, Πέμπτη
23 Μαΐου 2024

search icon search icon

Γιατί τα πουλιά προτιμούν να κελαηδούν νωρίς το πρωί; 2 είναι οι λόγοι

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ PIXABAY

Σίγουρα όλοι έχουμε κάποια ανάμνηση ενός ανοιξιάτικου πρωινού, που μόλις έχουμε ξυπνήσει πολύ νωρίς, έχουμε ανοίξει το παράθυρό σας και ακούμε απ’ έξω τα πουλάκια να δίνουν ρεσιτάλ με το κελάηδισμά τους.

Και σίγουρα αυτός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να ξεκινήσει η μέρα μας. Το κελάηδισμα των πουλιών μας φτιάχνει το κέφι, μας ταξιδεύει και μας κάνει να ξεφεύγουμε για λίγο από τα προβλήματά μας. Δίνουν μια νότα ρομαντισμού στα μουντά και βαρετά πρωινά μας.

Όμως, τα πουλιά δεν κελαηδούν μόνο για να ωφελήσουν εμάς και τη διάθεσή μας. Υπάρχουν λόγοι που αυτά τα υπέροχα πλάσματα κελαηδούν. Και υπάρχουν λόγοι που κελαηδούν κυρίως το πρωί, λίγο πριν ξημερώσει.

Ας δούμε, όμως, πρώτα γιατί τα πουλιά κελαηδούν.

Σύμφωνα με το “All About Birds”, τα πουλιά κελαηδούν για να υψώσουν το ανάστημά τους, για να προειδοποιήσουν ανθρώπους και άλλα ζώα ότι η περιοχή τους ανήκει, αλλά και για να προσελκύσουν πιθανούς συντρόφους. Μάλιστα, το τραγούδι τους μπορεί να δείξει την κατάσταση της υγείας τους και να τα κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακά. Τα αρσενικά πουλιά κυρίως, είναι αυτά που έχουν αναπτύξει αυτή την προσέγγιση ώστε να μπορέσουν να τραβήξουν τα βλέμματα των θηλυκών και τελικά να καταφέρουν να ζευγαρώσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πτηνά έχουν αναπτύξει αυτή τη συμπεριφορά εδώ και εκατομμύρια χρόνια και κάποια συνοδεύουν το κελάηδισμά τους με ρυθμικές κινήσεις για να πετύχουν πιο σύντομα και στα σίγουρα τον σκοπό τους.

Την επόμενη φορά που θα ακούσετε πουλάκια να κελαηδούν παρατηρήστε και τις κινήσεις τους. Είναι σίγουρο ότι θα σας εκπλήξουν.

Αφού καταφέρουν να ζευγαρώσουν και γεννηθούν τα μωρά τους, χρησιμοποιούν το κελάηδισμα για να δείξουν στους επίδοξους θηρευτές ότι η περιοχή είναι δική τους, να τους εκφοβίσουν και να τονίσουν ότι είναι υγιή και δυνατά, οπότε δεν είναι καλό κάποιος να τα βάλει μαζί τους.

Γιατί, όμως, τα πουλιά προτιμούν να τραγουδούν κυρίως νωρίς το πρωί;

Τα πτηνά επιλέγουν να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους πρωί πρωί και δύσκολα επιλέγουν άλλες ώρες για δύο λόγους – ο ένας είναι στρατηγικός.

Ποιοι είναι αυτοί; Ας τους δούμε αμέσως.

Ο πρώτος λόγος είναι η ασφάλεια. Μπορεί εμάς τα πρωινά να μην μας φαίνονται η ασφαλέστερη επιλογή, όμως για τα μικρά πουλιά είναι. Στη φύση καραδοκούν πολλά αρπακτικά, τα οποία προτιμούν να δρουν όταν πέφτει το σκοτάδι μέχρι λίγο πριν ανατείλει ο ήλιος. Τα πρωινά, τα αρπακτικά θέλουν να χαρίσουν στον εαυτό τους λίγες ώρες ξεκούρασης από την συνεχή εγρήγορση, οπότε το πιο πιθανό είναι να επιλέξουν ένα άνετο σημείο να κοιμηθούν. Άρα, τα πουλάκια, λίγο πριν και λίγο μετά τις πρώτες αχτίδες φωτός, κελαηδούν με την καρδιά τους και ύστερα προσπαθούν να σωπαίνουν για να μείνουν ασφαλή κατά τη διάρκεια της ημέρας και για να κρατήσουν κρυφή την παρουσία τους στις φωλιές τους και τα δέντρα.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν έχουν και πολλά πράγματα να κάνουν, οπότε με κάποιον τρόπο πρέπει να εκτονωθούν. Περνώντας το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας είτε στη φωλιά τους είτε ψάχνοντας για φαγητό, όταν επικρατεί το σκοτάδι, λίγο πριν βγει ο ήλιος, και μη μπορώντας να δουν το βράδυ, όπως για παράδειγμα οι νυχτερίδες, επιλέγουν να πουν ένα τραγουδάκι. Μάλιστα, κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι τα πουλιά κελαηδούν εκείνες τις ώρες που όλοι είναι κουρασμένοι και ξενυχτισμένοι για να φαίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακά και να προσελκύσουν τις συντρόφους τους.

Συνοψίζοντας

Αυτοί, λοιπόν, είναι οι λόγοι που τα πουλάκια προτιμούν να κελαηδούν πολύ νωρίς το πρωί, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν κελαηδούν και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Πρόκειται για πανέξυπνα πλάσματα που μελετούν πολύ καλά οποιαδήποτε κίνησή τους. Και γι’ αυτό τα αγαπάμε τόσο πολύ!

Πηγή: topetmou.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.