, Παρασκευή
24 Μαΐου 2024

search icon search icon

Αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι που οι γάτες τρελαίνονται για τον ήλιο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ PIXABAY

Ξυπνάτε και η μέρα είναι ηλιόλουστη. Η βεράντα σας λούζεται από τον ήλιο και δεν βλέπετε την ώρα να ανοίξετε τα παράθυρα. Δεν προλαβαίνετε λοιπόν να τα ανοίξετε και η γάτα σας πετάγεται έξω χαρούμενη και έτοιμη για παιχνίδια. Αφού παίξει και ξεδώσει, θα βρει το σημείο που χτυπάει καλά ο ήλιος και θα ξαπλώσει. Και εκεί θα πάρει τον ατελείωτο υπνάκο της.

Γνωστά πράγματα θα πείτε και δεν θα διαφωνήσουμε. Οι γάτες και ο ήλιος είχαν πάντα μια στενή σχέση καθώς οι μικρές αυτές κυρίες τρελαίνονται να κοιμούνται από κάτω του και να απολαμβάνουν τη ζεστασιά των ακτίνων του.

Γιατί όμως πραγματικά οι γάτες απολαμβάνουν να βρίσκονται έξω στον ήλιο; Γιατί τους αρέσει, θα πείτε. Γιατί όμως τους αρέσει; Τι ακριβώς συμβαίνει;

Η πρώτη απάντηση είναι ότι η ηλιοθεραπεία βοηθάει τη γάτα να εξοικονομήσει ενέργεια. Οι γάτες παίρνουν την ενέργειά τους από τον ήλιο. Όταν η γάτα σας πηγαίνει για ύπνο, η θερμοκρασία του σώματός της πέφτει και μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται κρύο. Ο ήλιος θα κρατήσει το σώμα της ζεστό καθώς κοιμάται, κάνοντάς τη να αισθάνεται όμορφα και άνετα.

Στη συνέχεια θα δούμε μερικούς άλλους λόγους για τους οποίους η γάτα σας χειμώνα καλοκαίρι ψάχνει το πιο ζεστό σημείο που χτυπάει ο ήλιος για να καθίσει και να κάνει ηλιοθεραπεία.

Γιατί οι γάτες λατρεύουν να κάθονται με τις ώρες στον ήλιο

Η ηλιοθεραπεία μπορεί να είναι ευεργετική για τις γάτες, καθώς, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματός τους εξοικονομώντας ενέργεια.

Τα πάντα φυσικά έχουν να κάνουν με το DNA. Οι εξημερωμένες γάτες, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, κατάγονται από ένα άγριο είδος, το Felis sylvestris, το οποίο υπάρχει στην Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία. Η ιστορία τους πάει πολύ πίσω, πριν από περίπου 10.000 χρόνια όταν ζούσαν σε άγρια κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ειδικά στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, το Ιράκ, τη Συρία και την Κύπρο. Σε μέρη δηλαδή με πολλή ζέστη.

Αυτό φαίνεται να εξηγεί γιατί οι δικές μας γάτες μας επιθυμούν ζεστασιά, δεδομένου ότι είναι πλάσματα της ερήμου, τα οποία έχαναν εύκολα θερμότητα λόγω της ανάγκης να προσαρμοστεί το σώμα τους για να ζήσουν σε τόσο ζεστά μέρη. Και σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι αν ξυπνήσει η γάτα σας και ανακαλύψει ότι η ηλιαχτίδα έχει μετατοπιστεί, θα προσαρμόσει τη θέση της έτσι ώστε να είναι ακριβώς κάτω από τον ήλιο.

Οι γάτες ξέρουν καλά τι τους κάνει καλό. Ένα από τα πολλά οφέλη του ηλιακού φωτός είναι η βιταμίνη D που παρέχει. Η βιταμίνη D ”παγιδεύεται” στις τρίχες της γάτας- αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Για αυτό η βιταμίνη D πρέπει να λαμβάνεται μέσω της διατροφής. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η γάτα σας δεν θα επωφεληθεί από τις ακτίνες του ήλιου. Μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό από την άμεση απορρόφηση, αλλά είναι καλύτερο από το τίποτα.

Αυτό επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ηλικιωμένες γάτες. Οι μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης D βελτιώνουν και την επιβίωση των αιλουροειδών μετά από ασθένεια.

Η βιταμίνη D βέβαια δεν μπορεί να αποτρέψει μια ασθένεια από μόνη της, αλλά ενισχύει την ανοσία σε περιόδους κινδύνου. Η υπερβολική βιταμίνη D από την άλλη, κάτι που πρέπει να ξέρουμε, μπορεί να είναι επιβλαβής.

Το φως του ήλιου και το φυσικό περιβάλλον επηρεάζουν και τις ορμόνες της γάτας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αστείρωτες γάτες. Ο αναπαραγωγικός κύκλος μιας γάτας επηρεάζεται συχνά από τις εποχές. Οι περισσότερες γάτες έχουν οίστρο από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Έτσι χρησιμοποιούν τον ήλιο για να καθορίσουν την εποχή του χρόνου.

Ακόμα όμως κι αν η γάτα σας είναι στειρωμένη, εξακολουθεί να χρειάζεται το φως του ήλιου για να ισορροπήσει τις ορμόνες της.

Καίγονται οι γάτες στον ήλιο;

Εάν δοθεί η ευκαιρία, πολλές γάτες θα περάσουν όλη την ημέρα στον ήλιο. Αυτό όμως είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε γιατί μπορεί και αυτές να καούν και να πάθουν θερμοπληξία, ξεφλούδισμα του δέρματος ή σε κάποιες περιπτώσεις επιληπτικές κρίσεις, βλάβη οργάνων, καρκίνο του δέρματος ή να πέσουν σε κώμα. Για να αποτελέσει βέβαια ο ήλιος σοβαρό κίνδυνο για καρκίνο, η γάτα σας θα πρέπει να καεί αρκετές φορές. Εάν τώρα έχει υποστεί ηλιακό έγκαυμα, κρατήστε τη μακριά από τις ακτίνες του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ποιες γάτες τώρα κινδυνεύουν περισσότερο από τον ήλιο; Όλες οι φυλές γάτας μπορεί να καούν, ωστόσο κάποιες είναι περισσότερο ευάλωτες και κάποιες λιγότερο. Οι μακρύτριχες γάτες, για παράδειγμα, είναι λιγότερο επιρρεπείς σε ηλιακά εγκαύματα. Το πυκνό τρίχωμά τους εμποδίζει, κατά κάποιον τρόπο, τις ακτίνες UV να διεισδύσουν στο δέρμα τόσο εύκολα. Ωστόσο μπορούν να πάθουν ηλιακά εγκαύματα.

Από την άλλη το ηλιακό έγκαυμα είναι ιδιαίτερα συχνό στις λευκές γάτες. Οι άτριχες ή με λεπτό τρίχωμα γάτες είναι επίσης πιο ευάλωτες. Για αυτό χρειάζονται προστασία. Το αντηλιακό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία των γατών από τα ηλιακά εγκαύματα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις άτριχες περιοχές του σώματος της γάτας, όπως η κοιλιά, η μύτη, τα αυτιά και τα χείλη.

Ωστόσο, υπάρχει μια προειδοποίηση: τα περισσότερα ανθρώπινα αντηλιακά είναι τοξικά για τις γάτες. Για αυτό αναζητήστε στην αγορά αντηλιακό φιλικό προς τις γάτες.

Μπορούν οι γάτες να ζήσουν χωρίς ηλιακό φως;

Οι γάτες μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τον ήλιο, αλλά είναι πιο ευτυχισμένες όταν είναι έξω και μπορούν να τον απολαύσουν. Η έλλειψη βέβαια ηλιοφάνειας προκαλεί μείωση της σεροτονίνης, ενός χημικού νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλό μας που επηρεάζει τη διάθεσή μας. Χωρίς επίσης αρκετή ηλιοφάνεια, ούτε εσείς ούτε η γάτα σας θα παράγετε αρκετή μελατονίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου.

Αφήστε λοιπόν τη γατούλα σας να περιπλανιέται στον ήλιο για λίγες ώρες κάθε μέρα, αν έχετε έναν ελεγχόμενο χώρο, ή κατασκευάστε τον δικό της χώρο, όπως είναι ένα catio. Έτσι θα είναι υγιής και ευτυχισμένη.

Πηγή: topetmou.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.