Ο εργολήπτης Δημήτρης Κούτρας χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο και δίχως να έχει να κερδίσει τίποτα προσπαθεί να καθυστερήσει την αύξηση κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ της Intrakat. Η εταιρεία Adamas Group Limited, που ελέγχεται από τον ίδιο και κατέχει το 8,13% της εισηγμένης, επέβαλε αίτημα να αναβληθεί η ΓΣ, που ήταν προγραμματισμένη για τις 14 Νοεμβρίου, για την 1η Δεκεμβρίου.
Της ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΤΖΟΥ
Γιατί όμως ο κ. Κούτρας κρατά αυτήν τη στάση, την ώρα που δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην ΑΜΚ; Κάποιοι λένε πως το κάνει από… γινάτι, επειδή έμεινε εκτός διοίκησης όταν η εταιρεία μεταβιβάστηκε από τον Σωκράτη Κόκκαλη στους Μπάκο, Καϋμενάκη και Εξάρχου. Μια άλλη άποψη θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο πιέζει για την πώληση των μετοχών του. Όπως και να έχει, αποτελεί παραλογισμό να μπλοκάρει προσωρινά την ΑΜΚ, με δεδομένο μάλιστα πως η επιτυχία της είναι εξασφαλισμένη, καθώς ήδη έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον, που μεταφράζεται σε ποσό ύψους 85 εκατ. ευρώ.
Εξάρχου: «Στόχος η επιστροφή στην κερδοφορία»
Πάντως, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλέξανδρος Εξάρχου δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την 20ήμερη καθυστέρηση στην αύξηση κεφαλαίου, λέγοντας ότι είναι αναγκαία προκειμένου να μη χαθεί ούτε μία μέρα για το σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας και την αξιοποίηση των ευκαιριών κατά το επόμενο εξάμηνο και πριν από τις εκλογές. Ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat μίλησε για την ενίσχυση της εταιρείας με σκοπό να επιλυθούν οι δυσκολίες του παρελθόντος, που, όπως τόνισε, γνωρίζει καλά ο κ. Κούτρας ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι πριν από λίγους μήνες, αλλά και για υλοποιηθούν οι επενδύσεις που σχετίζονται με το μέλλον.
Ο CEO εμφανίστηκε βέβαιος για την επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου, λέγοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων έχει εκφραστεί υπέρ της κεφαλαιακής ενίσχυσης και πως ο κ. Κούτρας δεν συμμετείχε ούτε στην προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάμε μπροστά και να γυρίσουμε σελίδα. Στόχος της νέας διοίκησης είναι η διασφάλιση κερδοφόρων χρήσεων. Αυτό προϋποθέτει η εταιρεία να είναι σωστά κεφαλαιοποιημένη. Σε αυτό αποσκοπεί η αύξηση κεφαλαίου των 100 εκατ. ευρώ», είπε ο κ. Εξάρχου.
Εξαγορές εταιρειών και Αττική Οδός
«Θα πάρουμε όσο γίνεται περισσότερα έργα που να είναι κερδοφόρα, αλλά θέλουμε να αναπτύξουμε τον τομέα των παραχωρήσεων και των ΣΔΙΤ και φυσικά τις ΑΠΕ ώστε να εξασφαλίσουμε σταθερές ροές εσόδων».
Ειδικά για τις παραχωρήσεις επεσήμανε ότι η εταιρεία θα διεκδικήσει μετοχική συνεργασία με κάποιο από τα υποψήφια επενδυτικά σχήματα που συμμετέχουν στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Μάλιστα, όπως δήλωσε, για το θέμα υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις και οι ανακοινώσεις δεν αποκλείεται να γίνουν πριν από τα τέλη του έτους. Σε ό,τι αφορά τα νέα έργα στο Ελληνικό, ο κ. Εξάρχου είπε ότι η εταιρεία θα είναι υποψήφια με τη γαλλική Bouygues, με την οποία ήδη συνεργάζεται για την κατασκευή του ουρανοξύστη, και στον διαγωνισμό για το εμπορικό κέντρο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.
Η ανακοστολόγηση των έργων
Ο κ. Εξάρχου ανέφερε επιπλέον ότι η Ιntrakat προχώρησε στην ανακοστολόγηση όλων των έργων της και τεχνικά και οικονομικά: «Στην κοστολόγηση αυτή δεν λάβαμε υπόψη ενδεχόμενα claims και διεκδικήσεις από πελάτες, αλλά πόσα λεφτά έχουν δαπανηθεί, τι απομένει να εκτελεστεί και τι θα εισπραχθεί με βάση τη σύμβαση». Εξετάστηκε, όπως είπε, το χειρότερο σενάριο σε όλα τα έργα, ακόμη και σε αυτά που έχουν ανατεθεί στην Ιntrakat αλλά δεν έχουν υπογραφεί. Η μεγάλη ανησυχία ήταν η αύξηση του κόστους των υλικών προκειμένου να μην οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα. «Σας διαβεβαιώνω ότι για τα νέα έργα (σ.σ.: όσα συμβασιοποιήθηκαν τους δύο τελευταίους μήνες) αυτός ο κίνδυνος δεν υπάρχει, αλλά ούτε και σε αυτά για τα οποία πρόκειται να υπογράψει συμβάσεις». Και σημείωσε ότι η Ιntrakat δεν εγκαταλείπει έργα και θα εκτελέσει ακόμη και εκείνα που είναι υποκοστολογημένα, με πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγμα το οδικό έργο Πάφου – πόλης Χρυσοχούς στην Κύπρο. Όπως είπε, οι ζημίες έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2022 αλλά και σε εκείνον του 2023 ώστε μετά την ανακεφαλαιοποίηση να μην υπάρχει πρόβλημα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL






