, Τετάρτη
17 Απριλίου 2024

search icon search icon

Μπορεί να αλλάξει το κλίμα ο Στ. Κασσελάκης;

Καταλύτης διάλυσης ή ιδρυτής μιας νέας πολιτικής πρακτικής; Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που δεν είχε περίοδο χάριτος. Μέσα σε λίγες εβδομάδες είδε ένα μέρος του κόμματος και των κορυφαίων στελεχών της εποχής Τσίπρα να φεύγει μαζί με το 25% περίπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Γράφει ο Δημήτρης Συρμάτσης

Έχει ευθύνη για αυτό; Τεράστια. Τους οδήγησε στην έξοδο ακούγοντας τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του. Και αυτό, τους πρώτους μήνες, είναι το μεγαλύτερο του μειονέκτημα. Ότι επηρεάζεται από «μουτζαχεντίν» που είτε δεν ξέρουν την ελληνική πολιτική πραγματικότητα είτε προέρχονται από το αντισυστημικό μπλοκ. Για αυτό μετράει πολιτικές «γκάφες».

Ο Στέφανος Κασσελάκης από την άλλη χρησιμοποιεί εξαιρετικά το ταλέντο του στην επικοινωνία; Φτάνει αυτό μόνο; Σίγουρα όχι. Όμως, οι κοινωνίες γίνονται σταδιακά εξαρτώμενες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι ήδη εξαρτημένες από την τεχνολογία. Σε λίγο δεν θα έχουν κανένα κοινό σημείο συζήτησης αν δεν έχει παίξει στο tiktok.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μας δείχνει έναν πολιτικό που έχει ακόμα άγουρες και ρηχές πολιτικές θέσεις. Μια καλή ιδέα δεν είναι πολιτική άποψη. Πόσο μάλλον πολιτική θέση και πολύ περισσότερο εφαρμόσιμη. Γιατί στην Αριστερά και ειδικότερα στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλήφθηκαν με τον πιο σοκαριστικό και οδυνηρό τρόπο ότι αντιπολίτευση και μάλιστα μαξιμαλιστική και κυβέρνηση είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις. Μπορεί να πάει παρακάτω; Θα εξαρτηθεί από τις αποχωρήσεις. Αν συνεχίσουν και τι θα εκφράζουν αυτοί που φεύγουν. Άλλο να φύγει κάποιος από τον παλιό Συνασπισμό και άλλο να αποχωρήσει ο Τεμπονέρας πχ ή κάποιος από το στενό περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα.

Μπορεί να πάει ψηλότερα και να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας; Θα εξαρτηθεί από τις συμμαχίες. Ποια κοινωνικά ρεύματα θα αγκαλιάσει ο κ. Κασσελάκης. Αυτό το διαφορετικό που θέλει να λέει ότι εκφράζει, το «καθαρό» ποιοι θα το υποστηρίξουν άδολα. Χωρίς οφίτσια, χωρίς υποσχέσεις. Γιατί κόμμα εξουσίας γίνεσαι εκφράζοντας τις μάζες. Και το πιο κομβικό σημείο για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι αν θα κινητοποιήσει δυνάμεις που διαχρονικά απέχουν από τις εκλογικές διαδικασίες. Αν αυτοί πιστέψουν το αφήγημα Κασσελάκη τότε θα έχει δημιουργήσει ένα ολόδικό του ακροατήριο. Και δεν θα μένει εγκλωβισμένος από την μία στον αντιμνημονιακό και από την άλλη στον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ της εποχής Τσίπρα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.