Την απόλυτη ικανοποίησή του για το έργο των αστυνομικών δυνάμεων εξέφρασε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας παράλληλα την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων όπως η κατάργηση του άβατου των Εξαρχείων, η επιστροφή της ομάδας ΔΙΑΣ, η αστυνόμευση των πανεπιστημίων και η άμεση εξιχνίαση των περισσότερων εγκλημάτων. «Γιατί η ασφάλεια όλων μας παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την εγκληματικότητα.
Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ
Στάθηκε επίσης στη σημαντική συμβολή της ΕΛΑΣ που επωμίστηκε τρεις νέες αποστολές, τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων στην πανδημία, τη συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις στα επεισόδια του Έβρου τον Μάρτιο του 2020 και τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών με την απομάκρυνση των κατοίκων από τα σπίτια τους στην περίπτωση των πυρκαγιών. «Η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα ασφαλής, μας το θυμίζουν εξάλλου τα δεκάδες εκατομμύρια επισκεπτών της, ξένοι επενδυτές που την προτιμούν για να εμπιστευτούν τα κεφάλαιά της».
Όχι στην κατάχρηση εξουσίας
Παράλληλα, όμως, ο πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους επιχειρούν να καταχραστούν την εξουσία τους απέναντι στους πολίτες, τονίζοντας πως δεν θα υπάρξει καμία ανοχή και η τιμωρία θα είναι παραδειγματική. «Μην αφήνετε μετρημένους στα δάχτυλα συναδέλφους σας να κηλιδώνουν το καλό όνομα και τον επαγγελματισμό δεκάδων χιλιάδων αστυνομικών. Να κλονίζουν την εμπιστοσύνη του πολίτη στο πρόσωπό σας. Αρκεί ένα μόνο λάθος, ένα μόνο ατόπημα, για να επισκιάσει δεκάδες, εκατοντάδες επιτυχίες αλλά και για να τροφοδοτεί τελικά μια άδικη κριτική εις βάρος της Ελληνικής Αστυνομίας», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως η δράση της δεν προσφέρεται για μικρόψυχη και μικροκομματική εργαλειοποίηση.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την αστυνομία ως «πυλώνα εσωτερικής σταθερότητας», τονίζοντας πως οι πόλεις δεν βρίσκονται στο έλεος σκληρών συμμοριών. «Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, όμως, έχει τονωθεί. Ολόκληρες γειτονιές αποκτούν πια μια νέα ζωή και προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης όταν ενδυναμώνεται η αστυνομία. Και με τους νέους ρόλους που έχουν ανατεθεί στην αστυνομία διαλύεται το πέπλο του φόβου».
Κανένα σοβαρό έγκλημα στο σκοτάδι
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κακοποιήσεις ανηλίκων και τις γυναικοκτονίες που το τελευταίο διάστημα μονοπωλούν την επικαιρότητα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως σωστά τέτοια περιστατικά προσλαμβάνουν τόσο μεγάλη δημοσιότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως στατιστικά τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα. «Αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι ότι τα θύματα μιλούν, έχουν το θάρρος να βγουν από το σκοτάδι και να καταγγείλουν πια τέτοιες συμπεριφορές. Είναι πολλές οι πρόσφατες υποθέσεις οι οποίες συγκλόνισαν την κοινή γνώμη. Έτσι ενδυναμώνεται η εμπιστοσύνη στο Σώμα, αλλά και η πεποίθηση που πρέπει να υπάρχει ότι κανένα, κανένα έγκλημα, κανένα σοβαρό έγκλημα δεν θα μείνει στο σκοτάδι».
Θεοδωρικάκος: Ανομία τέλος
Την πλήρη στήριξή του στις αστυνομικές δυνάμεις εξέφρασε κατά την ομιλία του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Έχουμε πετύχει να περιπολούν καθημερινά στους δρόμους της Αττικής 3.280 αστυνομικοί. Αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει στη μείωση άνω του 25% στη μικρή εγκληματικότητα στα νοικοκυριά σε σχέση με το 2015-2019», τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Παράλληλα σημείωσε πως «χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει δημοκρατία», ενώ αναφέρθηκε και στους Έλληνες και τις Ελληνίδες αστυνομικούς που βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Είναι οι άνθρωποι που προστατεύουν τα σύνορα της χώρας στον Έβρο στο πλαίσιο του σχεδίου “Ακρίτας”».
Διεμήνυσε ότι δεν θα μείνουν ατιμώρητες συμπεριφορές που προσβάλλουν την αστυνομία. Δίνοντας μάλιστα συγκεκριμένα στοιχεία στη δημοσιότητα σημείωσε: «Τριάντα τέσσερις αστυνομικοί τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αποταχθεί γιατί διέπραξαν σοβαρά αδικήματα. Η αυτοκάθαρση είναι ζήτημα κύρους για την ΕΛΑΣ». Όσον αφορά την αστυνόμευση των πανεπιστήμιων και τα όσα συνέβησαν στου Ζωγράφου, ο Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε ότι «αυταρχισμός δεν είναι η επιβολή του νόμου αλλά η ανοχή της ανομίας».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL








