, Τρίτη
25 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Άδ. Γεωργιάδης: Προσαρμόζουμε τα συστήματα υγείας μας στις ανάγκες του 21ου αιώνα

«Η λειτουργία του Γραφείου Ποιότητας Περίθαλψης του ΠΟΥ στην Αθήνα, είναι ένα γεγονός το οποίο αποτελεί τιμή και μεγάλο επίτευγμα για την Ελλάδα ως χώρα υποδοχής ενός γραφείου το οποίο δημιουργήθηκε για να φέρει, επίσης, μία τόσο πολύτιμη αλλαγή στην Λεκάνη της Μεσογείου». Αυτό σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Κέντρου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα.

Ο υπουργός σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, σημείωσε ακόμη: «Τώρα προσαρμόζουμε τα συστήματα υγείας μας στις ανάγκες του 21ου αιώνα. Για να υλοποιήσουμε το σχέδιο αυτό θα πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό και να χρηματοδοτήσουμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο η κοινωνία μας θα μπορεί να αναπτυχθεί – και αυτό συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της περίθαλψης, διότι η ποιότητα της περίθαλψης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα ζωής.

Η επένδυση στην υγεία συνδέεται άμεσα με τον πλούτο, όπως αρέσκομαι να λέω. Για να διασφαλίσουμε ότι τα συστήματα υγείας μας είναι αποτελεσματικά θα πρέπει να εισάγουμε επαρκή πρότυπα ποιότητας, να τα εντοπίζουμε και να τα βελτιώνουμε έτσι ώστε να είναι επαρκή, αποτελεσματικά, ανθρωποκεντρικά και δίκαια ώστε το ανθρώπινο δυναμικό μας να είναι παραγωγικό και ο ρόλος της υγείας να είναι εμφατικός μέσα σε μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Αυτό ακριβώς είναι αυτό το οποίο αυτό το γραφείο θα προσπαθήσει να πετύχει και θα το πετύχει: σήμερα σηματοδοτείται η αρχή μίας μετa-πανδημίας εποχής, μίας εποχής μετασχηματισμού. Και είναι ευθύνη μου και προσωπική μου προσπάθεια, ως υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, να κάνω δυνατή αυτή τη μετάβαση.

Η ελληνική κυβέρνηση και εγώ ο ίδιος είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τον αγαπητό μου φίλο Hans Kluge στο πρωτοποριακό του ταξίδι. Και δράττομαι της ευκαιρίας να ανακοινώσω ότι το εθνικό σχέδιο δράσης για την Ποιότητας της Περίθαλψης, το οποίο ετοιμάστηκε σε συνεργασία με τον ΠΟΥ Ευρώπης, είναι σε καλό δρόμο υλοποίησής του, με τις υπηρεσίες μου να εξετάζουν προσεκτικά, έπειτα από αίτημα του υπουργού κ. Πλεύρη, την απαραίτητη χρηματοδότηση ώστε το σχέδιο αυτό να γίνει πραγματικότητα. Είναι, πραγματικά, μεγάλη τιμή για την ελληνική κυβέρνηση και για εμένα να συνεργαζόμαστε με τον ΠΟΥ Ευρώπης και με ένα εξαιρετικό επιτελείο συναδέλφων για να δημιουργήσουμε τα κατάλληλα βήματα ώστε να πετύχουμε ένα σύστημα το οποίο είναι πιο ανθεκτικό, χωρίς αποκλεισμούς και αποτελεσματικό. Η υγεία, άλλωστε, είναι επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο της μελλοντικής μας κοινωνίας».

Τέλος ο υπουργός σημείωσε: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μέρα -την τελευταία μέρα της θητείας μου ως υπουργού Υγείας της Ελληνικής Δημοκρατίας στις 9 Ιουνίου 2014- όταν παρέδωσα τα κλειδιά στον δρ Παύλο Θεοδωράκη για τη δημιουργία του πρώτου Γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα, μιας «θυρίδας γραφείου» στον 6ο όροφο του κτιρίου του υπουργείου Υγείας στην Αθήνα. Και θεωρώ τη σημερινή ημέρα ως απόδειξη του πόσο μακριά έχουμε φτάσει, όχι μόνο με την επέκτασή της σε ένα γραφείο χώρας αλλά και με την ανάπτυξη ενός περιφερειακού ευρωπαϊκού γραφείου για την ποιότητα της περίθαλψης με ένα συμπληρωματικό στοιχείο στην Ποιότητα των Υπηρεσιών Υγείας. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη της χώρας μας και το οποίο έχει κάνει, και θα συνεχίσει να κάνει, θετική διαφορά σε όλες τις χώρες που υποστηρίζονται από το Γραφείο».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.