ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

ΑΑΔΕ: Λήγει η διορία «απογραφής» όλων των POS της χώρας

ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS Αναρτήθηκε από ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS
22/09/2023
Οικονομία
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 λεπτά
0
ΑΑΔΕ: Λήγει η διορία «απογραφής» όλων των POS της χώρας

Μετά τις «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές που τύπωνανε «στον βρόντο» χάρτινες αποδείξεις –μαϊμού, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ κλείνουν τώρα τις «τρύπες» για φοροδιαφυγή και στα αδήλωτα τερματικά POS που δέχονται μεν ηλεκτρονικές πληρωμές με κάρτες, αλλά στέλνουν τα λεφτά «κρυφά» σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό για να μην ελεγχθούν ποτέ, ούτε να συνδεθούν online με τις ταμειακές και με την εφορία.

Την ώρα που η κυβέρνηση κλείνει με κάθε τρόπο τον δρόμο στα μετρητά και στρέφει την αγορά προς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές για να διασφαλίσει την έκδοση αποδείξεων, γνωρίζει πως το «μαύρο χρήμα» έχει βρει τρόπους να διαφεύγει εκτός ελληνικού τραπεζικού και ελεγκτικού συστήματος, μέσω …POS Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Κύπρου, Λουξεμβούργου κλπ.

Για αυτό, βάσει σχεδίου:

· πρέπει μέχρι και σήμερα να καταγραφούν και να «χαρτογραφηθούν» όλα τα «μηχανάκια» πληρωμής με κάρτες που υπάρχουν στην Ελλάδα.

· την υποχρέωση δήλωσης σήμερα έχουν οι εταιρίες Παροχής Υπηρεσιών Πληρωμών, οι οποίες διενεργούν τις πληρωμές μέσω των συσκευών αποδοχής καρτών.

· δήλωση έως 26 Σεπτεμβρίου υποβάλουν επίσης και οι εταιρίες Παροχής Μέσων Πληρωμής που παρέχουν POS ή άλλου τύπου τέτοιες συσκευές (πχ λογισμικό σε smatphone κλπ) στις επιχειρήσεις.

Related Post

Ανατροπή στα πρόστιμα της ΑΑΔΕ – Έρχονται διαγραφές και επιστροφές

Ανάπτυξη και Πλεονάσματα: Τα δύο ισχυρά “χαρτιά” της ελληνικής οικονομίας

Παιδικές Κατασκηνώσεις 2026: Από το Σάββατο οι αιτήσεις των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ – Δικαιούχοι και διαδικασία 

Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Δείτε τους πίνακες με τα οριστικά αποτελέσματα

· στη συνέχεια όμως, όλες οι επιχειρήσεις που διαθέτουν ήδη μέχρι σήμερα τερματικά POS (πάνω από 300.000 συνολικά) πρέπει να συνδεθούν στην πλατφόρμα myAADE (ως τις 29 Σεπτεμβρίου) για να ελέγξουν τι έχει δηλωθεί για αυτές. Και από 11 Οκτωβρίου και μετά, να δηλώσουν και οι ίδιες τα στοιχεία, για τις συσκευές που έχουν εγκαταστήσει και χρησιμοποιούν – ώστε να επικυρωθούν και να συνδυαστούν με όσα δήλωσαν οι Πάροχοι.

Με τις δηλώσεις αυτές, δημιουργείται «Μητρώο» των συσκευών POS στην Εφορία. Και οποιοσδήποτε πλέον αποκτά ή καταργεί ή αλλάζει ή αναβαθμίζει τέτοια συσκευή, καλείται να μπαίνει εντός συγκεκριμένης διορίας (στα μέσα του επόμενου μηνός) για να κάνει ή να μεταβάλει την σχετική εγγραφή. Στη διαδικασία «προσθήκης» συσκευών POS θα μπουν αναγκαστικά, και όσες επιχειρήσεις ή επαγγελματίες υποχρεωθούν από Νοέμβριο ή Δεκέμβριο και μετά να διαθέτουν POS, δηλαδή όλες ανεξαιρέτως θα δέχονται συναλλαγές και πελάτες λιανικής!

Πότε δηλώνεται και τι

  1. Μέχρι σήμερα 22 Σεπτεμβρίου 2023 πρέπει οι Πάροχοι Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirers) να δηλώσουν όλα τα ηλεκτρονικά Μέσα Πληρωμών που ήταν ενεργά στη χώρα κατά την 10η Σεπτεμβρίου 2023. Για όσες ήταν ενεργές από 11 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, θα τις δηλώσουν έως και 5η Οκτωβρίου 2023.
  2. Μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου, πρέπει και οι Πάροχοι Μέσων Πληρωμών (NSPs) να δηλώσουν τις συσκευές που ήταν ενεργές ως την 10 Σεπτεμβρίου, Για το χρονικό διάστημα από τις 11 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, θα υποβάλουν δηλώσεις έως και την 5η Οκτωβρίου 2023.
  3. Τέλος σειρά παίρνουν οι ίδιοι οι Χρήστες Υπηρεσιών Πληρωμών, δηλαδή οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που τα έχουν εγκαταστήσει ήδη ή θα τα αποκτήσουν τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες.

Από τις 29 Σεπτεμβρίου 2023, οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ήδη POS λαμβάνουν γνώση των ενεργών POS τους, όπως έχουν δηλωθεί για αυτές στο Μητρώο POS από τους Παρόχους. Η είσοδος στο Μητρώο γίνεται στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή: Μητρώο και Επικοινωνία/Στοιχεία Επιχείρησης.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με Απόφαση του Διοικητή ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή (A.1137/6.9.2023):

· Οι Χρήστες Υπηρεσιών Πληρωμών εφόσον υφίσταται υποχρέωση, υποβάλλουν Δήλωση Μέσου Πληρωμών μέσω της ψηφιακής πύλης της ΑΑΔΕ (myAADE) από την 11η έως και την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία ενεργοποίησης / απενεργοποίησης/ μεταβολής του μέσου.

· Ως πρώτος μήνας εφαρμογής της σχετικής υποχρέωσης ορίζεται ο Οκτώβριος του 2023. Την πρώτη φορά, θα δηλώσουν τα Μέσα Πληρωμών που ήταν εν χρήσει (ενεργά) κατά την 30ή Σεπτεμβρίου 2023, ανεξάρτητα από ποια ημερομηνία τα είχαν ενεργοποιήσει.

…και έπεται συνέχεια

Μόλις δημιουργηθεί η ηλεκτρονική αυτή βάση (Μητρώο Μέσω Πληρωμών) θα έρθουν να «κουμπώσουν» και όλοι οι νέοι υπόχρεοι απόκτησης συσκευές ή μέσα αποδοχής πληρωμών με κάρτες, smartphone κλπ.

Και οι Πάροχοι όμως θα πρέπει να μπαίνουν ξανά και ξανά στην ίδια διαδικασία δηλώσεων (που θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω διεπαφής API) για κάθε αλλαγή κατάστασης της συσκευής.

Η διαβίβαση των στοιχείων από τους Παρόχους θα γίνεται:

α. Έως και την 15η ημέρα εκάστου μήνα, για αλλαγές μεταξύ 1ης έως και 10ης ημέρα του ιδίου μήνα.

β. Έως και την 25η ημέρα εκάστου μήνα για αλλαγές που συντελούνται από την 11η έως και την 20ή ημέρα του ιδίου μήνα.

γ. Έως και την 5η ημέρα του επόμενου μήνα, για αλλαγές από την 21η έως την τελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Τι δηλώνεται

  1. Η Δήλωση Μέσων Πληρωμών συναλλαγών μέσω τερματικών αποδοχής καρτών πληρωμών και ανάλογων μέσων, που υποβάλλουν οι Πάροχοι, περιέχει –τουλάχιστον- τα εξής πεδία:

· ΑΦΜ και Επωνυμία Χρήστη (υπόχρεου σε POS)

· Αριθμό λογαριασμού πληρωμών που συνδέεται με κάθε Μέσο Πληρωμών.

· Κωδικό Χρήστη Υπηρεσιών Πληρωμών (destination Merchant ID – MID.

· Επωνυμία, ΑΦΜ κλπ του Παρόχου Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirer), είτε εδρεύει στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.

· Επωνυμία και ΑΦΜ Παρόχου Μέσων Πληρωμών (NSP) ημεδαπής ή αλλοδαπής.

· Αριθμός αναγνώρισης (destination Terminal ID – TID Acquirer) Μέσου Πληρωμών.

· Ημερομηνία ισχύος σύμβασης Μέσων Πληρωμών μεταξύ του Παρόχου Υπηρεσιών Πληρωμών (Αcquirer) και του Χρήστη Υπηρεσιών Πληρωμών ή εναλλακτικά ημερομηνία δημιουργίας από τον Πάροχο προφίλ μέσου πληρωμών του Χρήστη.

· Ένδειξη Εγγραφής/Μεταβολής/Διακοπής.

· Είδος μέσου πληρωμών (ενσύρματο POS/mobile POS/softPOS/ecommerce POS/unattended POS/Λοιπά).

· Ημερομηνία ενεργοποίησης Μέσου Πληρωμών.

· Ημερομηνία απενεργοποίησης Μέσου Πληρωμών.

Σε κάθε επόμενη υποβολή διαβιβάζονται μόνο τα στοιχεία κάθε προσθήκης, μεταβολής ή διαγραφής εντός του διαστήματος αναφοράς.

Πηγή: newmoney.gr

Share212Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Ανατροπή στα πρόστιμα της ΑΑΔΕ – Έρχονται διαγραφές και επιστροφές
Οικονομία

Ανατροπή στα πρόστιμα της ΑΑΔΕ – Έρχονται διαγραφές και επιστροφές

Σε σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς επιβολής προστίμων για εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις προχωρά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επιχειρώντας να...

Αναρτήθηκε από Στέλλα Λίταινα
24/05/2026
Η επενδυτική βαθμίδα ανακτάται με… ekloges pass
Οικονομία

Ανάπτυξη και Πλεονάσματα: Τα δύο ισχυρά “χαρτιά” της ελληνικής οικονομίας

Δύο ισχυρά όπλα δίνουν στην ελληνική οικονομία συγκριτικό πλεονέκτημα για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στο Ιράν. Πρόκειται...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
23/05/2026
Next Post
Αρ. Φύλλου #992 – 23.09.2023

Αρ. Φύλλου #992 – 23.09.2023



Η εταιρεία με την επωνυμία “POLITICAL MEDIA GROUP A.E.” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
LOGO_MHT-1

Μοναδικός αριθμός Μ.Η.Τ. 242122

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2026 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa