fbpx

, Δευτέρα
15 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Εκλογή Προέδρου από τον λαό και για τέσσερα χρόνια

01s7vouli-thumb-largeΤετραετής θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να εκλέγεται στην έναρξη κάθε νέας κοινοβουλευτικής περιόδου και να αποφεύγεται η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με αφορμή την αδυναμία ανάδειξης του νέου πολιτειακού άρχοντα. Αυτό είναι το τελευταίο σενάριο που, σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες της «Κ», έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων στην κυβερνητική παράταξη και προσβλέπει στη διασφάλιση της σταθερότητας του πολιτικού συστήματος. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται οι προτάσεις για μόνιμο εκλογικό σύστημα αλλά και για δικλίδες ασφαλείας, που θα αποτρέπουν την πτώση της κυβέρνησης λόγω απώλειας της δεδηλωμένης, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον.
Οι σκέψεις αυτές αποτελούν συνέχεια των προτάσεων που απέστειλε τον Ιούνιο του 2011 ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, νυν υπουργός Αμυνας, κ. Δημ. Αβραμόπουλος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαρά. Στις προτάσεις εκείνες των οποίων έχει πλήρη γνώση η «Κ» αναφέρεται επί λέξει ότι «η κρισιμότητα των περιστάσεων απαιτεί ισχυρό πολιτειακό παράγοντα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αρμοδιότητες, τουλάχιστον αυτές του Συντάγματος του 1975, οι οποίες αναθεωρήθηκαν, με πραξικοπηματικό τρόπο, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 1985».
Το σχέδιο που εσχάτως έχει εκπονηθεί προβλέπει δύο σενάρια: Σύμφωνα με το πρώτο, το οποίο υποστηρίζουν οι κ. Σαμαράς και Αβραμόπουλος, προβλέπεται η απευθείας εκλογή του Προέδρου από τον λαό. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, όσοι υποψήφιοι για τον προεδρικό θώκο υπάρχουν, θα προβαίνουν σε προεκλογική καμπάνια, όπως ακριβώς και τα πολιτικά κόμματα, και αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, θα στήνονται κάλπες για την ανάδειξη του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα. Αν αυτή η αλλαγή θεωρηθεί εξαιρετικά ρηξικέλευθη και δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε θα προταθεί το δεύτερο σενάριο, το οποίο προβλέπει την εκλογή του νέου προέδρου από τη νέα Βουλή που θα προκύπτει από κάθε εκλογική αναμέτρηση με ενισχυμένη πλειοψηφία. Η παραπάνω πρόταση ενισχύεται με δύο ακόμη αλλαγές. Τη διασφάλιση μόνιμου εκλογικού συστήματος, που «θα εξασφαλίζει τον πλουραλισμό και την πολιτική έκφραση του συνόλου της πολιτικής», προκειμένου να μπει τέλος στις αλλεπάλληλες αλλαγές του εκλογικού νόμου κατά τα συμφέροντα της εκάστοτε συγκυρίας, και τη διασφάλιση σταθερής κυβερνητικής θητείας. «Η αρχή της δεδηλωμένης είναι πεπερασμένη. Πρέπει να ισχύει για την κυβέρνηση ό,τι ισχύει και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», σημειώνουν χαρακτηριστικά κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.
Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι συνολικά οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας και κυρίως εκείνες που σχετίζονται με τη δομή και λειτουργία του πολιτικού συστήματος, τα οικονομικά των κομμάτων, τις ποινικές ευθύνες υπουργών αλλά και βουλευτών και τη θέσπιση θητείας πρωθυπουργού, θα αποκτήσουν τέτοια κοινωνική ορμή, που θα είναι δύσκολο για τα άλλα κόμματα να μην τις προσυπογράψουν.
Ως τέτοια χαρακτηρίζει ο κ. Αβραμόπουλος και την πρόταση για μείωση του αριθμού των βουλευτών με ταυτόχρονη ανάδειξη Γερουσίας 50 αιρετών μελών. Στην πρόταση του κ. Αβραμόπουλου, ο οποίος σημειωτέον υπεραμύνεται των παραπάνω προτάσεων από το 1999, προβλέπονται η μείωση των βουλευτών σε 200 –και όχι σε 250, όπως συζητείται αυτή την περίοδο– και η συγκρότηση Γερουσίας, που ρόλο θα έχει τον επανέλεγχο του νομοθετικού έργου της Βουλής. «Τώρα νομοθετεί η εκτελεστική εξουσία. Πρέπει να τελειώσουμε με την αδιαφάνεια, τις τροπολογίες, τα παράθυρα και τους φωτογραφικούς νόμους», λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του.
Εμφαση όμως δίνεται και στα οικονομικά των κομμάτων, τα «οποία πρέπει να είναι απολύτως διαφανή ως προς τη χρηματοδότησή τους, με έλεγχο και απόδοση λογαριασμού», την οικονομική κατάσταση του πολιτικού προσωπικού, την «κατάργηση κάθε μορφής ασυλίας για τυχόν αξιόποινες πράξεις και ποινικές ευθύνες υπουργών, προκειμένου να είναι υπόλογοι εφ’ όρου ζωής», καθώς και σε μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες, όπως το Συνταγματικό Δικαστήριο.
kathimerini.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.