Σοβαρές ανακατατάξεις φέρνει στη Βουλή η απόφαση της Μαρίας Καρυστιανού, προέδρου του Συλλόγου των Τεμπών, να προτείνει εναλλακτικό κείμενο προανακριτικής πρότασης, το οποίο καταγγέλλει ακόμα και αδίκημα «εσχάτης προδοσίας» και καλεί τα αντιπολιτευόμενα κόμματα να συνυπογράψουν.
Χρήστος Μυτιλινιός
Το αποτέλεσμα είναι η συγκρότηση μιας νέας κοινοβουλευτικής συμμαχίας, με δυνάμεις από όλο το φάσμα: Πλεύση Ελευθερίας, Ελληνική Λύση, Νίκη, έξι ανεξάρτητους βουλευτές του Στέφανου Κασσελάκη και τέσσερις «πρώην» Σπαρτιάτες, αν και οι τελευταίοι δεν υπογράφουν τελικά.
Για πρώτη φορά, κόμματα και πολιτικοί που επί δύο χρόνια διακινούσαν παράλληλες θεωρίες για την πυρόσφαιρα και τον αριθμό των θυμάτων στα Τέμπη, αποκτούν κοινή πολιτική πλατφόρμα – με αφορμή την πρόταση Καρυστιανού.
Η πρόταση που διέσπασε την αντιπολίτευση
Η νέα πρόταση λειτούργησε διαλυτικά για το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – Κινήματος Δημοκρατίας, αφού οι έξι βουλευτές που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη απέσυραν τις υπογραφές τους, στερώντας από την Κουμουνδούρου την ελάχιστη κοινοβουλευτική στήριξη για να εισαχθεί η πρότασή της στην Ολομέλεια.
Στο τραπέζι του Προέδρου της Βουλής παραμένουν πλέον:
-
η πρόταση της ΝΔ (μόνο για τον Κώστα Καραμανλή),
-
η πρόταση του ΠΑΣΟΚ (για Καραμανλή, Σπίρτζη και 6 υφυπουργούς),
-
και η αναμενόμενη πρόταση της «συμμαχίας» Καρυστιανού (για 11 πρόσωπα, με 36 υπογραφές).
Η συζήτηση προβλέπεται να διεξαχθεί μεταξύ 16 και 20 Ιουλίου, με 14 κάλπες – όσες και τα πρόσωπα για τα οποία ζητείται διερεύνηση.
Ευκαιρία για προβολή ή παγίδα εξαΰλωσης;
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι εμπνευστές αυτής της «Ιερής Συμμαχίας» θα καταφέρουν να κερδίσουν έδαφος στο θυμικό της κοινωνίας ή αν θα έχουν την εκλογική τύχη όσων αποτέλεσαν «ουρά» της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο παρελθόν.
Προς το παρόν, η σύγκλιση με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών μοιάζει με πολιτική συμφωνία ελάχιστου κοινού παρονομαστή: κοινή ρητορική καταγγελίας, υψηλοί τόνοι και μηδενισμός απέναντι σε κάθε θεσμική πτυχή της υπόθεσης.
Το αν αυτή η στρατηγική μετατραπεί σε ψηφοθηρικό κεφάλαιο ή κοινοβουλευτικό φιάσκο, μένει να φανεί.








