Περιθώριο για πρόσθετες παρεμβάσεις απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια διατηρεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από τις Βρυξέλλες ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας και τις αντοχές της οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός απέκλεισε τη διανομή χρημάτων με αποκλειστικό στόχο την εκλογική ενίσχυση της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να «τινάξουμε την μπάνκα στον αέρα». Παράλληλα, άφησε σαφώς ανοιχτή τη δυνατότητα νέων μέτρων, ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης.
Πρόσθετες παρεμβάσεις με συγκεκριμένα όρια
«Η στήριξη της κοινωνίας δεν σταματά σε αυτά τα οποία έχουμε εξαγγείλει», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να προσδιορίσει νέο πακέτο ή χρονοδιάγραμμα ανακοινώσεων.
Όπως εξήγησε, η Αθήνα επιδιώκει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία για προσωρινές και στοχευμένες παρεμβάσεις, διατηρώντας τους στόχους για τα πλεονάσματα. Υποστήριξε επίσης ότι η σημερινή δημοσιονομική θέση της Ελλάδας επιτρέπει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε αντίθεση με χώρες που αντιμετωπίζουν περιορισμούς λόγω υπερβολικού ελλείμματος.
Για το πετρέλαιο θέρμανσης υπερασπίστηκε τις κυβερνητικές επιλογές, σημειώνοντας ότι αξιοποιήθηκαν οι διαθέσιμες δυνατότητες.
«Η Ελλάδα δεν είναι γαλατικό χωριό»
Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να προστατευθεί πλήρως από τις διεθνείς αναταράξεις. Με αναφορά στους δύο πολέμους και στην ενεργειακή κρίση, επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν όλες οι ανάγκες που μπορεί να δημιουργήσουν οι μεταβολές στις τιμές.
«Δεν περιμένω μαγικές ευρωπαϊκές λύσεις», δήλωσε, ενώ χρησιμοποίησε την εικόνα του «γαλατικού χωριού» για να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει απομονωμένη από τις πιέσεις.
Κοινή γραμμή 16 χωρών για αγροτικά κονδύλια και συνοχή
Στον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, η ελληνική πλευρά θέτει ως προτεραιότητα τη διατήρηση των πόρων της αγροτικής πολιτικής και της συνοχής τουλάχιστον στα επίπεδα που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, άλλες 15 χώρες υποστηρίζουν την ίδια θέση. Ο ίδιος αναγνώρισε περιθώρια συμβιβασμού σε άλλες πτυχές της διαπραγμάτευσης, αλλά δεν προεξόφλησε συμφωνία έως τον Δεκέμβριο, χαρακτηρίζοντας δύσκολο το πρώτο εξάμηνο του 2027.
Πράσινη μετάβαση με προστασία της παραγωγής
Για την ενεργειακή πολιτική, ζήτησε να συνδυαστεί η απανθρακοποίηση με τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας. Υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να επιβάλλονται πρόσθετες επιβαρύνσεις σε κλάδους που δεν έχουν ακόμη διαθέσιμες τεχνικές λύσεις για τη μείωση των εκπομπών τους.
Παράλληλα, επανέλαβε τη στήριξή του στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εγκαταστάσεων αποθήκευσης ως εργαλεία περιορισμού του ενεργειακού κόστους.
Στο μεταναστευτικό, άφησε αιχμή προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, σχολιάζοντας ότι «τα γαλάζια γράμματα έχουν συχνά ανταπόκριση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Υποστήριξε ότι ελληνικές πρωτοβουλίες αποκτούν ευρωπαϊκή διάσταση και επανέλαβε την υποχρέωση προστασίας των συνόρων.



