, Τετάρτη
29 Μαρτίου 2023

Χιλιάδες προσλήψεις σε κλάδους οικονομίας

Προσλήψεις πολυάριθμων ειδικευμένων αλλά και ανειδίκευτων εργαζομένων σχεδόν σε όλους τους κλάδους της οικονομίας προγραμματίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις μέσα στους προσεχείς μήνες.

Η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας αλλά και το κίνητρο των υψηλότερων μισθών, μέσα και από τη νέα παρέμβαση στον βασικό μισθό, εκτιμάται ότι σε μεγάλο βαθμό θα συμβάλουν στην κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στην οικονομία, οι οποίες υπολογίζονται σε πάνω από 200.000! Σε έρευνα της Manpower αναφέρεται ότι ένας στους τρεις εργοδότες θα προχωρήσει σε αύξηση του αριθμού των εργαζομένων, ενώ οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται αυξημένες κατά 10% το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο της περσινής χρονιάς. Η έρευνα των προοπτικών της απασχόλησης για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2023 αναδεικνύει τη συγκρατημένη αισιοδοξία για τα υπεύθυνα στελέχη προσλήψεων. Το 30% των 510 Ελλήνων εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι αναμένουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 49% δεν αναμένει κάποια αλλαγή ενώ το 17% προβλέπει μείωση.

Μεγάλη άνοδος στους τομείς Χρηματοοικονομικών και Κτηματομεσιτικών

Οι Έλληνες υπεύθυνοι προσλήψεων αναμένουν ένα βελτιωμένο περιβάλλον απασχόλησης σε 8 από τους 9 τομείς το ερχόμενο τρίμηνο. Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων στην Ελλάδα καταγράφεται στον τομέα των Χρηματοοικονομικών και Κτηματομεσιτικών, με τις προοπτικές απασχόλησης να φτάνουν στο 21%, σημειώνοντας αύξηση κατά 14% συγκριτικά με το α’ τρίμηνο και 27% από το αντίστοιχο περσινό. Η Ελλάδα τοποθετείται στην 8η θέση παγκοσμίως για την τριμηνιαία άνοδο του τομέα Χρηματοοικονομικά και Κτηματομεσιτικά, ξεπερνώντας κατά 13% τη μέση τριμηνιαία αύξηση των συνολικά 41 χωρών.

Ένας από τους κλάδους με τη μεγαλύτερη αύξηση είναι οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας με άνοδο κατά 19% συγκριτικά με το α’ τρίμηνο του 2023. Ο τομέας με τη μεγαλύτερη αύξηση συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο είναι οι Μεταφορές, η Εφοδιαστική Αλυσίδα και η Αυτοκινητοβιομηχανία, με μεταβολή 30%. Η πιο ανταγωνιστική περιφέρεια στη χώρα είναι η Υπόλοιπη Ελλάδα. Οι Έλληνες εργοδότες σε οργανισμούς με πάνω από 250 εργαζομένους είναι πιο αισιόδοξοι, αν και οι προθέσεις προσλήψεων μειώθηκαν κατά 7% σε αυτό το μέγεθος οργανισμών συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο. Ακόμη, οι προθέσεις στις μεσαίες επιχειρήσεις (με 50-249 εργαζόμενους) έχουν αυξηθεί κατά 15% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL