Η τραγωδία στα Τέμπη, που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς αλλά και μια οργισμένη κοινωνία, έβαλε «πάγο» στον σχεδιασμό του κυβερνητικού επιτελείου για τον επόμενο μήνα.
Γράφει ο Κώστας Τσιτούνας
Η αναστολή πολιτικών και κομματικών εκδηλώσεων που σηματοδότησε το τριήμερο πένθος, η διακοπή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών που ανέστειλε την κατάθεση νομοσχεδίων που είχαν πάρει το «πράσινο φως» και η αναβολή του υπουργικού συμβουλίου για την επικύρωση της αύξησης του κατώτατου μισθού είναι μόνο μερικά απ’ όσα θα πρέπει να επανασχεδιαστούν, όταν ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος της τραγωδίας, δηλαδή, οι έρευνες στο σημείο της σύγκρουσης των δύο τρένων αλλά και η ταυτοποίηση και παράδοση των νεκρών στις οικογένειές τους. Αυτό που ως ερώτημα παραμένει είναι κατά πόσο αυτός ο επανασχεδιασμός θα περιλαμβάνει και την ημερομηνία των εκλογών, που όλες οι πληροφορίες μέχρι το βράδυ της Τρίτης ανέφεραν ότι είχε «κλειδώσει» για τις 9 Απριλίου.
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει καμία διάθεση ή πρόθεση επικοινωνιακής διαχείρισης της τραγωδίας, σημειώνοντας ότι μόνο μέλημα του πρωθυπουργού είναι η διερεύνηση των αιτιών του φριχτού δυστυχήματος αλλά και η επιτάχυνση των δράσεων που πρέπει να ληφθούν ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος επανάληψής του στο μέλλον. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έως σήμερα δεν έχει γίνει καμία συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον πολιτικό σχεδιασμό, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου των εκλογών.
Τα τρία σενάρια
Η σχετική συζήτηση, ωστόσο, είναι υπαρκτή ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία διατυπώνουν τρία πιθανά σενάρια αυτή την ώρα. Σενάριο πρώτο, να διατηρηθεί η ημερομηνία της 9ης Απριλίου για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Αν και στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι εκείνη την περίοδο θα συμπληρώνονται 40 μέρες από το τραγικό δυστύχημα και το κλίμα θα είναι βαρύ, όσοι τάσσονται υπέρ της τήρησης του χρονοδιαγράμματος που είχε αποφασιστεί εκτιμούν ότι αυτό θα αποτελούσε μια ακόμη απόδειξη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει προσηλωμένος στις αρχές και τους θεσμούς. Με δεδομένο ωστόσο ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι δύσκολο να προχωρήσει η προκήρυξη των εκλογών, όπως σχεδιαζόταν, αναζητείται το περιθώριο που πρέπει να τηρηθεί για τη διάλυση της Βουλής και όλα δείχνουν ότι αυτό είναι της 15ης Μαρτίου, επομένως οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα πρέπει να γίνουν έως τότε.
Σενάριο δεύτερο, η ημερομηνία των εκλογών να μεταφερθεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα (στις 23 Απριλίου) και η πρώτη κάλπη να στηθεί μία εβδομάδα μετά το Πάσχα αντί για μία εβδομάδα πριν. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ίσως να υπάρχουν στα χέρια της Πολιτείας μια πρώτη εικόνα για το τι οδήγησε σε αυτή την τραγωδία και ένα πλήρες σχέδιο για το τι πρέπει να αλλάξει, χωρίς όμως να αναδιαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τον αρχικό σχεδιασμό.
Σενάριο τρίτο, οι εκλογές να μεταφερθούν κυριολεκτικά στο τέλος της τετραετίας, με την πρώτη αναμέτρηση να διεξάγεται στις 14 ή 21 Μαΐου και τη δεύτερη μετά το τέλος των πανελλαδικών εξετάσεων στις 2 Ιουλίου. Σε αυτή την περίπτωση, θα υπήρχε αρκετή απόσταση από το τραγικό γεγονός που ναι μεν θα έριχνε τη σκιά του, αλλά θα υπήρχε πλέον σαφής εικόνα για τα ακριβή γεγονότα και τις διαχρονικές ευθύνες.
Συνολική αυτοκριτική
Κανείς στον κυβερνητικό επιτελείο δεν αμφισβητεί ότι η τραγωδία στα Τέμπη αφήνει το αποτύπωμά της και στο πολιτικό σκηνικό. Το πώς και πόσο ακριβώς θα φανεί στις μετρήσεις που διεξάγονται και τα πρώτα στοιχεία τους θα γίνουν γνωστά τις επόμενες μέρες. Αυτό που επισημαίνουν ωστόσο είναι ότι έπειτα από μια τραγωδία τέτοιου μεγέθους το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να κάνει μια συνολική αυτοκριτική για το πώς λειτούργησε τα τελευταία 25 χρόνια και να μην αναλωθεί σε μια μικροκομματική αντιπαράθεση που μοναδικό αποτέλεσμα θα έχει να ενισχύσει το δικαιολογημένο αίσθημα οργής των πολιτών. Η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας της δικαιοσύνης για την απόδοση ευθυνών αλλά και της υπερκομματικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα αίτια του δυστυχήματος, ώστε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, αυτό της άμεσης κατάρτισης ενός σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών σιδηροδρόμων στη βάση των ευρωπαϊκών προτύπων. «Δεν είναι η ώρα της πολιτικής αντιπαράθεσης, οι απαντήσεις θα δοθούν σύντομα με τρόπο που δεν θα αμφισβητείται από κανέναν και με κανέναν τρόπο, με αποφάσεις και υπογραφές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στις «αιχμές» που άρχισαν ήδη να διατυπώνονται από την αξιωματική αντιπολίτευση.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL


