Με την αντίστροφη μέτρηση για τις πρώτες κάλπες να έχει ξεκινήσει,η κυβέρνηση προσανατολίζεται στα εναπομείναντα θέματα -με πρώτο αυτό του κατώτατου μισθού- που θα κλείσουν στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί τις εξελίξεις στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ «μετρώντας» το αποτύπωμά τους στην κοινή γνώμη.
Του ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΤΟΥΝΑ
Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στρέφει το ενδιαφέρον του και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας,στέλνοντας σαφές μήνυμα στα στελέχη να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να δώσουν την προεκλογική μάχη χωρίς να προδικάζουν το αποτέλεσμα της αναμέτρησης.
«Να μην υπάρξει η παραμικρή υπόνοιααλαζονείας και αυταρέσκειας, οι εκλογές κερδίζονται πόρταπόρτα», ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον Δήμο Αχαρνών. Η δημόσια τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ήταν τυχαία,καθώς φαίνεται ότι στο παρασκήνιο δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν αρχίσει να…μοιράζουν υπουργεία ή να συζητούν τις προτιμήσεις τους«επιλέγοντας» το χαρτοφυλάκιό τους στην επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη πει στο πρόσφατο παρελθόν, ακόμη και ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι δεν επιτρέπεται καμία τάση αλαζονείας ή εφησυχασμού, αλλά αντιθέτως απαιτούνται σκληρή δουλειά έως την τελευταία μέρα της κυβέρνησης και σκληρός αγώνας ώστε να επιτευχθεί ο στόχος όχι μόνο της πρώτης θέσης αλλά της αυτοδυναμίας στη διπλή κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.
Τελευταίες πινελιές στο κυβερνητικό έργο
Με δεδομένες τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν επικράτηση της «γαλάζιας» παράταξης τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη κάλπη, βασικά ζητούμενα είναι αυτή την ώρα η συσπείρωση όλων των δυνάμεων και η απτή απόδειξη, έως την τελευταία μέρα, ότι το κυβερνητικό έργο προχωρά.Ήδη για παράδειγμα προγραμματίζεται η κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή νομοσχεδίων του υπουργείου Παιδείας και Υγείας, καθώς και νομοσχεδίων-σκούπα μέσα στις επόμενες μέρες που το Κοινοβούλιο θα είναι σε λειτουργία.Κύριος στόχος για την κυβέρνηση, να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες που σχετίζονται και με την εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων, λχ του ΤαμείουΑνάκαμψης, αλλά και να αναδεικνύεται η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από όλες τις μεγάλες κοινοβουλευτικές διαδικασίες που αφορούν ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.
Το κυβερνητικό επιτελείο επικεντρώνεται στο πρόγραμμα που ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες, ένα πρόγραμμα που θα έρθει ως συνέχεια των πεπραγμένων της τετραετίας 2019-2023 με κεντρικούς άξονες την αύξηση μισθών, την ενίσχυση του χώρου της Υγείας, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αλλά και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Στην τελική ευθεία βρίσκεται και η κατάρτιση των ψηφοδελτίων που έχουν σχεδόν «κλείσει» στο σύνολό τους και αναμένεται πλέον η «σφραγίδα» του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανακοίνωσή τους.
Παρά τις παροτρύνσεις του πρωθυπουργού προς τα στελέχη του να μην αναλώνονται σε συζητήσεις και ζυμώσεις για το επόμενο σχήμα, οι σκέψεις για τη μορφή της επόμενης κυβέρνησης υπάρχουν, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει δώσει το στίγμα των προθέσεών του. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είχε προϊδεάσει για την αλλαγή του επιτελικού κράτους όπως λειτούργησε έως σήμερα, σημειώνοντας ότι πέτυχε τον σκοπό του, αλλά και για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης με πολλές σημαντικές αλλαγές, όπως είχε υπογραμμίσει, και περισσότερες γυναίκες.
Το πολιτικό ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 3 Μαρτίου,οπότε θα δοθεί το «πράσινο φως» για την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου αλλά και θα αποσαφηνιστεί αν τελικά θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση, πιθανότατα στις 9 Μαρτίου, κατά την οποία ο πρωθυπουργός θα κάνει τον απολογισμό της τετραετίας και θα δώσει το έναυσμα για την προκήρυξη των εκλογών.
Στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο τηλεοπτικού μηνύματος-διαγγέλματος του πρωθυπουργού προτού μεταβεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή εκλογών. Αν επιβεβαιωθεί το κυρίαρχο σενάριο,τότε στις 10 Μαρτίου αναμένεται να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα στη Βουλή και να αρχίσει επισήμως η προεκλογικήπερίοδος, με την πρώτη αναμέτρηση με απλή αναλογική να διεξάγεται στις 9 Απριλίου και τη δεύτερη με ενισχυμένη αναλογική στις 14 ή 21 Μαΐου, με δεδομένο ότι από την κάλπη της απλής αναλογικής δεν αναμένεται να προκύψει κυβέρνηση.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL








