Οι περιφέρειες – κλειδιά για το εκλογικό αποτέλεσμα
Με στόχο τη συσπείρωση ο Μητσοτάκης αρχίζει περιοδείες σε νομούς που παρουσιάζουν «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά» Όταν τον περασμένο Δεκέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθετε στον πατραϊκό λαό, κατά την επίσκεψή του στην Αχαΐα, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά τότε τις νέου τύπου προεκλογικές επισκέψεις του, τον (τοπικό) εκλογικό στόχο «να κάνουμε γαλάζιο και αυτόν τον νομό», γνώριζε ασφαλώς πού απευθυνόταν.
του ΦΩΤΗ ΣΙΟΥΜΠΟΥΡΑ
Απευθυνόταν στην παραδοσιακά κεντροαριστερή Αχαΐα, που ακόμη και στις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτος με 40,27% και η ΝΔ δεύτερη με 32,43%. Είναι άγνωστο βέβαια αν η Αχαΐα θα γίνει «γαλάζια» στις επόμενες εκλογές.Το πιθανότερο, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις, η ΝΔ να σημειώσει άνοδο. Και βέβαια δεν είναι μόνον η Αχαΐα ή και η Κρήτη, που παραδοσιακά και για διαφορετικούς ιδιαίτερους λόγους «δυσκολεύουν» το κυβερνών κόμμα. Υπάρχουν και συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες, νομοί, που έχουν τη δική τους σημασία για την εκλογική έκβαση, αφού δείχνουν να παρουσιάζουν κάποιες κρίσιμες ιδιαιτερότητες για τη συσπείρωση της παραδοσιακής βάσης της ΝΔ. Για το νικηφόρο αποτέλεσμα της κάλπης υπάρχουν μεταξύ άλλων περιφέρειες «κλειδιά», για τις οποίες στο «γαλάζιο» στρατηγείο λαμβάνονται υπόψη οι αλλαγές της απογραφής, οι επιλογές στα ψηφοδέλτια, τα πλάνα των αντιπάλων αλλά και η προίκα της πολιτικής αλλαγής του 2019.Για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αυτές οι περιφέρειες μπορεί να καθορίσουν όχι μόνο το πανελλαδικό τους ποσοστό, αλλά και τη μεταξύ τους διαφορά, που θα είναι το δεδομένο που θα ανακατέψει για τα καλά την τράπουλα στον αποκαλούμενο «προοδευτικό» χώρο.
Για την κυβέρνηση, λένε παράγοντες της Πειραιώς, αποτελεί στρατηγική επιλογή να παρουσιάσει, μέχρι τις κάλπες, στην έδρα κάθε περιφέρειας από ένα «συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο», όπως έκανε διαδοχικά για τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο με απόβαση μεικτών κλιμακίων κυβέρνησης και κόμματος, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε Πάτρα και Αρκαδία αντίστοιχα. Την οδηγία μετέφερε μάλιστα ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη στο Μαξίμου με τους περιφερειάρχες, περιμένοντας ουσιαστικά και από τους τοπικούς άρχοντες να παίρνουν πρωτοβουλίες και να αξιοποιούν κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ) για χειροπιαστό έργο προς τους πολίτες.
«Μυστικά» γκάλοπ αποκαλύπτουν τουλάχιστον τρεις διαφορετικές κατηγορίες περιφερειών –τις καλές, τις ενδιάμεσες και τις προβληματικές–, μαρτυρώντας ουσιαστικά τη βαρύτητα που πρέπει να δοθεί σε σχέση με το παρελθόν. Παράλληλα, φανερές και κρυφές μετρήσεις αναλύονται προσεκτικά (και από την αξιωματική αντιπολίτευση) για αναπροσαρμογή –όπου χρειαστεί– της στρατηγικής της.
Από τις τάσεις που διαμορφώνονται τελευταία, καταγράφεται –σύμφωνα με πληροφορίες–ιδιαίτερα θετικό κλίμα για το «γαλάζιο» στρατόπεδο, μεταξύ άλλων στη Στερεά Ελλάδα, στη Θεσσαλία αλλά και στο Βόρειο Αιγαίο, όπου η ΝΔ εμφανίζεται συμπαγής, πρωτίστως λόγω της διαχείρισης του Προσφυγικού.
Σε μια ιδιαίτερη κατηγορία εντάσσονται περιοχές στις οποίες οι μετρήσεις βγαίνουν καλύτερες απ’ ό,τι μπορεί να ανέμεναν οι «γαλάζιοι» επιτελείς, προκαλώντας έναν μάλλον ευχάριστο αιφνιδιασμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παραμένουν κίνδυνοι. Εξ ου και το κόμμα θα επιχειρήσει, όπως λένε οι πληροφορίες, να εξαντλήσει την αξιοποίηση κάθε περιθωρίου βελτίωσης της κυβερνητικής εικόνας. Σε αυτήν τη λίστα βρίσκεται η παραδοσιακά η κεντροαριστερή Αχαΐα, την οποία άλλωστε στοχευμένα επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εγκαινιάσει τις νέου τύπου προεκλογικές επισκέψεις του.
Γιατί στο «επίκεντρο»
Η Αχαΐα είναι μία από τις εκλογικές περιφέρειες που θα συγκεντρώσουν τα φώτα της εκλογικής βραδιάς. Οι επιτελείς της ΝΔ, με πρώτο τον πρόεδρό της, θεωρούν ότι στην Αχαΐα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για να ανέβει το χαμηλό ποσοστό του 2019 (40,27% ο ΣΥΡΙΖΑ και 32,43% η Νέα Δημοκρατία) και να μην προσδοκά στα οφέλη που δίνουν οι καραμπόλες. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς λόγω «πράσινης» ιστορίας, η περιφέρεια έχει διπλή αξία, ενώ το όνομα «Παπανδρέου» δημιουργεί συγκεκριμένα αντανακλαστικά που θα βοηθήσουν το ΠΑΣΟΚ και στην επόμενη κάλπη. Τα μπλοκ της αντιπολίτευσης, πάντως, δεν πρέπει να παίρνουν ως δεδομένη την επιτυχία τους, γιατί η διείσδυση της ΝΔ στο κεντρώο ακροατήριο ήταν η αιτία που βάφτηκε γαλάζια η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το 2019.
Το ίδιο ισχύει για τη Β’ Πειραιά, όπου το 2019 η ΝΔ είχε μείνει πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά οκτώ μονάδες, αλλά «δουλεύεται» εντατικά η επιχείρηση ενίσχυσης των ποσοστών. Είναι μία από τις περιοχές όπου έχει ρίξει βάρος προσωπικά και ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, από τη στιγμή που έπιασε το τιμόνι της παράταξης, με επαναλαμβανόμενες εξορμήσεις σε αυτές τις γειτονιές. Παρόμοια είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και η εικόνα στη Δυτική Αττική.
Η Ανατολική Αττική μπαίνει επίσης στο μικροσκόπιο της Πειραιώς, καθώς κερδίζει δύο από τις συνολικά οκτώ έδρες που θα αλλάξουν χέρια μετά την απογραφή και ανεβάζει την εκπροσώπησή της στη Βουλή, που θα προκύψει μετά τις εκλογές, στις δώδεκα έδρες. Αφετηρία για τη Νέα Δημοκρατία είναι οι 100.000 σταυροί που πήρε τον Ιούλιο του 2019 και ζητούμενο η αύξηση της διαφοράς των σχεδόν 14 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ (43,13% έναντι 29,60%).
Εκτός από τις παραδοσιακές δυνάμεις, ο κατάλογος των «γαλάζιων» υποψηφιοτήτων στη συγκεκριμένη περιφέρεια ενισχύεται από κυβερνητικά στελέχη της πρώτης γραμμής, ενώ αναμένονται κι άλλες προσθήκες στην ανθρωπογεωγραφία, από τις οποίες είναι σαφές ότι δεν θα μείνει ανεπηρέαστη η έκβαση της εκλογικής μάχης στη συγκεκριμένη περιοχή.
«Παγίδες» στον Βορρά
Μικροπροβλήματα επιφυλάσσουν για την κυβέρνηση κάποια σημεία του Βορρά, εκεί όπου η «γαλάζια» παράταξη αναγκάζεται να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να θωρακίσει και να ενισχύσει τα ποσοστά της. Πρόκειται για εκλογικές περιφέρειες που αποτελούν «γαλάζια κάστρα», όπως είναι οι Σέρρες ή και η Β’ Θεσσαλονίκης, αλλά και κάποιες περιοχές της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας οι οποίες φαίνεται να χτυπούν εντόνως τα προειδοποιητικά καμπανάκια. Μεγαλύτερη όμως προσοχή καλείται να δώσει η ΝΔ, μεταξύ άλλων, στην Α’ Θεσσαλονίκης και σε Φλώρινα, Καστοριά και Κοζάνη.
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η Α’ Θεσσαλονίκης, που είναι η πολυπληθέστερη εκλογική περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας. Στην περιφέρεια αυτή έχει αρχίσει να αλλάζει εδώ και χρόνια η δημογραφική σύνθεση, κατά τρόπο που προσεγγίζει έντονα την Αθήνα και δη τις πιο ριζοσπαστικοποιημένες γειτονιές του μητροπολιτικού κέντρου. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμα και το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι είχε πρόσφατα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, έλαβε ποσοστό σχεδόν 32%, ενώ η ΝΔ πήρε 4,5 μονάδες κάτω από το πανελλαδικό ποσοστό της και έφθασε το 35%.Γι’ αυτόν τον λόγο σχεδιάζεται να δοθεί βάρος στη Θεσσαλονίκη με έμφαση στα έργα, όπως το μετρό της πόλης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023, η επικείμενη έναρξη του Flyover, που είναι η νέα περιφερειακή της Θεσσαλονίκης, και η οδική και η σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου προβλήτα.
Γενικώς, η Βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Μακεδονία αποτελούν μια γεωγραφική ζώνη που για τη ΝΔ έχει παραδοσιακά μεγάλη σημασία. Παραδοσιακά «γαλάζιο κάστρο», η Μακεδονία έδωσε στις τελευταίες εκλογές τεράστια ποσοστά στην κυβέρνηση, που σε πολλούς νομούς ξεπερνούσαν το πανελλαδικό ποσοστό της κατά πολύ. Τριάμισι χρόνια μετά, η ΝΔ κρατάει δυνάμεις στην περιοχή, αλλά παγίδες υπάρχουν.Η μεγάλη ενεργειακή κρίση πλήττει εντόνως την αγροτική εργασία, που με εξαίρεση την αστική Θεσσαλονίκη αποτελεί βασική απασχόληση στη Μακεδονία. Επιπλέον, η περιοχή έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως φάνηκε την περίοδο του εμβολιαστικού προγράμματος, όπου σε περιοχές της Μακεδονίας υπήρχαν μερικά από τα πιο χαμηλά ποσοστά πανελλαδικά, ενώ έντονο είναι το φιλορωσικό στοιχείο και σημαντικές σε αριθμό ομάδες που δεν συμφωνούν με την τήρηση, από την πλευρά της κυβέρνησης, της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Θράκη, Έβρος, Λάρισα
Ιδιαίτερο βάρος ρίχνει επίσης η ΝΔ σε Θράκη και Έβρο, όπου τα ποσοστά της κινούνται σε σχετικώς υψηλά επίπεδα. Ο Μητσοτάκης περιόδευσε μάλιστα πριν από μέρες στον Έβρο, απ’ όπου ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα είναι υποψήφιος εκεί, για λόγους συμβολικούς και ουσιαστικούς, γιατί, όπως είπε, «ο Έβρος είναι στην πρώτη γραμμή των αναπτυξιακών ευκαιριών».
Ο Νομός Λάρισας, κατά τους πολιτικούς αναλυτές, είναι αυτός που… βγάζει πρωθυπουργό, και αυτό γιατί τα εκλογικά χαρακτηριστικά της περιφερειακής αυτής ενότητας αποτελούν αξιόπιστο βαρόμετρο για όλη την επικράτεια (στις εκλογές του 2019,η ΝΔ συγκέντρωσε 39,85% στην επικράτεια και 39,30% στη Λάρισα).
Στο πλαίσιο αυτό, η Πειραιώς ετοιμάζει διήμερη εξόρμηση του πρωθυπουργού στην περιοχή, με στόχο να παρουσιάσει το νεοδημοκρατικό αναπτυξιακό πλάνο, ενώ το θετικό είναι ότι δημοσκοπικά η ΝΔ στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας καταγράφει υψηλά ποσοστά.
Κρήτη, Ήπειρος, Γρεβενά
Η Ήπειρος και τα Γρεβενά είναι δύο περιοχές με ειδικό βάρος για τη ΝΔ. Μπορεί πληθυσμιακά να μην είναι κρίσιμες, παραμένουν όμως οι περιοχές με το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα και χωρίς ανάπτυξη και γι’ αυτό οι κομματικές προτιμήσεις των κατοίκων παρουσιάζουν εύκολα «μεταβλητότητα». Για τη μονοεδρική δε περιφέρεια των Γρεβενών με την ξεχωριστή «περίπτωση Πάτση», απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, τουλάχιστον ως προς την επιλογή των υποψηφίων.
Η Κρήτη με πληθυσμό πάνω από 600.000 κατοίκους αποτελούσε πάντα προπύργιο της Κεντροαριστεράς. Είναι χαρακτηριστικό πως στις εκλογές του 2019, που η ΝΔ κέρδισε σχεδόν όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, στην Κρήτη δεν κέρδισε ούτε έναν νομό. Τα δεδομένα σήμερα έχουν αλλάξει άρδην, καθώς ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, λόγω εντοπιότητας, έχει κάποια δύναμη στο νησί. Αυτό μπορεί να έχει δύο αποτελέσματα, ένα θετικό και ένα αρνητικό για τη ΝΔ. Το θετικό είναι να επαναπατριστούν στο ΠΑΣΟΚ ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (σε κάποιον βαθμό διαπιστώνεται κάτι τέτοιο από τις δημοσκοπήσεις) και να «σπάσει» στα δύο η Κεντροαριστερά, χαρίζοντας ακόμα και την πρωτιά σε κάποιους νομούς στη ΝΔ. Το αρνητικό σενάριο είναι οι διαρροές να είναι από τη ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ, που από τις δημοσκοπήσεις όμως δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο. Απεναντίας, η κρητική καταγωγή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και τα έργα που έχει κάνει ή έχει δρομολογήσει για τη Μεγαλόνησο η κυβέρνηση, δείχνει να παίζουν σε σημαντικό βαθμό θετικό για τη ΝΔ ρόλο.Γενικώς πάντως η «γαλάζια μάχη» της Κρήτης δείχνει να εξελίσσεται σε προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού, καθώς, με τη διείσδυση που έχει καταφέρει τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια στο νησί, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να χάσει την ευκαιρία να κερδίσει για πρώτη φορά και τους τέσσερις νομούς. Και αυτό, γιατί μπορεί τον Ιούλιο του 2019 η Νέα Δημοκρατία να ανέβασε κατακόρυφα τα ποσοστά της και στους τέσσερις νομούς, αλλά η Κρήτη δεν βάφτηκε «γαλάζια».
Για τις μονοεδρικές, το στοίχημα της Πειραιώς είναι «να μη χαθεί καμία». Και δεδομένου ότι στις επτά μονοεδρικές περιφέρειες των εκλογών του 2019, τις οποίες όλες είχε κερδίσει η ΝΔ, προστέθηκαν με τη νέα απογραφή δύο επιπλέον, η Καστοριά και η Θεσπρωτία, καθίσταται σαφές πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επαναλάβει τον θρίαμβο των τελευταίων εκλογών, προσθέτοντας και τις καινούργιες περιφέρειες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ