ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Ελλάδα – Αίγυπτος: Το δίδυμο που ξαναγράφει τον χάρτη της Μεσογείου

Χρήστος Μυτιλινιός Αναρτήθηκε από Χρήστος Μυτιλινιός
08/05/2025
Πολιτική
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
Μητσοτάκης - Αλ Σίσι Ελλάδα - Αίγυπτος

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι επισφράγισε κάτι παραπάνω από μια θερμή διμερή σχέση. Η υπογραφή της Διακήρυξης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης και η σύγκληση του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας–Αιγύπτου θεμελιώνουν ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας με βάθος δεκαετίας. Από την ενέργεια και την άμυνα μέχρι τη μετανάστευση και την εκπαίδευση, οι δύο χώρες οικοδομούν ένα γεωπολιτικό δίπολο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

GREGY: Η πράσινη γέφυρα προς την Ευρώπη

Κομβικό στοιχείο της νέας εποχής αποτελεί το έργο GREGY, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Αιγύπτου, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου που θα μεταφέρει καθαρή ενέργεια από την Αφρική στην ΕΕ. Η επιλογή της Ελλάδας ως ευρωπαϊκής πύλης δεν είναι συμπτωματική. Αντικατοπτρίζει τη γεωγραφική θέση, τη διπλωματική αξιοπιστία και τη συμμετοχή της χώρας στον ευρωπαϊκό πράσινο μετασχηματισμό. Σε αντίθεση με την Τουρκία, που παραμένει ενεργειακά εξαρτημένη από ορυκτά καύσιμα, η Ελλάδα τοποθετείται στον χάρτη ως κόμβος βιώσιμης ενέργειας, με στρατηγικά πλεονεκτήματα.

Άμυνα: Από τη συνεννόηση στη διαλειτουργικότητα

Related Post

Μητσοτάκης στην 6η P-TEC: Η Ελλάδα στο κέντρο της διατλαντικής ενεργειακής συνεργασίας (Βίντεο)

Καλαφάτης: Ψηφιοποίηση, καινοτομία και επενδύσεις στρατηγικές για μια ανθεκτική Ελλάδα

To μήνυμα Τασούλα για το συνέδριο της ΚΕΔΕ: Μία ισχυρή και ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνει καλύτερες πόλεις και χωριά

Ταχιάος για Μετρό Θεσσαλονίκης: Σε πλήρη λειτουργία η επέκταση της Καλαμαριάς το α’ τρίμηνο 2026

Η συνεργασία επεκτείνεται και στο πεδίο της άμυνας, μέσω κοινών ασκήσεων, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και σύμπτωσης γεωστρατηγικών αναγνώσεων. Η απόφαση της Αιγύπτου να προχωρήσει το 2020 σε τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα, αγνοώντας το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, επιβεβαιώνει τη βαθύτερη πολιτική σύμπλευση των δύο κρατών.

Το ζητούμενο πλέον είναι η μετεξέλιξη της συνεργασίας σε θεσμοθετημένες δομές διαλειτουργικότητας και η συμμετοχή σε αποστολές περιφερειακής σταθερότητας. Η Ελλάδα–Κύπρος–Αίγυπτος λειτουργούν ήδη ως αποτρεπτικό τόξο απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό, ενώ η σύγκλιση με Ισραήλ και Γαλλία συμπληρώνει το πλέγμα.

Η Αίγυπτος του Σίσι: Πύλη σταθερότητας – φραγμός στον ισλαμικό αναθεωρητισμό

Ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι δεν είναι ένας απλός σύμμαχος για την Ελλάδα. Είναι ο ηγέτης που εγγυήθηκε την αποτροπή της ισλαμιστικής ριζοσπαστικοποίησης στην Αίγυπτο, εκκαθαρίζοντας τους Αδελφούς Μουσουλμάνους από τον κρατικό μηχανισμό και επιβάλλοντας ένα κοσμικό, στρατιωτικά ελεγχόμενο καθεστώς.

Αυτή η στροφή δεν είχε μόνο εσωτερική απήχηση. Η Δύση, αν και επιφυλακτική ρητορικά, αναγνώρισε στην πράξη τον Σίσι ως προπύργιο κατά του εξτρεμισμού. Στην πράξη, η Αίγυπτος αναδείχθηκε εταίρος-κλειδί για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη. Αντιθέτως με τη Λιβύη, που λειτουργεί ως πέρασμα, η Αίγυπτος έγινε ανάχωμα.

Η στρατηγική αντιπαράθεση με τον Ερντογάν αποκτά ιδεολογικό και γεωπολιτικό βάθος. Ο Τούρκος πρόεδρος στηρίζει τις ισλαμικές φράξιες και φιλοξενεί εξόριστους ισλαμιστές. Ο Σίσι προωθεί τη κοσμική εθνική κυριαρχία. Η σύγκρουση αυτή διαμορφώνει συμμαχίες: στη Λιβύη, στη Γάζα, στην ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου, Ελλάδα και Αίγυπτος δρουν ως πόλοι σταθερότητας και συνταγματικής νομιμότητας.

Η μεταναστευτική συνεργασία ως μοντέλο για την ΕΕ

Η μετανάστευση αποτελεί τον τρίτο πυλώνα της διμερούς στρατηγικής. Η Αίγυπτος δεν λειτουργεί ως πέρασμα μεταναστών, αλλά αντίθετα συγκρατεί τις ροές και προχωρά σε ελεγχόμενη συνεργασία με την Ελλάδα. Το μοντέλο περιλαμβάνει συμφωνίες εποχικής εργασίας για Αιγύπτιους στον αγροτικό και τουριστικό τομέα. Είναι μια ρεαλιστική πρόταση ελεγχόμενης κινητικότητας, που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για όλη την ΕΕ.

Εξωτερική πολιτική με συνέχεια και γεωστρατηγικό προσανατολισμό

Η στρατηγική σχέση Ελλάδας–Αιγύπτου είναι προϊόν μιας συνεπούς εξωτερικής πολιτικής, όπως την εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν είναι συγκυριακή – είναι δομική. Η Αθήνα δεν επιλέγει συμμάχους για λόγους εντυπώσεων, αλλά χτίζει θεσμικά δίκτυα σταθερότητας με περιφερειακούς πόλους: Ισραήλ, Κύπρος, Γαλλία, Αίγυπτος.

Η Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με την Αίγυπτο επισφραγίζει αυτή την πολιτική με το πιο ώριμο και πολυεπίπεδο παράδειγμα. Είναι μια συμμαχία για την επόμενη δεκαετία, που ενισχύει την εθνική ασφάλεια, αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας και δίνει βάθος στο ελληνικό αποτύπωμα στη Μεσόγειο.

Tags: GREGYΑίγυπτοςΑμπντέλ Φατάχ Αλ ΣίσιΕλλάδαΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Share212Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης στην 6η P-TEC: Η Ελλάδα στο κέντρο της διατλαντικής ενεργειακής συνεργασίας (Βίντεο)
Πολιτική

Μητσοτάκης στην 6η P-TEC: Η Ελλάδα στο κέντρο της διατλαντικής ενεργειακής συνεργασίας (Βίντεο)

Στο Ζάππειο Μέγαρο μίλησε το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της 6ης Υπουργικής Συνάντησης της Διατλαντικής...

Αναρτήθηκε από Χρήστος Μυτιλινιός
07/11/2025
Καλαφάτης: Ψηφιοποίηση, καινοτομία και επενδύσεις στρατηγικές για μια ανθεκτική Ελλάδα
Πολιτική

Καλαφάτης: Ψηφιοποίηση, καινοτομία και επενδύσεις στρατηγικές για μια ανθεκτική Ελλάδα

“Η καινοτομία δεν είναι μόνο μια απλή αναπτυξιακή επιλογή. Είναι πυλώνας εθνικής πολιτικής, ασφάλειας και στρατηγικής αυτονομίας. Είναι η γέφυρα...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
06/11/2025
Next Post
Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος με όρο ο 16χρονος που συνελήφθη σε αυλή σχολείου για εμπόριο ναρκωτικών

Θεσσαλονίκη: Οδηγούνται σήμερα στον Εισαγγελέα τα 28 μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης

Η εταιρεία με την επωνυμία “MEDIA PUBLISHING GK IKE ” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

Το ένστικτο αυτών των ζωδίων είναι πάντα σωστό

Ζώδια: Ποια είναι πιθανότερο να ερωτευτούν μέσα στον Οκτώβριο

Αναρτήθηκε από Άννα Παπαδοπούλου
06/10/2025
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa