Σε ένα διαφορετικό, άμεσο και ζωντανό «δελτίο» για τον πολίτη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε σε μία σειρά ερωτήσεων που τέθηκαν μέσω Instagram, στο πλαίσιο του δεύτερου επεισοδίου του «Briefing για τους πολίτες». Η θεματολογία ξεπέρασε το κλασικό κυβερνητικό έργο, αγγίζοντας καθημερινές αγωνίες αλλά και θέματα της δημόσιας συζήτησης που πυροδοτούν πολιτικά πάθη – από την ασφάλεια στα πανεπιστήμια, μέχρι το επίδομα ανεργίας, το δημογραφικό και τα… πανηγύρια.
Έλεγχος εισόδου στα ΑΕΙ και σκληρά μέτρα κατά της βίας
Στο επίκεντρο των ερωτήσεων βρέθηκαν, όπως αναμενόταν, τα Πανεπιστήμια και το φαινόμενο της βίας στους ακαδημαϊκούς χώρους. Ο κ. Μαρινάκης ήταν σαφής: «Μέχρι τέλους του έτους όλα τα ΑΕΙ θα έχουν σύστημα ελεγχόμενης εισόδου». Επισήμανε ότι έως τα τέλη Ιουλίου τα Ιδρύματα οφείλουν να έχουν επικαιροποιήσει τα σχέδια ασφαλείας, με πλήρη εφαρμογή του ελέγχου πρόσβασης μέσα στο 2025.
Προχώρησε, όμως, και ένα βήμα παραπέρα: Ανακοίνωσε αυστηροποίηση του πλαισίου για τους παραβάτες φοιτητές. Πιο συγκεκριμένα:
- Ποινική δίωξη για πράξεις βίας θα οδηγεί σε διετή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας.
- Αμετάκλητη καταδίκη θα επιφέρει οριστική διαγραφή.
- Όσοι προκαλούν φθορές θα καλούνται να τις αποζημιώσουν ατομικά, με καταλογισμό μέσω ΑΦΜ.
- Τα ίδια τα Πανεπιστήμια, εφόσον δεν συμμορφώνονται, θα υφίστανται πειθαρχικές κυρώσεις.
- Οι υποθέσεις βίας σε ΑΕΙ θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα, με πρότυπο τις υποθέσεις γηπέδων και ενδοοικογενειακής βίας.
Με αιχμές κατά της αντιπολίτευσης που «διαφωνεί με το αυτονόητο», ο Εκπρόσωπος σχολίασε: «Για να μπεις στα γραφεία των κομμάτων της Αριστεράς χρειάζεσαι έγκριση. Γιατί όχι και στα Πανεπιστήμια;».
Εργασία αντί για επιδόματα: Το νέο πλαίσιο για τους ανέργους
Σε ερώτηση ελεύθερου επαγγελματία για το ενδεχόμενο «επιδόματος εργασίας» αντί για επιδότηση ανεργίας, ο Παύλος Μαρινάκης εξήγησε ότι ήδη έχουν γίνει αλλαγές με στόχο την επιβράβευση της απασχόλησης:
- Οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 5,4%, ειδικά για υπερωρίες και νυχτερινή εργασία.
- Η πλατφόρμα JOBmatch διευκολύνει μικρομεσαίους εργοδότες να βρουν προσωπικό.
- Το επίδομα ανεργίας έγινε αυστηρότερο και πιο στοχευμένο, με στόχο όχι την παθητική στήριξη, αλλά την ενεργητική επανένταξη στην αγορά.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Πλέον επιδοτούμε την εργασία, όχι την ανεργία».
Η μάχη με το δημογραφικό: 100 δράσεις και συνεχής χρηματοδότηση
Σημαντικό τμήμα του Q&A αφιερώθηκε στη μεγάλη πρόκληση της υπογεννητικότητας. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαρίθμησε μια σειρά από παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει, με πιο σημαντικές:
- Επίδομα γέννησης: από 2.000 έως 3.500 ευρώ, ανάλογα με τα παιδιά της οικογένειας.
- Άδεια μητρότητας: αύξηση στους 9 μήνες και πλήρης αποζημίωση με τον κατώτατο μισθό.
- Αφορολόγητο: αύξηση κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
- Παιδικοί σταθμοί: πολιτική «κανένα παιδί εκτός» με περισσότερα vouchers.
- Μείωση ΦΠΑ στα βρεφικά είδη από 24% σε 13%.
Το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό περιλαμβάνει πάνω από 100 δράσεις σε 5 άξονες, όπως αποκάλυψε, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα δεν λύνεται από τη μία μέρα στην άλλη αλλά «απαιτεί διακομματική συστράτευση και συνέπεια».
Ψηφιοποίηση και καθημερινότητα: Από τη μεταδημότευση ως την αξιολόγηση υπηρεσιών
Σε άλλο ερώτημα, ο Παύλος Μαρινάκης χαιρέτισε την πρόταση για ψηφιοποίηση της μεταδημότευσης, επισημαίνοντας πως μέσω του gov.gr έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί πάνω από 2.000 υπηρεσίες, ενώ με την πλατφόρμα axiologisi.ypes.gov.gr οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αιτήματα για περαιτέρω ψηφιοποιήσεις.
Επιπλέον, διαψεύστηκαν φήμες για απαγόρευση ψησταριών στα πανηγύρια, με τον Εκπρόσωπο να σχολιάζει με χιούμορ: «Δεν νομοθετήθηκε τίποτα τέτοιο, δεν αλλάζει τίποτα, και φυσικά δεν πρόκειται να πάμε σε πανηγύρι χωρίς σουβλάκι».
Κανένα σχέδιο για εκλογές – και καμία πρόβλεψη για… Euroleague
Στις πιο ανάλαφρες ερωτήσεις του κοινού, ο Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε:
- Δεν υπάρχει καμία σκέψη για πρόωρες εκλογές. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027, όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός.
- Η εφαρμογή που χρησιμοποιεί περισσότερο είναι το WhatsApp.
- Δεν κάνει προβλέψεις για το Final Four της Euroleague, καθώς –όπως είπε– «απαγορεύεται να απαντήσουμε σε τέτοιες ερωτήσεις πριν το ματς».
- Εκτός πολιτικής, στα social media σκρολάρει φαγητά, ταξίδια και Ευρωλίγκα.
Το μοντέλο «Briefing για τους πολίτες» φαίνεται πως καθιερώνεται, δίνοντας στον Εκπρόσωπο την ευκαιρία να απαντά χωρίς διαμεσολαβήσεις σε «καυτά» και καθημερινά ερωτήματα, αλλά και στην Κυβέρνηση έναν εναλλακτικό δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες – σε πρώτο πρόσωπο.