ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Ν. Δένδιας: Η συμφωνία Λιβάνου-Ισραήλ, παράδειγμα ειρηνικής διευθέτησης διαφορών

ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS Αναρτήθηκε από ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS
11/11/2022
Πολιτική
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
Στην Κύπρο ο Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε κοινές δηλώσεις με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Μπου Χαμπίμπ, μετά το πέρας της συνάντησής του διαμήνυσες, ότι η συμφωνία μεταξύ του Λιβάνου με το Ισραήλ, δημιουργεί ένα υπόδειγμα, δείχνει ότι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι δυνατή σε κάθε περίπτωση με μια βασική προϋπόθεση, το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων του διαλόγου.

«Η εξέλιξη αυτή, ανοίγει τον δρόμο για προσαρμογή της αντίστοιχης συμφωνίας μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις γι’ αυτό», τόνισε ο κ. Δένδιας, ενώ επανέλαβε πως η συμφωνία Λιβάνου-Ισραήλ, αποτελεί παράδειγμα ειρηνικής διευθέτησης διαφορών στον τομέα αυτό και προέτρεψε να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα όλες οι χώρες.

Ο Νίκος Δένδιας, συνεχάρη τον Λιβανέζο ομόλογό του, για την «ιστορική συμφωνία» οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, ιδιαίτερα του ειδικού απεσταλμένου για τα διεθνή ενεργειακά θέματα του Άμος Χοκστάιν, όπως σημείωσε. Ακόμη, υπενθύμισε, πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που χαιρέτισαν αυτή τη συμφωνία σαν βασικό παράγοντα σταθεροποίησης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Για την Ελλάδα, επεσήμανε, πως έχει πρόσφατα συνομολογήσει δύο συμφωνίες, με την Αίγυπτο και την Ιταλία και επίσης έχει καταλήξει σε μια συμφωνία με την Αλβανία για την προσφυγή στη Χάγη, με την οποία συζητά τους όρους του συμφωνητικού προσφυγής, συμπλήρωσε.

Ο υπουργός, ανέφερε ακόμη, ότι η Ελλάδα προσβλέπει στην οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών με τη Λιβύη, μόλις προκύψει μια εκλεγμένη κυβέρνηση στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής. «Έτσι, θα δημιουργηθεί ένα άλλο ακόμα τρίγωνο σταθερότητας: Ελλάδα, Αίγυπτος, Λιβύη, στην Ανατολική Μεσόγειο. Και θα θέλαμε μετά, το παράδειγμα αυτό να επεκταθεί και στη γειτονική Τουρκία» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας. «Ευελπιστούμε μετά τις εκλογές στην Τουρκία, θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία τη μοναδική διμερή διαφορά μας, επί τη βάσει πάντα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», τόνισε.

Related Post

Ζαχαράκη: Πρόσληψη 36.000 αναπληρωτών μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου

Τσουκαλάς: «Η θεσμικότητα δεν είναι ελληνικός καφές» – Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση

Τα… παράπονα Μητσοτάκη στους βουλευτές της Θεσσαλονίκης

Τα «γαλάζια» κλιμάκια που θα οργώσουν τη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ

Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του, ότι η Τουρκία κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, «επιδιώκει προκλήσεις, επιδιώκει επιβολή θέσεων που δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο, επιδιώκει λύσεις που αγνοούν τη γεωγραφία και την απλή κοινή λογική, όπως το πρόσφατο άκυρο, παράνομο, ανύπαρκτο μνημόνιο εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της Τρίπολης».

Για τις διμερείς σχέσεις, ο Νίκος Δένδιας, είπε ότι για την Ελλάδα οι επαφές με τον Λίβανο έχουν μια τεράστια σημασία και εξέφρασε τη βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας. Πιάνοντας το νήμα των σχέσεων από την αρχαιότητα, είπε πως οι δύο λαοί συναντιόντουσαν στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου, δημιούργησαν σημαντικούς πολιτισμούς και οι σχέσεις τους σφυρηλατήθηκαν μέσα από τους αιώνες, όπως μαρτυρεί η μακραίωνη παρουσία της ελληνορθόδοξης κοινότητας στον Λίβανο. Επίσης, αναφέρθηκε στη «σημαντική παρουσία» της λιβανέζικης κοινότητας στην Αθήνα.

Για τα μνημόνια που υπέγραψε με τον Λιβανέζο ομόλογό του για την κατάργηση θεώρησης εισόδου για κατόχους διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων, καθώς και στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης είπε: «Τα μνημόνια που υπογράψαμε αποτελούν προάγγελο εμβάθυνσης της συνεργασίας μας». Ακόμη, τόνισε, πως η Ελλάδα θα στέκεται πάντα στο πλευρό του Λιβάνου, υπενθυμίζοντας ότι ήταν η πρώτη χώρα που ανταποκρίθηκε μετά την πρόσφατη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού και διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να επιδεικνύει αλληλεγγύη στον λαό του Λιβάνου.

Ταυτόχρονα, ο ΥΠΕΞ, υπογράμμισε, πως η Ελλάδα προσβλέπει και σε μια τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Λιβάνου.

Ο ίδιος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρόγραμμα ενίσχυσης της ελληνομάθειας και της υποστήριξης των θεολογικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μπαλαμάντ. Αυτό συνιστά και αναβίωση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της συμπαράστασης της Ελλάδας στο ελληνορθόδοξο τμήμα του πληθυσμού του Λιβάνου, επισήμανε.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, συζήτησαν ακόμα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, καθώς και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των χωρών είναι το «ιερό ευαγγέλιο» για την ελληνική εξωτερική πολιτική και δήλωσε βέβαιος ότι ο Λίβανος συμμερίζεται αυτή τη θέση.

Επιπλέον, συζήτησαν το προσφυγικό-μεταναστευτικό, με τον Λιβανέζο υπουργό Εξωτερικών να ενημερώνει τον Νίκο Δένδια για τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Λίβανος σε σχέση με την παραμονή στο έδαφός του εκατομμυρίων Σύρων εκτοπισμένων. Ειδικότερα, συζήτησαν για την ανάγκη αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου με τη βοήθεια της ΕΕ, με τον Νίκο Δένδια να δεσμεύεται να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να κληθεί ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου σε πρόγευμα με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, κατά το οποίο να εξηγήσει με σαφή και κατανοητό τρόπο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Λίβανος, αλλά και τις λύσεις που προτείνει.

Για τις σχέσεις της ΕΕ με τον Λίβανο, ο Νίκος Δένδιας τάχθηκε υπέρ της ενδυνάμωσής τους, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Λίβανος έχει όλα τα στοιχεία που θα επέτρεπαν τη στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ. Ο Νίκος Δένδιας, επισήμανε ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου κλείνει έναν κύκλο δέκα διμερών επαφών του τις τελευταίες έξι ημέρες.

Tags: Νίκος Δένδιας
Share213Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Οι ημερομηνίες για την εισαγωγή σε Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία
Πολιτική

Ζαχαράκη: Πρόσληψη 36.000 αναπληρωτών μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου

Στους 45.000 αναπληρωτές αναμένεται να φτάσει ο συνολικός αριθμός προσλήψεων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τις 30.000 να πραγματοποιούνται...

Αναρτήθηκε από KARFITSANEWS
31/08/2026
Κώστας Τσουκαλάς: «Το 46% των Ελλήνων δεν μπορούν να πάνε διακοπές»
Πολιτική

Τσουκαλάς: «Η θεσμικότητα δεν είναι ελληνικός καφές» – Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση

Έντονη κριτική στον πρωθυπουργό και τη ΝΔ για παραβίαση της θεσμικότητας και άνοιγμα της «κερκόπορτας» των συγκρούσεων ακόμα και για...

Αναρτήθηκε από KARFITSANEWS
31/08/2026
Next Post
Άρχισαν σήμερα οι σεισμικές έρευνες για τους υδρογονάνθρακες

Έρευνες νότια της Κρήτης: Τα σενάρια αντίδρασης που περιμένει η Αθήνα






Η εταιρεία με την επωνυμία “POLITICAL MEDIA GROUP A.E.” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
LOGO_MHT-1

Μοναδικός αριθμός Μ.Η.Τ. 262048

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2026 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa