, Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

search icon search icon

Αίσθημα αποστροφής – Οι μυρωδιές που σιχαίνονται οι σκύλοι

Έχετε κάποια μυρωδιά που όταν τη φέρετε στο μυαλό σας, σας δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα;

Σίγουρα κάποια ή κάποιες θα έχετε. Έτσι είναι και τα αγαπημένα μας σκυλάκια, τα οποία έχουν κάποιες συγκεκριμένες μυρωδιές που πραγματικά σιχαίνονται και θα τρέξουν μακριά προκειμένου να “γλιτώσουν”. Μάλιστα επειδή η όσφρησής τους είναι εξαιρετικά αναπτυγμένη, αυτές οι οσμές είναι ακόμα πιο έντονες, οπότε δικαιολογημένα κάνουν σαν τρελά αν τύχει να τις μυρίσουν.

Αν και κάθε σκυλάκι είναι μοναδικό, εμείς συγκεντρώσαμε μία λίστα με τις πιο δυσάρεστες για τους σκύλους μυρωδιές. Ποιες είναι αυτές; Θα τις δούμε αμέσως!

Εσπεριδοειδή

Τα περισσότερα σκυλιά δεν μπορούν με τίποτα να ανεχθούν τη μυρωδιά των εσπεριδοειδών. Τα συγκεκριμένα φρούτα έχουν μια τόσο έντονη μυρωδιά που γίνεται πολύ εύκολα αντιληπτή τόσο από τους ανθρώπους όσο και από τα ζώα. Και ενώ σε εμάς μπορεί να αρέσει αυτή η λίγο “ξινή” μυρωδιά της φρεσκάδας και να την προτιμάμε από άρωμα και μαλακτικό για τα ρούχα μέχρι και αρωματικό χώρου ή αυτοκινήτου, οι περισσότεροι σκύλοι την αντιπαθούν φρικτά. Είναι πολύ πιθανό μάλιστα να τους προκαλεί φτέρνισμα αν είναι πολύ δυνατή. Ίσως το έχετε παρατηρήσει ότι κάθε φορά που κόβετε ένα λεμόνι ή ένα πορτοκάλι ο σκύλος σας είναι από τις ελάχιστες φορές που δεν παρακαλάει για φαγητό αλλά φεύγει μακριά.

Καυτερές πιπεριές

Οι καυτερές πιπεριές είναι λαχανικά που σε αρκετούς ανθρώπους αρέσουν και μπορεί να τις βάζουν στο φαγητό τους ή να τις τρώνε ωμές. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες, από απλές κόκκινες πιπεριές μέχρι και πολύ καυτερές πιπεριές όπως είναι για παράδειγμα οι jalapenos. Οι σκύλοι, λοιπόν, αν μυρίσουν πιπεριές είναι σίγουρο ότι θα απομακρυνθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Σε πολλούς προκαλείται έντονος ερεθισμός στη μύτη, τη γλώσσα και γενικά το αναπνευστικό τους σύστημα. Οπότε, είναι σημαντικό αν έχετε πιάσει με γυμνά χέρια πιπεριές, να πλυθείτε πολύ καλά και μετά να χαϊδέψετε τον σκύλο σας για να αποφύγετε τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Ξύδι

Πολλοί είναι οι σκύλοι που όταν μυρίσουν ξύδι παίρνουν κάποιες αστείες γκριμάτσες γιατί πολύ απλά απεχθάνονται αυτή τη μυρωδιά. Ερεθίζει τόσο πολύ τη μύτη τους που προτιμούν να απομακρυνθούν και να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Η μυρωδιά του ξυδιού όχι μόνο είναι ισχυρή αλλά χάνει και την έντασή της πολύ πολύ αργά. Οπότε, αυτό είναι ακόμα πιο ενοχλητικό για τους σκύλους οι οποίοι την σιχαίνονται.

Αμμωνία

Η αμμωνία μπορεί να είναι μια ουσία που έχει πολλές χρήσεις για εμάς τους ανθρώπους, αλλά έχει κάτι που οι σκύλοι δεν ανέχονται: πολύ έντονο και κάπως πικάντικο άρωμα. Η αμμωνία, όπως και το ξύδι, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο αναπνευστικό σύστημα των σκύλων και ορισμένες φορές μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αναπνευστικά προβλήματα. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη χρήση αλλά και την αποθήκευσή της.

Ναφθαλίνη

Όταν ακούμε ναφθαλίνη μάλλον μας έρχεται στο μυαλό κάτι παλιακό, κάτι από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, κάτι που θυμίζει την “ντουλάπα της γιαγιάς”. Αν μπορούσαμε να περιγράψουμε λίγο αυτή τη μυρωδιά θα λέγαμε ότι θυμίζει κάτι ανάμεσα σε μούχλα και μαραμένη λεβάντα. Όμως, αυτό το άρωμα απωθεί πολύ αποτελεσματικά τους σκόρους και γι’ αυτό μπορεί να την βρούμε σε πολλές ντουλάπες. Οι σκύλοι δεν είναι και οι μεγαλύτεροι οπαδοί αυτής της μυρωδιάς επειδή είναι αρκετά δυνατή οπότε την αποφεύγουν. Δυστυχώς, αν καταναλωθεί από σκύλο μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο – χρειάζεται προσοχή.

Καθαριστικά

Τα καθαριστικά που έχουμε σπίτι μας, όπως είναι για παράδειγμα η χλωρίνη, δεν έχουν μόνο ενοχλητικές για τους σκύλους μυρωδιές αλλά είναι και πολύ επικίνδυνα. Η ισχυρή τους μυρωδιά είναι ανυπόφορη για τους σκύλους και η εισπνοή αυτών των χημικών ουσιών μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο νευρικό τους σύστημα, ακόμα και θάνατο. Όταν καθαρίζετε καλό είναι να κρατάτε το σκυλάκι έξω από τους χώρους που πρόκειται να καθαριστούν μέχρι να τελειώσετε.

Συνοψίζοντας

Κάθε σκύλος είναι μοναδικός και μπορεί να σιχαίνεται κι άλλες μυρωδιές εκτός από τις παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να τις αποφεύγετε για να μην φέρνετε τον τετράποδο φίλο σας σε δύσκολη θέση. Όπως εμείς δεν θέλουμε να μυρίζουμε συγκεκριμένα αρώματα, έτσι και οι σκύλοι μας έχουν τις δικές τους προτιμήσεις. Ας τις σεβαστούμε και ας κάνουμε τη ζωή τους πιο εύκολη και ευχάριστη.

Πηγή: topetmou.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.