52% στο 60,71% και η υπερκάλυψη κατά 120% του στόχου για την Κεντρική Μακεδονία, στο πρώτο εξάμηνο του 2013, σημαίνει πρακτικά ότι εισρέουν περισσότερα κεφάλαια στην πραγματική μας οικονομία, υλοποιούνται σημαντικά έργα επέκτασης και αναβάθμισης του δικτύου υποδομών της περιοχής μας και ταυτόχρονα, παρέχονται επενδυτικά εργαλεία και χρηματοδοτικά μέσα στις επιχειρήσεις, για να αναπτυχθούν, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, να συμβάλλουν δηλαδή στην άνοδο του ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο τόπος μας διαθέτει ισχυρή παραγωγική και αναπτυξιακή βάση. Η αγροτική παραγωγή, οι εξαγωγές, ο τουρισμός, οι μεταφορές είναι κλάδοι, που φέρνουν έσοδα στην Κεντρική Μακεδονία, μέσα σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη περίοδο. Ο κεντρικός, διττός μας στόχος, από την πρώτη στιγμή, είναι αφενός να ενισχύσουμε τους παραγωγικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας μας και αφετέρου να καλλιεργήσουμε ένα ανοιχτό, σταθερό και φιλικό περιβάλλον προς την ιδιωτική πρωτοβουλία, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Μέσα από τις διοικητικές παρεμβάσεις μας, οι οποίες περιορίζουν τη γραφειοκρατία και βελτιώνουν την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητά μας, την υλοποίηση 500 έργων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 προϋπολογισμού 900 εκ. ευρώ, την αξιοποίηση των Τοπικών Σχεδίων για την Απασχόληση (ΤΟΠΣΑ) προϋπολογισμού 9,8 εκ. ευρώ, καθώς και τη δυναμική προώθηση του προγράμματος ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του οποίου κατατέθηκαν 3553 επενδυτικά σχέδια από ισάριθμες επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισεκατομμυρίου 30 εκ. ευρώ, ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα και τους παραγωγικούς μας κλάδους, στηρίζουμε το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας, δίνουμε ώθηση επανεκκίνησης στην πραγματική οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ταυτόχρονα, στο διάστημα που προηγήθηκε, τρέξαμε τον ολοκληρωμένο, ανοιχτό και συμμετοχικό διάλογο με όλους τους φορείς και την κοινωνία, για να προετοιμάσουμε τους άξονες προτεραιότητας για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ, είναι ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, για να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη, ανταγωνιστική και ανοιχτή οικονομία. Οι πόροι και τα κεφάλαια του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014-2020, που θα εισρεύσουν στην Κεντρική Μακεδονία πρέπει να αξιοποιηθούν με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες και δυνατότητες της περιοχής μας. Ως εκ τούτου, θέσαμε ως κεντρικούς άξονες προτεραιότητας για την επόμενη πενταετία την προώθηση της δυναμικής, εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, την στήριξη της απασχόλησης με την κατάρτιση στοχευμένων προγραμμάτων και την διάχυση των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας.

Τώρα διανύουμε την πιο κρίσιμη περίοδο. Η μοναδική, ρεαλιστική επιλογή είναι να φύγουμε μπροστά, να τολμήσουμε βαθιές τομές και παρεμβάσεις, που ανοίγουν χώρο στην ιδιωτική πρωτοβουλία και δίνουν προοπτική στον τόπο και τους πολίτες. Συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά, με στοχευμένες και αποφασιστικές ενέργειες, με ολοκληρωμένο σχέδιο για τα επόμενα χρόνια. Δίνουμε έναν αγώνα αντοχής και ταχύτητας, για να φέρουμε πραγματικά αποτελέσματα και λύσεις για τον τόπο μας, με στόχο να βελτιώσουμε τη ζωή των συμπολιτών μας και να χτίσουμε τη σύγχρονη, Κεντρική Μακεδονία. Την Κεντρική Μακεδονία με ισχυρό παραγωγικό ιστό, εξωστρεφή προσανατολισμό και δυναμικό ρόλο στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή μας.

  *Ο κ. Τζιτζικώστας είναι Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

#Tags: Karfitsa

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.