Στην υπόθεση του θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη, στην ευθύνη της Πολιτείας για τον έλεγχο των ιατρείων και στη δημόσια αντιπαράθεση για την αποκαλούμενη «κβαντική ιατρική» αναφέρθηκε η Μαρία Καρυστιανού.
Η πρόεδρος του κινήματος «Ελπίδα για τη Δημοκρατία», μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα μαζί», υποστήριξε ότι οι πολίτες δεν μπορεί να επωμίζονται την ευθύνη να εξακριβώνουν εάν ένα ιατρείο λειτουργεί νόμιμα και εάν ο γιατρός διαθέτει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για τις πράξεις που πραγματοποιεί.
«Είναι δουλειά του πολίτη να κάνει τον Σέρλοκ Χολμς για να δει αν ο γιατρός πιστοποιείται να κάνει τις πράξεις στο ιατρείο του;», διερωτήθηκε, ζητώντας συστηματικούς ελέγχους από τις αρμόδιες Αρχές.
Επίθεση στον υπουργό Υγείας
Η Μαρία Καρυστιανού απάντησε και στον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είχε αναφερθεί ειρωνικά στην ίδια ως «κβαντική ιατρό».
Κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας ότι επιχειρεί να μεταφέρει τη συζήτηση από τα προβλήματα του ΕΣΥ και τον έλεγχο των ιδιωτικών ιατρείων σε μια προσωπική αντιπαράθεση. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν υπό συνθήκες επικίνδυνες για ασθενείς και προσωπικό και ισχυρίστηκε ότι, εάν επρόκειτο για ιδιωτικές κλινικές, ενδεχομένως να είχε ανασταλεί η λειτουργία τους.
Για τους συγκεκριμένους σοβαρούς ισχυρισμούς δεν παρουσίασε στη συνέντευξη αναλυτικά στοιχεία ή συγκεκριμένα παραδείγματα νοσοκομείων.
Τι είπε για την κβαντική φυσική
Απαντώντας στην κριτική για τις αναφορές της στην «κβαντική ιατρική», η Μαρία Καρυστιανού τόνισε ότι η κβαντική φυσική αποτελεί αναγνωρισμένο επιστημονικό πεδίο και έχει συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της σύγχρονης τεχνολογίας.
Αναφέρθηκε στους κβαντικούς υπολογιστές, στους αισθητήρες, στα λέιζερ και στη μαγνητική τομογραφία, σημειώνοντας ότι οι τεχνολογίες αυτές στηρίζονται σε αρχές της κβαντικής μηχανικής.
«Δεν θα καταργήσουμε τις επιστήμες και την τεχνολογία επειδή ο κ. Γεωργιάδης, ως υπουργός Υγείας, δεν γνωρίζει για την κβαντική και τις εφαρμογές της στην ιατρική», δήλωσε.
Χρειάζεται, πάντως, να γίνει σαφής διάκριση ανάμεσα στις τεκμηριωμένες ιατρικές τεχνολογίες που βασίζονται σε αρχές της κβαντικής φυσικής και στην αποκαλούμενη «κβαντική ιατρική» ως αυτοτελή διαγνωστική ή θεραπευτική πρακτική, η οποία δεν αποτελεί αναγνωρισμένη ιατρική ειδικότητα.
«Το μέλλον της ιατρικής»
Η πρόεδρος της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» υποστήριξε ακόμη ότι νέοι κβαντικοί αισθητήρες και απεικονιστικές τεχνολογίες θα μπορούσαν στο μέλλον να προσφέρουν σημαντικά μεγαλύτερη ακρίβεια στον εντοπισμό καρκινικών κυττάρων.
Έκανε λόγο για υπό ανάπτυξη «κβαντικούς τομογράφους», οι οποίοι, σύμφωνα με την ίδια, θα μπορούν να συμβάλουν τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία. Οι αριθμητικές εκτιμήσεις που επικαλέστηκε για την πιθανή βελτίωση της ευκρίνειας αποτελούν δικούς της ισχυρισμούς και δεν συνοδεύτηκαν στη συνέντευξη από παραπομπή σε συγκεκριμένη επιστημονική μελέτη.
Η αναφορά στα «νανογιλέκα»
Η Μαρία Καρυστιανού πέρασε στη συνέχεια στην αντεπίθεση, υπενθυμίζοντας την παλαιότερη προώθηση των λεγόμενων «νανογιλέκων» από τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Κάλεσε τον υπουργό να διευκρινίσει εάν πίστευε στις θεραπευτικές ιδιότητες που αποδίδονταν στα συγκεκριμένα προϊόντα και, εφόσον τις θεωρούσε πραγματικές, γιατί δεν επιδίωξε την ένταξή τους στις παροχές του ΕΟΠΥΥ.
Δηλώσεις σχετικά με την δραστηριότητα της κας. καρυστιανού έκανε και ο υπουργός Υγείας, κος. Αδωνις Γεωργιάδης:
Τι εννοεί με τον όρο «ολιστική παιδίατρος»
Ερωτηθείσα για τον χαρακτηρισμό «ολιστική παιδίατρος» που χρησιμοποιείται στην επαγγελματική παρουσίασή της, εξήγησε ότι εννοεί τη συνολική προσέγγιση του μικρού ασθενούς και όχι μόνο την αντιμετώπιση ενός συμπτώματος με φαρμακευτική αγωγή.
Όπως είπε, η προσέγγισή της περιλαμβάνει την πρόληψη και την προσπάθεια ενίσχυσης του οργανισμού των παιδιών πριν από τη χειμερινή περίοδο.
Η αντιπαράθεση με τον υπουργό Υγείας συνεχίζεται, έχοντας πλέον μετακινηθεί από το αρχικό ζήτημα των ελέγχων στα ιατρεία σε μια ευρύτερη συζήτηση για τα όρια ανάμεσα στην επιστημονικά τεκμηριωμένη τεχνολογία και στις θεραπευτικές μεθόδους που προβάλλονται με τη χρήση του όρου «κβαντική».



