Νέες παρεμβάσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση απέναντι στο τσουνάμι της ακρίβειας που αναμένεται τον χειμώνα. Στο χειμερινό πακέτο βοήθειας, που κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ, μπαίνει νέα επιταγή ακρίβειας, FuelPass 3, και επίδομα θέρμανσης.
Του ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΤΟΥΝΑ
Προς το παρόν μιλάμε βέβαια για ασκήσεις επί χάρτου, αφού θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να εξετάσει όλα τα σενάρια για το νέο μείγμα παρεμβάσεων έναντι της ακρίβειας και θα πρέπει να αναμένει μέχρι τέλος Αυγούστου τα έσοδα από τον τουρισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μέτρων στήριξης βρίσκεται η εκ νέου καταβολή έκτακτου βοηθήματος, μια δεύτερη επιταγή ακρίβειας. Ένα νέο έκτακτο επίδομα, στο μοντέλο που δόθηκε το Πάσχα. Το ποσό εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 200 ευρώ, κάτι που θα είναι συνάρτηση του αριθμού των δικαιούχων αλλά και των δημοσιονομικών περιθωρίων.
Στόχος είναι σε πρώτη φάση να στηριχθούν με το ποσό των 200 ευρώ οι ευάλωτοι πολίτες και όσοι πλήττονται περισσότερο από το τσουνάμι της ακρίβειας και σε δεύτερη φάση η οικονομική ενίσχυση, η οποία μπορεί να είναι μικρότερη των 200 ευρώ, αλλά να χορηγηθεί σε περισσότερα νοικοκυριά με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων. Παράγοντες της κυβέρνησης εκτιμούν πως το καλοκαίρι θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα επιστραφεί στους πολίτες στο σύνολό του, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιηθούν και οι πόροι από το Ταμείο Μετάβασης.
Τέλη Αυγούστου η οριστικοποίηση του πακέτου
Οι ενισχύσεις που έχουν προϋπολογιστεί είναι στα 8,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους για ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα. Για το δεύτερο εξάμηνο είχαν προϋπολογιστεί 1,1 δισ. ευρώ δαπάνες σχετικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ ήδη τον Αύγουστο είχαν δοθεί κοντά στα 200 εκατ. ευρώ.
Eκτός από τα χρήματα που έχουν προϋπολογιστεί για τις επιδοτήσεις στην ενέργεια κάθε μήνα και την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, το οικονομικό επιτελείο -πάντα σε συνάρτηση με τις τιμές του φυσικού αερίου- προχωρά σε έναν σχεδιασμό που αφορά δύο περιόδους, με την πρώτη να είναι έως τα Χριστούγεννα. Η δέσμη μέτρων του νέου «χειμερινού» πακέτου θα οριστικοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου.
Εκτός από τη νέα επιταγή ακρίβειας, οι πληροφορίες αναφέρουν και για τη χορήγηση ενός FuelPass 3, επέκταση δηλαδή του επιδόματος καυσίμων έως το τέλος του έτους. Επίσης, το επίδομα θέρμανσης θα ενισχυθεί και εξετάζεται αύξηση των κονδυλίων, και αναλόγως των περιθωρίων, η αύξηση των δικαιούχων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL








