ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με γυναίκες στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» στις γυναίκες 45-74 ετών, από 50-69 ετών που ήταν μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε
Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» απευθύνεται έως σήμερα σε 1,3 εκατομμύρια γυναίκες 50-69 ετών και παρέχει δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία, δωρεάν εξέταση σε ειδικό γιατρό και δωρεάν υπερηχογράφημα. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ) εξετάζει την αναθεώρηση των ηλικιακών ορίων σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες. και το αμέσως επόμενο διάστημα θα σταλεί sms και στις νέες δικαιούχους, της ομάδας 45 έως 74 ετών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν διενεργηθεί πάνω από 300.000 ψηφιακές μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί ευρήματα σε 15.317 γυναίκες. Όλες αυτές οι γυναίκες εάν δεν υπήρχε το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» και δεν είχαν ειδοποιηθεί με ένα απλό sms να πάνε για εξέταση πιθανόν θα εξετάζονταν πολύ αργότερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία που θα λάμβαναν τα ευρήματα και την εξέλιξη της υγείας τους.
«Χαίρομαι που είστε σήμερα μαζί μας, για να κάνουμε μία συζήτηση για μία δράση στην οποία αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία και αναφέρομαι στο προληπτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού που δώσαμε το όνομα της αείμνηστης της Φώφης Γεννηματά. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει ήδη τρέξει στη χώρα μας με πολύ σημαντικά αποτελέσματα, όπου πάνω από 300 χιλιάδες γυναίκες έχουν κάνει χρήση αυτής της υπηρεσίας, της δωρεάν μαγνητικής μαστογραφίας την οποία παρέχουμε στις γυναίκες, και έχουμε ήδη εντοπίσει παραπάνω από 15 χιλιάδες περιστατικά καρκίνου του μαστού, τα πιο πολλά πρώιμα, άρα και με πολύ καλή πρόγνωση ως προς τη θεραπεία τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καταλαβαίνω τον φόβο τού να πάει κάποια γυναίκα να κάνει μία εξέταση, αλλά να γνωρίζουν και οι γυναίκες ότι όσο νωρίτερα το βρουν κάποιο εύρημα τόσο καλύτερο θα είναι για την πρόγνωσή τους. Από εδώ θέλω να στείλω ένα πολύ σημαντικό μήνυμα πρόληψης το οποίο θέλουμε να μεταφέρουμε», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Η πρόληψη με βοήθησε τόσο, ώστε πρόλαβα κάτι πάρα πολύ άσχημο. Ήμουν μόλις 42 χρόνων εκείνη την εποχή, που ψηλάφισα κάτι ενώ έκανα μπάνιο και έτρεξα κατευθείαν να κάνω την εξέταση, με πολύ φόβο στην αρχή και μάλιστα στον Άγιο Σάββα που είναι και δημόσιο νοσοκομείο. Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί εκεί που κάθεσαι σου έρχεται στο κινητό σου η ειδοποίηση για να πας να κάνεις την εξέταση. Και είναι πολύ ευχάριστο ότι ενώ εσύ έχεις μάθει να φροντίζεις για όλους και για όλα, βλέπεις ότι υπάρχει και κάποιος, που είναι η πολιτεία και σε ξαφνιάζει ευχάριστα όλο αυτό, που φροντίζει πρώτη φορά για σένα», σημείωσε η Ελένη Κολοφωτιά, στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικά στα μεγάλα μας αντικαρκινικά νοσοκομεία, τα οποία πραγματικά κάνουν μία θαυμάσια δουλειά και κατά τεκμήριο παρέχουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία σε πολύ δύσκολα περιστατικά. Θέλω επίσης να σας πω ότι στην Ελλάδα είμαστε εξαιρετικά γενναιόδωροι με τα αντικαρκινικά φάρμακα και τις θεραπείες τις οποίες παρέχουμε, δίνοντας πρόσβαση στους ασθενείς μας στις πιο ακριβές και στις πιο σύγχρονες θεραπείες. Η διαφορά του προγράμματος αυτού είναι ότι δίνεται η δυνατότητα για μία παροχή δημόσιας υγείας σε αυτή να μπορεί να συμμετέχει και ο ιδιωτικός τομέας», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός. «Γι’ αυτό και νομίζω ότι αυτή η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση για τον ασθενή, πληρώνει το κράτος τελικά και γίνεται υπό τον κρατικό έλεγχο και υπό την κρατική φροντίδα, είναι μια λογική στην οποία εγώ πιστεύω και μπορεί να δουλέψει καλά», συνέχισε.

«Είχα από τη μαμά μου ιστορικό και έχω ξεκινήσει από τα 39 μου ως τα 40 μου, τώρα είμαι 58, προκειμένου και κάνω κάθε χρόνο τον προληπτικό μου έλεγχο ανελλιπώς. Πιστεύω ότι το πρόγραμμα αυτό που έχει ξεκινήσει τώρα στη χώρα μας είναι ό,τι καλύτερο γιατί δίνει κίνητρο στις γυναίκες. Αρκεί να μην φοβούνται, γιατί οι περισσότερες φοβούνται. Άλλες φοβούνται γιατί έχει λίγο πόνο, άλλες ντρέπονται. Πιστεύω ότι είναι η καλύτερη αρωγή που θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να δώσει η πολιτεία στις γυναίκες προκειμένου να πέσει η θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού», είπε στη διάρκεια της συζήτησης η Αθανασία Γεωργίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει:







