04:31, Τετάρτη
05 Οκτωβρίου 2022

Ο… γνωστός Βενιζέλος

 «Αντί του μάννα χολήν» από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος για ακόμη μια φορά βρίσκει ευκαιρία να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον μανδύα του «ενεργού πολίτη» και με αφορμή την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του Ανδρουλάκη.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, σχεδόν… αυτόματα ανάρτησε άρθρο με συνταγματική και νομική επιχειρηματολογία, χαρακτηρίζοντας «σφάλμα μεγάλων διαστάσεων» τη θέση του πρωθυπουργού ότι η παρακολούθηση ήταν νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος. «Μπορούν άραγε να παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα, βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων για λόγους “εθνικής ασφάλειας”, εάν το σταθμίσει ο εκάστοτε πρωθυπουργός και το εγκρίνει ένας εισαγγελέας εφετών; Όχι βέβαια. Περιμένω ο πρωθυπουργός να επανέλθει με σχετική διευκρίνιση», ήταν το σχετικό απόσπασμα Βενιζέλου.

Ο οποίος, βέβαια, δεν έμεινε σε αυτό, αλλά προχώρησε και σε μια συνολική θεώρηση, με την οποία μάλιστα άρχισε το άρθρο του, ότι «ένα ολόκληρο μοντέλο συγκεντρωτικής άσκησης της εξουσίας να φτάνει με πολύ θόρυβο στα όριά του. Το μείγμα αίσθησης παντοδυναμίας και ακρισίας απέβη ανεξέλεγκτο. Το μοντέλο πρέπει συνεπώς να αλλάξει αμέσως», είναι το συμπέρασμά του.

Έτσι, μετά την πανδημία ζητήματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής αλλά και της υπόθεσηςNovartis, o Βενιζέλος επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και για το ζήτημα των υποκλοπών. «Μα καλά», θα αναρωτηθούν κάποιοι, «ο Μητσοτάκης δεν τον πρότεινε για την Επιτροπή των Σοφών του Συμβουλίου της Ευρώπης;». Και εγώ θα απαντήσω με νέα ερώτηση: «Είναι αρκετό αυτό για τον Ευάγγελο;».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL