Η πρόσφατη αποκάλυψη του πρέσβη επί τιμή Γιώργου Αϋφαντή στο Κρήτη TV σχετικά με ένα περιστατικό στη Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης μέσα στο 2019, με πρωταγωνιστή τον τότε ΥΠΕΞ Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανίζεται να εκλιπαρούσε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συναντηθούν και εν συνεχεία να συμφωνήσουν στην ανανέωση του περίφημου «καλοκαιρινού moratorium», έρχεται να χτυπήσει για ακόμα μία φορά στο μαλακό υπογάστριο τον ΣΥΡΙΖΑ και να αναστατώσει τους επάνω ορόφους της Κουμουνδούρου με αφορμή τα εθνικά.
Βλέπετε, στο κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράς, τα συγκεκριμένα θέματα δεν ήταν ποτέ το… φόρτε τους, ασχέτως με τη συνεχή προσπάθεια των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτόν τον τομέα να βαφτίσουν το κρέας ψάρι.
Ακόμα και η φιλότιμη, ομολογουμένως, προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να ντυθεί… Κανάρης και να ζητήσει επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι καταδικασμένη να πέσει στο κενό, αφού οι υπόλοιποι απλώς δεν μπορούν να το υποστηρίξουν. Γιατί και αυτή η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η ψήφιση υπέρ της ενταξιακής διαδικασίας της Σουηδίας και της Φινλανδίας, σκόνταψε στην… Ομπρέλα, που διαφώνησε τόσο με… Στοκχόλμη και Ελσίνκι όσο και με τον ίδιο τον πρόεδρο, παραπέμποντας το θέμα της επέκτασης στις καλένδες.
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, στην Κουμουνδούρου υπάρχουν πολλοί από την εποχή του «3%» υπέρμαχοι της θέσης «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του» και «η θάλασσα δεν έχει σύνορα», ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδες και χωρικά ύδατα. Πιθανώς και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας να ποιεί την ανάγκη φιλοτιμία στην προσπάθεια να επανέλθει στην εξουσία και παίζει το εθνικοπατριωτικό χαρτί.
Ωστόσο δεν… Και οι αιτίες του «δεν» ξεπροβάλλουν μέσα από τα όσα είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος ως απάντηση σε όσα του προσήψε ο πρέσβης επί τιμή περί «ικεσίας στον Τούρκο ΥΠΕΞ». «Η περίοδος εκείνη ήταν περίοδος σημαντικών επιτυχιών για την ελληνική διπλωματία και καθόλου δεν είχαμε ανάγκη να “ικετεύουμε” την Τουρκία», είπε ο πρώην επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, προφανώς αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών. Και εκεί είναι το πρόβλημα, αφού ο καθ’ ύλην αρμόδιος, παραβλέποντας σωστά το προσφυγικό τσουνάμι του 2016, την «αιχμαλωσία» των δυο Ελλήνων στρατεύσιμων, την απουσία της χώρας από τα κρίσιμα φόρουμ για τα Δυτικά Βαλκάνια, την επίσκεψη Ερντογάν που προκάλεσε ανοιχτά σε Αθήνα και Θράκη, τις παλινωδίες στις διμερείς σχέσεις από τη Γερμανία μέχρι τη Ρωσία και από τις ΗΠΑ μέχρι την Αίγυπτο, θεωρεί ως κορυφαίο επίτευγμα της εξωτερικής πολιτικής της τετραετίας 2015-19 τις Πρέσπες, με τις δεκάδες εκκρεμότητες-κληροδότημα στον επόμενο και τις χαλαρές δεσμεύσεις των Σκοπίων, που ακόμα και σήμερα κατεβαίνουν στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις με το Macedonia στην πλάτη. Τις Πρέσπες, που μαζί με το Μάτι αποτέλεσαν τα βασικά στοιχεία του εκλογικού βατερλό του 2019.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL



