, Τρίτη
25 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Αγώνας διαρκείας κόντρα στις χρόνιες παθογένειες

Η έναρξη της διερεύνησης των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη από τη Βουλή σηματοδοτεί επί της ουσίας την αυλαία για την επαναφορά των κομμάτων στην πολιτική «αρένα», που θα διατηρηθεί έως τις εκλογές.

Του ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΤΟΥΝΑ

Σήμερα ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με την ιδιότητα του μεταβατικού υπουργού Μεταφορών, ενημερώνει την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ενώ τη Δευτέρα η συνέχεια της πολιτικής αντιπαράθεσης αναμένεται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά το αίτημα της κυβέρνησης για τη σύγκλησή της.

Από την κυβέρνηση γίνεται σαφές σε κάθε τόνο ότι η διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας θα συμβαδίζει από εδώ και στο εξής με την προσπάθεια τόσο για την ανάταξη των σιδηροδρόμων όσο και με την ανάδειξη των παθογενειών του συστήματος, που εν πολλοίς αποτελούν τη βαθύτερη αιτία της διάλυσης τομέων του Δημοσίου, όπως οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.

Προσωπικό στοίχημα

Την αντιμετώπιση αυτών των παθογενειών βάζει στην αιχμή του πολιτικού της λόγου η κυβέρνηση, σε ευθεία αντιδιαστολή με τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε και χθες ότι η ανάταξη των σιδηροδρόμων αποτελεί πια και ένα προσωπικό δικό του στοίχημα, εκφράζοντας την άρνησή του να συνθηκολογήσει, όπως είπε, με τις αιτίες που προκάλεσαν την τραγωδία. «Με αυτές τις αιτίες έχουμε κηρύξει όλοι πόλεμο και τον πόλεμο αυτόν πρέπει να τον κερδίσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας με έμφαση ότι «ο αντίπαλός μας και εδώ είναι το βαθύ κράτος του αναχρονισμού, το οποίο δυστυχώς στους σιδηροδρόμους μας έχει εκδηλωθεί με μεγαλύτερη ένταση ενδεχομένως απ’ ό,τι σε άλλους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης».

Κάνοντας ένα βήμα παρακάτω, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν πρόκειται το θέμα αυτό να μπει στοκάδρο της μικροκομματικής αντιπαράθεσης. «Πρέπει να καταπολεμήσουμε τις νησίδες εκείνες που αντιστέκονται στον εκσυγχρονισμό. Πρέπει να καταπολεμήσουμε -και το λέω ευθέως- και το δικό μας κακό εαυτό», είπε περιγράφοντας το στίγμα που θα δίνει στο εξής ως προτεραιότητα της δικής του πρωθυπουργίας και της κυβέρνησης, με ορίζοντα πλέον την επόμενη τετραετία.

«Παλαιωμένος» λόγος

Απέναντι σε αυτό, κυβερνητικά στελέχη αναδεικνύουν το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δείχνει να μην αντιλαμβάνεται, όπως λένε, το τι πραγματικά έχει συμβεί και την ανάγκη σαρωτικών αλλαγών στο κράτος και τον δημόσιο τομέα. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και τώρα διατυπώνουν τον ίδιο «παλαιωμένο» λόγο, αρνούμενοι να δεχτούν την ανάγκη αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, την ανάγκη επιμόρφωσής τους ή επιλογής τους μέσα από σύγχρονα κριτήρια και διαδικασίες.

Ακόμη και όταν η ερώτηση τίθεται από τους δημοσιογράφους, με αφορμή και τις συνομιλίες των σταθμαρχών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αν όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν με την εφαρμογή καταρχάς της αξιολόγησης, η απάντηση παραμένει γενική, με την «μπάλα στην εξέδρα», χωρίς σαφείς απαντήσεις, απέναντι και στους πολίτες που ζητούν αξιοκρατία, ακόμη και συνέπειες για όσους τελικά αποδεικνύεται ότι δεν κάνουν για τη δουλειά που τους έχει ανατεθεί. Με απλά λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να παραμείνουν όλα ως έχουν, την ώρα που η πλειονότητα της κοινής γνώμης ζητά να αλλάξουν όλα.

Ριζική μεταρρύθμιση

Ακριβώς σε αυτό βασίζεται η διακηρυγμένη -από το παρελθόν- δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για ριζική μεταρρύθμιση αυτού που ονομάζουμε «δημόσιος τομέας».

«Αν θεωρούμε επομένως ότι το συμπέρασμα που βγαίνει από την τραγωδία των Τεμπών είναι ότι χρειαζόμαστε λιγότερη αξιολόγηση στο Δημόσιο ή λιγότερο επιτελικό κράτος, τότε κάτι δεν έχουμε καταλάβει σωστά σε σχέση με τη συμφορά που μας έχει βρει», είπε χαρακτηριστικά ο Άκης Σκέρτσος, σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε ακόμη πιο ισχυρούς μηχανισμούς που θα εμπεδώσουν τη διαδικασία της αξιολόγησης, της στοχοθεσίας και στο ανθρώπινο δυναμικό και στις πολιτικές που εφαρμόζουμε, των κυρώσεων όπου οι διαδικασίες δεν εφαρμόζονται σωστά».

Αυτή η προτεραιότητα, που ιεραρχείται ακόμη πιο υψηλά πλέον, στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών βρίσκεται στο μικροσκόπιο και του κομματικού επιτελείου της Νέας Δημοκρατίας, με δεδομένο ότι το θέμα θα παραμείνει κυρίαρχο έως τις κάλπες και αυτό τελικά που θα κριθεί από τους πολίτες δεν είναι μόνο οι υπαίτιοι του δυστυχήματος, αλλά κυρίως το ποιοι είναι εκείνοι που μπορούν να φέρουν τη χώρα σε μια νέα εποχή.

Τρίπτυχο ανανέωσης

Στην Πειραιώς οι συσκέψεις έχουν ήδη αρχίσει, με τον προεκλογικό λόγο των υποψηφίων και των νυν βουλευτών να περιλαμβάνει πλέον τη διαχείριση του νέου τοπίου που διαμορφώνεται. Από τις δημόσιες τοποθετήσεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφές ότι το τρίπτυχο «παραδεχόμαστε, διορθώνουμε, χτίζουμε» θα είναι κεντρικό σύνθημα στη νέα προεκλογική περίοδο, όταν αυτή επανεκκινήσει τις επόμενες μέρες. Οι κεντρικές προεκλογικές παρεμβάσεις πάντως μετατίθενται σε μεταγενέστερο χρόνο, την ώρα πάντως που στην κυβέρνηση επιμένουν ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη, «δείχνοντας» ουσιαστικά την 21η ή την 28η Μαΐου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.