ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

ΕΚΤ: Αυξήθηκαν κατά 7,6% οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2024

KARFITSANEWS Αναρτήθηκε από KARFITSANEWS
03/09/2026
Οικονομία, Πολιτική & Οικονομία
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
ΕΚΤ: Αυξήθηκαν κατά 7,6% οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2024

Αύξηση 7,6% κατέγραψαν το 2024 οι δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του ΕΚΤ.

Οι συνολικές δαπάνες Ε&Α διαμορφώθηκαν σε 3.621,36 εκατ. ευρώ, έναντι 3.365,11 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 256,25 εκατ. ευρώ.

Η «Ένταση Ε&Α», δηλαδή οι δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης ως ποσοστό του ΑΕΠ, ανήλθε στο 1,53%, έναντι χαμηλότερου ποσοστού το 2023. Η αύξηση των δαπανών Ε&Α ήταν υψηλότερη από την αύξηση του ΑΕΠ, η οποία διαμορφώθηκε στο 5,4%.

Με βάση την ένταση Ε&Α, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 13η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα, μειώθηκε το προσωπικό που απασχολείται σε δραστηριότητες Ε&Α. Το συνολικό προσωπικό, σε Ισοδύναμα Πλήρους Απασχόλησης (ΙΠΑ), ανήλθε σε 69.124 το 2024, έναντι 73.263 το 2023, σημειώνοντας μείωση 5,7%.

Related Post

Δούρου: “H Αριστερά είναι αναγκαιότητα και πρέπει να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε ως οικονομία και ως κοινωνία

Μαρινάκης για ομιλία Ανδρουλάκη: «Βροχή δισεκατομμυρίων, ανέξοδες υποσχέσεις – Κανένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο σχέδιο»

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 18 Σεπτεμβρίου

Η ομιλία Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ – «Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων»

Το ερευνητικό προσωπικό μειώθηκε σε 50.892 ΙΠΑ από 54.679 το 2023, καταγράφοντας πτώση 6,9%.

** Οι επιχειρήσεις καλύπτουν το 54,8% των δαπανών **

Ο επιχειρηματικός τομέας πραγματοποίησε το 2024 δαπάνες Ε&Α ύψους 1.985,65 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 54,8% του συνόλου.

Ακολούθησε ο τομέας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με 911,03 εκατ. ευρώ, ή 25,2% του συνόλου, και ο κρατικός τομέας με 706,52 εκατ. ευρώ, ή 19,5%. Οι δαπάνες των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων ανήλθαν σε 18,16 εκατ. ευρώ.

Στον επιχειρηματικό τομέα, οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στις δαπάνες Ε&Α ήταν η Ενημέρωση και Επικοινωνία, τα Ορυχεία και Λατομεία, οι Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες, οι Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες, το Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο και η παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Οι δαπάνες Ε&Α στον ευρύτερο τομέα Πληροφοριών και Επικοινωνίας ανήλθαν σε 361,43 εκατ. ευρώ.

** Πρωταγωνιστεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην απασχόληση **

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό θέσεων πλήρους απασχόλησης σε δραστηριότητες Ε&Α, με 29.860 ΙΠΑ, που αντιστοιχούν στο 43,2% του συνόλου.

Στον επιχειρηματικό τομέα καταγράφηκαν 23.012 ΙΠΑ, ενώ στον κρατικό τομέα 15.898 ΙΠΑ. Στα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα καταγράφηκαν 354 ΙΠΑ.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι δαπάνες αφορούσαν κυρίως βασική έρευνα, ύψους 525,94 εκατ. ευρώ, και εφαρμοσμένη έρευνα, ύψους 310,64 εκατ. ευρώ.

Τα επιστημονικά πεδία με τις μεγαλύτερες δαπάνες ήταν η Ιατρική και οι Επιστήμες Υγείας, οι Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογία και οι Κοινωνικές Επιστήμες.

** Οι επιχειρήσεις η μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης **

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης των δαπανών Ε&Α, με 1.682,79 εκατ. ευρώ.

Η κρατική χρηματοδότηση ανήλθε σε 1.164,46 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, 762,87 εκατ. ευρώ προήλθαν από τον τακτικό προϋπολογισμό, 248,72 εκατ. ευρώ από προγράμματα ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και 152,87 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και άλλες κρατικές πηγές.

Από ανταγωνιστικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προήλθαν 476,98 εκατ. ευρώ.

** Η Αττική συγκεντρώνει το 54,7% των δαπανών **

Η Περιφέρεια Αττικής συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων Ε&Α, με δαπάνες 1.982,39 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 54,7% του συνόλου.

Στην Αττική καταγράφηκαν επίσης 34.413 ΙΠΑ προσωπικού Ε&Α, δηλαδή το 49,8% του συνόλου.

Ως προς την ένταση Ε&Α, υψηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο του 1,53% κινήθηκαν η Κεντρική Μακεδονία με 2,22%, η Αττική με 1,72% και η Κρήτη με 1,55%.

Τα στοιχεία προέρχονται από τη στατιστική έρευνα του ΕΚΤ για τις δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης στους τομείς των επιχειρήσεων, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, του κρατικού τομέα και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων.

Tags: Εθνικό κέντρο τεκμηρίωσηςΕΚΤ
Share213Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Δούρου: “H Αριστερά είναι αναγκαιότητα και πρέπει να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε ως οικονομία και ως κοινωνία
Πολιτική

Δούρου: “H Αριστερά είναι αναγκαιότητα και πρέπει να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε ως οικονομία και ως κοινωνία

Η Ρένα Δούρου τόνισε την ανάγκη η Αριστερά να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της οικονομίας και της κοινωνίας. Αναφερόμενη στο πρόγραμμα...

Αναρτήθηκε από KARFITSANEWS
12/09/2026
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Δεν μπορεί να επιστρέφει χωρίς να λογοδοτεί για το 2015»
Πολιτική

Μαρινάκης για ομιλία Ανδρουλάκη: «Βροχή δισεκατομμυρίων, ανέξοδες υποσχέσεις – Κανένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο σχέδιο»

Ο Παύλος Μαρινάκης άσκησε σκληρή κριτική στις εξαγγελίες Ανδρουλάκη από τη 90ή ΔΕΘ. «Απ' όλα είχε η ομιλία του κ....

Αναρτήθηκε από KARFITSANEWS
12/09/2026
Next Post
Ρωσία – Πούτιν: Υπάρχει μια ευκαιρία για ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία

Ρωσία - Πούτιν: Υπάρχει μια ευκαιρία για ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία











Η εταιρεία με την επωνυμία “POLITICAL MEDIA GROUP A.E.” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
LOGO_MHT-1

Μοναδικός αριθμός Μ.Η.Τ. 262048

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2026 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa