ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Καλαφάτης: Το έργο του μετρό έχει ολοκληρωθεί κατά 90%

ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS Αναρτήθηκε από ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS
03/04/2022
Πολιτική
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
kalafatis

«Η Κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να στηρίξει την κοινωνία», τονίζει αναφερόμενος στο θέμα της οικονομίας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα ethnos.gr και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Κοκκαλιάρη. Εξηγεί ότι μείωση των φόρων στα καύσιμα «θα ευνοούσε πολύ περισσότερο αυτούς που καταναλώνουν περισσότερα, αυτούς που έχουν περισσότερα και ελάχιστα εκείνους που δεν αντέχουν άλλο». Και σημειώνει ότι «Εκείνο που εξετάζεται -όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός- είναι η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Εκεί το όφελος -στο βαθμό που θα φτάσει στον καταναλωτή- μπορεί να σημάνει ανακούφιση στους οικονομικά αδύναμους».

Αναφερόμενος στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται διεθνώς μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο Στ. Καλαφάτης υπογραμμίζει πως «Η Ιστορία δεν αλλάζει απλά και μόνο σελίδα. Αλλάζει βιβλίο. Κι ενώ αλλάζει η εικόνα του κόσμου, που ξέραμε, ο  ορίζοντας παραμένει σκοτεινός και η ορατότητα περιορισμένη. Το μόνο βέβαιο, για την παγκόσμια κοινότητα,  είναι η αβεβαιότητα». 

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τονίζει ότι «η Τουρκία αναγκάζεται να αλλάξει τακτική, να χαμηλώσει τους τόνους. Δεν φαίνεται όμως να αλλάζει στρατηγική. Και δεν είμαστε αφελείς. Στα εθνικά ζητήματα δεν νοούνται και δεν συγχωρούνται αυταπάτες. Θέλουμε ειρήνη και συνεργασία με τους γείτονές μας, αλλά δεν παζαρεύουμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας. Θέλουμε ήσυχα, αλλά όχι θολά νερά».

Σχολιάζοντας την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αφού υπενθυμίζει ότι«η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά  όρος που διασφαλίζει στη χώρα τη σταθερότητα», υπογραμμίζει: «Προφανώς με την απλή αναλογική δεν θα υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης. Στις επαναληπτικές, ωστόσο, ο κόσμος θα επιλέξει σταθερότητα, υπευθυνότητα, προοπτική». ​

Related Post

Κυβέρνηση κατά Κουτεντάκη: «Μπορεί να έχει έρθει το επόμενο Νόμπελ Οικονομίας»

Σδούκου: Η σοβαρή πολιτική κοιτάζει τι γίνεται και έξω από τα σύνορα

Γεραπετρίτης: «Ο διάλογος δεν σημαίνει υποχώρηση – Η Ελλάδα δεν κάνει εκπτώσεις στην κυριαρχία της»

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής

Για τα 20 συν 1 έργα που έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης στη Θεσσαλονίκη, ο Σταύρος Καλαφάτης αφού αναφέρεται μεταξύ άλλων στο έργο του μετρό, το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, το Flyover, την ανάπλαση της ΔΕΘ, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για έργα και δράσεις  που αναβαθμίζουν την εικόνα και την ελκυστικότητα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Έργα που έχουν δρομολογηθεί και τρέχουν με δεσμευμένους οικονομικούς πόρους».  

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Πόσο κοντά μπορεί να είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία; Και πως βλέπετε να  διαμορφώνεται η κατάσταση στη διεθνή σκηνή, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία;

Φαίνεται τώρα ότι η αντίσταση των Ουκρανών εξέπληξε ολόκληρο τον κόσμο, αιφνιδίασε τον Πούτιν και προφανώς άλλαξε τα σχέδια του. Κανένας δεν ξέρει πως μπορεί να εξελιχθεί η ρωσική εισβολή, πόσο θα κρατήσει, που θα καταλήξει. Ήδη, ωστόσο, ο κόσμος μπήκε σε μια νέα περίοδο ψυχρού πολέμου με σοβαρές οικονομικές αναταράξεις, αλλά και κρίσιμες γεωστρατηγικές αναπροσαρμογές. Οι κυρώσεις προκαλούν βαριές οικονομικές συνέπειες στη Ρωσία, αλλά την ίδια στιγμή η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες ανατιμήσεις στην ενέργεια – και όχι μόνο- ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου. Ορατός είναι και ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης σε χώρες που είχαν σαν προμηθευτές βασικών προϊόντων τη Ρωσία και την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή αναπτύσσεται μια δυναμική συσπείρωσης του Δυτικού Κόσμου ενάντια στον αναθεωρητισμό και τον επεκτατισμό με μοναδική εξαίρεση την Τουρκία που επιλέγει και πάλι θέση «επιτήδειου ουδέτερου». Φαίνεται ακόμα πως η Ε.Ε. ωρίμασε πολιτικά και μπορεί να κάνει την αρχή για την οικοδόμηση του πυλώνα που αφορά στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας. Η Ιστορία δεν αλλάζει απλά και μόνο σελίδα. Αλλάζει βιβλίο. Κι ενώ αλλάζει η εικόνα του κόσμου, που ξέραμε, ο  ορίζοντας παραμένει σκοτεινός και η ορατότητα περιορισμένη. Το μόνο βέβαιο, για την παγκόσμια κοινότητα,  είναι η αβεβαιότητα. 

Τα νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα κύμα ανατιμήσεων, που ξεκίνησε από την ενέργεια αλλά πλέον έχει περάσει σε βασικά αγαθά. Σε περίπτωση που συνεχιστεί η ανοδική πορεία των τιμών ποια άλλα μέτρα στήριξης θα ληφθούν; Υπάρχουν περιθώρια για στοχευμένες μειώσεις στον ΦΠΑ; 

Μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα θα έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έφτανε στο σύνολό της στον καταναλωτή και σίγουρα θα ευνοούσε πολύ περισσότερο αυτούς που καταναλώνουν περισσότερα, αυτούς που έχουν περισσότερα. Από τη στιγμή επομένως που η Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να διαθέσει ένα κάποιο ποσό, γιατί να το διαθέσει με τρόπο που θα ευνοήσει περισσότερο εκείνους που δεν έχουν ανάγκη και ελάχιστα εκείνους που δεν αντέχουν άλλο; Γιατί, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ, που επέβαλε 29 φόρους, ζητά τη μείωση ενός φόρου που θα απέδιδε πολλά στους έχοντες και μηδενικά στους αδύναμους; Αρκεί η μανία του ενάντια στην Κυβέρνηση, αρκεί το δογματικό «όχι σε όλα» για μια θέση σε βάρος των αδύναμων;  Και έπειτα ένα κόμμα που θέλει να ξανακυβερνήσει πως μπορεί να αγνοεί την ανάγκη δημοσιονομικής ισορροπίας; Πάλι για αυταπάτες θα μας πει; Πάλι στο γκρεμό; Τίποτα δεν διδάχθηκε από την περιπέτεια που προκάλεσε το 2015; Εκείνο που εξετάζεται -όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός- είναι η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Εκεί το όφελος -στο βαθμό που θα φτάσει στον καταναλωτή- μπορεί να σημάνει ανακούφιση στους οικονομικά αδύναμους. Ένα είναι βέβαιο: Η Κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να στηρίξει την κοινωνία.  

Εκτιμάτε πως οι εξελίξεις στη γεωπολιτική σκηνή θα επηρεάσουν και τη στάση της τουρκικής πλευράς, ώστε να υπάρξουν «ήρεμα νερά» αυτό το καλοκαίρι;

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κατάφωρη  παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της κυριαρχίας ανεξάρτητου κράτους, ο αναθεωρητισμός και ο επεκτατισμός προκάλεσαν έμπρακτη και έντονη αντίδραση της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ. Προκάλεσαν συσπείρωση των εταίρων και των συμμάχων μας σε αρχές και θέσεις που πάντα επικαλούμαστε οι Έλληνες και πάντα αγνοούσε η Τουρκία. Δημιούργησε ένα ισχυρό προηγούμενο, που δεσμεύει την Ε.Ε, για ανάλογη αντίδραση σε ανάλογα γεγονότα. Δημιούργησε, σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα κλίμα που δεν βολεύει όσους επέλεξαν να συμπεριφέρονται σαν διεθνείς ταραξίες. Και αυτό φαίνεται πως το καταλαβαίνει η Τουρκία. Αναγκάζεται λοιπόν να αλλάξει τακτική, να χαμηλώσει τους τόνους. Δεν φαίνεται όμως να αλλάζει στρατηγική. Και δεν είμαστε αφελείς. Στα εθνικά ζητήματα δεν νοούνται και δεν συγχωρούνται αυταπάτες. Θέλουμε ειρήνη και συνεργασία με τους γείτονές μας, αλλά δεν παζαρεύουμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας. Θέλουμε ήσυχα, αλλά όχι θολά νερά.

Σε μια σειρά δημοσκοπήσεων το τελευταίο διάστημα η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την πρωτιά αλλά απέχει από το στόχο της αυτοδυναμίας. Πως βλέπετε να διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό και πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο κυβερνήσεων συνεργασίας; 

Η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι όμως ο όρος που διασφαλίζει στη χώρα τη σταθερότητα. Είναι προϋπόθεση για τον αποκλεισμό της ακυβερνησίας, της αστάθειας, της αβεβαιότητας, που πάντα κοστίζουν ακριβά και συχνά προκαλούν σοβαρούς κινδύνους. Δεν μας διακατέχει ούτε βουλιμία εξουσίας, ούτε πολιτική αλαζονεία, αλλά αγωνία για το καλύτερο που θέλουμε και μπορούμε να φέρουμε στην Πατρίδα μας. Είμαστε τώρα σε μια δύσκολη συγκυρία και έχουμε ένα χρόνο μέχρι τις εκλογές. Προφανώς με την απλή αναλογική δεν θα υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης. Στις επαναληπτικές, ωστόσο, ο κόσμος θα επιλέξει σταθερότητα, υπευθυνότητα, προοπτική. Μια αυτοδύναμη δηλαδή Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας που δεν αποκλείει, αλλά -όπως ήδη απέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- χωράει στελέχη και πέρα από τα κομματικά όριά της.  

Πρόσφατα αναφερθήκατε σε 20 συν 1 έργα και δράσεις για τη Θεσσαλονίκη. Ποιες είναι οι κυριότερες παρεμβάσεις, που έχουν δρομολογηθεί; 

Πρόκειται για έργα και δράσεις  που αναβαθμίζουν την εικόνα και την ελκυστικότητα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Έργα που έχουν δρομολογηθεί και τρέχουν με δεσμευμένους οικονομικούς πόρους. Το έργο του μετρό έχει ολοκληρωθεί, στη βασική γραμμή, σε ποσοστό 90%, ενώ προχωρά και η κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου. Η μετατροπή του Στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο προχωρά με την αναπαλαίωση των κτηρίων που αποφασίστηκε ότι θα διατηρηθούν. Στο FlyOver έχει οριστεί προσωρινός ανάδοχος. Ολοκληρώθηκε ο Διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της ΔΕΘ. Εγκρίθηκε από τη Βουλή η σύμβαση  δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», για του Παιδιατρικό Νοσοκομείο. Μέσα στο 2022 ολοκληρώνονται τα υποστηρικτικά έργα στη γέφυρα του Αλιάκμονα. Δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για τα γήπεδα του ΠΑΟΚ και του Άρη, ενώ λύθηκε το θέμα με τις εγκαταστάσεις του Γ.Σ. Ηρακλής. Μπήκε το νερό στ΄ αυλάκι σε ό,τι αφορά την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου και τη δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος. Βρίσκεται στο στάδιο της προκήρυξης η σιδηροδρομική σύνδεση του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ενώ έχει υπογραφεί η σύμβαση για την οδική σύνδεση. Παραδίδεται, τμήμα – τμήμα, ο δρόμος Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου. Γίνονται, σε διάφορα σημεία της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης. Όλες αυτές είναι παρεμβάσεις απαραίτητες για να αναβαθμιστεί η εικόνα και η ελκυστικότητα της Θεσσαλονίκης, η προοπτική και η δυνατότητά της να επανατοποθετηθεί στο χάρτη της ευρύτερης γειτονιάς μας. 

Tags: ΘεσσαλονίκηΣταύρος Καλαφάτης
Share212Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

«Σφαγή» στο Μαξίμου: Διαβάστηκαν οι δικογραφίες του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή – Έρχεται ανασχηματισμός
Πολιτική

Κυβέρνηση κατά Κουτεντάκη: «Μπορεί να έχει έρθει το επόμενο Νόμπελ Οικονομίας»

Αιχμές κυβερνητικών πηγών για την κοστολόγηση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη. «Ας μας εξηγήσει ο κ....

Αναρτήθηκε από KARFITSANEWS
12/09/2026
Αλεξάνδρα Σδούκου: «Η στάση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι μικροπολιτική και υποκριτική»
Πολιτική

Σδούκου: Η σοβαρή πολιτική κοιτάζει τι γίνεται και έξω από τα σύνορα

Η Αλεξάνδρα Σδούκου αναφέρθηκε στα μέτρα της ΔΕΘ, στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.    Ερωτώμενη για τις...

Αναρτήθηκε από KARFITSANEWS
12/09/2026
Next Post

Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις σε κατάστημα στην Μοναστηρίου











Η εταιρεία με την επωνυμία “POLITICAL MEDIA GROUP A.E.” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
LOGO_MHT-1

Μοναδικός αριθμός Μ.Η.Τ. 262048

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2026 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa