Σε μια περίοδο κατά την οποία η συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί σοβαρότατες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και ο τουρκικός μιμητισμός της αναθεωρητικής πρακτικής Πούτιν θέτει εκ των πραγμάτων την Ελλάδα προ της υπαρξιακής απειλής μιας απόπειρας της Άγκυρας να επαναχαράξει τον χάρτη του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου ευρύτερα, η αύξηση των διεθνών ερεισμάτων της χώρας μας αποτελεί μαζί με την αμυντική θωράκισή της έναν εκ των αντικειμενικών σκοπών της ελληνικής διπλωματίας.
Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ
Και όπως τονίζουν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η περιοδεία-αστραπή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Λιθουανία και Εσθονία εξυπηρέτησε ακριβώς αυτό τον σκοπό, ήτοι την έτι περαιτέρω σύσφιγξη των διμερών σχέσεων με χώρες που αντιμετωπίζουν κοινές με την Ελλάδα προκλήσεις.
Με την Εσθονή ομόλογό του Κάγια Κάλας να διαμηνύει ότι υπό το πρίσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία εντάσεις μεταξύ συμμαχικών χωρών είναι αχρείαστες και αντιπαραγωγικές,ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε εκ νέου την ηγεσία της Τουρκίας ότι ο μόνος δρόμος για να επιλυθεί η μοναδική διαφορά μας, ήτοι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, είναι το Διεθνές Δίκαιο και δη το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Οι αχρείαστες προκλήσεις και η επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας, που αμφισβητεί ανοιχτά την κυριαρχία των νησιών μας,είναι εντελώς απαράδεκτες πράξεις και πρέπει να σταματήσουν αμέσως»,επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε ότι όλες οι χώρες-μέλη των δυτικόστροφων συνασπισμών οφείλουν να ευθυγραμμιστούν με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.Στο μέτωπο του Μεταναστευτικού, Μητσοτάκης και Κάλας επέμειναν πως πρέπει να υπάρξει έμπρακτη καταδίκη της τακτικής εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου με στόχο την απόκτηση πολιτικού πλεονεκτήματος. Αμφότεροι, δε, επιβεβαίωσαν ότι παραμένουν δεσμευμένοι στη συνέχιση της πολιτικής, οικονομικής, στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Ασπίδα στην παραπληροφόρηση και τις κυβερνοεπιθέσεις
Για την Αθήνα το εσθονικό μοντέλο του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και της οικονομίας αποτελεί οδηγό, την ώρα που η χώρα μας καταγράφει αλματώδη πρόοδο στον συγκεκριμένο τομέα. Μάλιστα, παίρνοντας… πάσα από την εμπειρία της Εσθονίας στην αναχαίτιση κυβερνοεπιθέσεων και λοιπών υβριδικών απειλών,κυρίως από την πλευρά της Ρωσίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε και η Ελλάδα οφείλει να αναβαθμίσει τις δικλίδες ασφαλείας ως προς την κυβερνοασφάλειά της και να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο επιφυλακής, καθώς, όπως είπε, ενόψει των επικείμενων εκλογών είναι πιθανό δρώντες και άλλοι παράγοντες να επιχειρήσουν να επηρεάσουν ή και να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη μέσω τακτικών παραπληροφόρησης και διασποράς fakenews.
Κάλεσμα για επενδύσεις
Με νωπές τις δάφνες από τον Economist, που παρουσίασε χθες ότι η Ελλάδα σκαρφάλωσε 16 ολόκληρες θέσεις ως προς τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος από το 2019 έως σήμερα,ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα προς τις εσθονικές επιχειρήσεις, που επιθυμούν να επεκταθούν προς τον ευρωπαϊκό Νότο, να επιλέξουν την Ελλάδα για να επενδύσουν, υποδεικνύοντας τα πεδία του ψηφιακού μετασχηματισμού, των τεχνολογιών αιχμής και των ΑΠΕ ως τα προσφορότερα για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας.
Μεταναστευτικό
Σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι LRT της Λιθουανίας, έπειτα από σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην εργαλειοποίηση των μεταναστών και είπε ότι η Τουρκία εφάρμοσε αυτές τις πρακτικές προτού ο Λουκασένκο τις αντιγράψει και επιχειρήσει να κάνει το ίδιο σε βάρος της Λιθουανίας.
«Καταστήσαμε πολύ σαφές στην Τουρκία ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Έχει υπογράψει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2016. Και είναι υποχρεωμένη με βάση αυτήν τη συμφωνία να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει την παράνομη μετακίνηση ανθρώπων από την Τουρκία στην Ελλάδα. Έχουμε πληθώρα στοιχείων ότι αυτό δεν συμβαίνει και ότι, αν μη τι άλλο, η Τουρκία ενθαρρύνει ενεργά και προωθεί μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα. Συνεπώς καλούμε και πάλι την Τουρκία να συνεργαστεί με την Ελλάδα, να συνεργαστεί με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Είναι πολύ λυπηρό όταν βλέπουμε ανθρώπους σε πολύ μικρές φουσκωτές λέμβους στη θάλασσα. Το ελληνικό Λιμενικό Σώμα είναι πάντα σε ετοιμότητα ώστε να τους σώσει και έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι αναχωρούν από τις τουρκικές ακτές και είμαι βέβαιος ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα για να εμποδίσει τους διακινητές να επωφελούνται από αυτό τον ανθρώπινο πόνο».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL


