«Γαλάζια» υπεροχή στον απόηχο της ΔΕΘ
Η πλήρης επιβεβαίωση της υπεροχής της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η διόρθωση προς τα κάτω των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι τα δύο κύρια πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν στο φόντο της παρουσίας των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, σύμφωνα με την ανάγνωση που κάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου βάσει των φανερών δημοσκοπήσεων, αλλά και των ερευνών που επεξεργάζονται κυβερνητικά στελέχη.
Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ
Ύστερα από έναν δύσκολο για την κυβέρνηση Αύγουστο, όταν η υπόθεση της νόμιμης επισύνδεσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη επέφερε ενδοκυβερνητική αναστάτωση, τριγμούς και παραιτήσεις, η εικόνα του Σεπτεμβρίου για την κυβέρνηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ενθαρρυντική. Και αυτό γιατί και οι τρεις δημοσκοπήσεις που κατά χρονολογική σειρά είδαν το φως της δημοσιότητας αυτήν την εβδομάδα, ήτοι η έρευνα της Pulse για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, η δημοσκόπηση της MRB για το Οpen και η έρευνα της GPO για το STAR, πιστοποιούν την υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα αντιστοίχως. Όλες, εξάλλου, οι προαναφερθείσες μετρήσεις καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των ερωτώμενων προτιμούν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα η υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν φαίνεται να απασχολεί τους πολίτες, που δείχνουν να προβληματίζονται εντόνως από την ενεργειακή ακρίβεια.
Συγκεκριμένα, στην έρευνα της Pulse μετά και το Σαββατοκύριακο του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να παγιώνεται στις 8 ποσοστιαίες μονάδες, ήτοι 34,5% έναντι 26,5%, κοντά στη διαφορά που είχαν τα δύο κόμματα στις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Στην ίδια εταιρεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 38% των συμμετεχόντων, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό για τον Αλέξη Τσίπρα περιορίζεται στο 27%. Η παράσταση νίκης διαμορφώνεται στο 56-24 υπέρ της ΝΔ.
Στην MRB για λογαριασμό του Open, η ΝΔ απολαμβάνει προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ της τάξεως του 7,5%, ήτοι 31,3% έναντι 23,8%. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός και σε αυτή τη μέτρηση ο πρωθυπουργός με 38,9% έναντι 29% του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με στόχο την αυτοδυναμία
Στην GPO, τέλος, το κυβερνών κόμμα προηγείται της μείζονος αντιπολίτευσης κατά 7,2% και συγκεκριμένα με 32,7% έναντι 25,4%. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός και εδώ ο κ. Μητσοτάκης με ποσοστό 44,9% έναντι του 33,2% του κ. Τσίπρα. Ενδιαφέρον το ερώτημα για τη φυσιογνωμία της νέας κυβέρνησης που επιθυμούν οι πολίτες. Σύμφωνα με αυτό, το 52,1% επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και το 44,9% κυβέρνηση συνεργασίας.
Μετά τα νέα πολιτικά δεδομένα, από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την αισιοδοξία ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι απολύτως εφικτός. Όπως το έθεσε, εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στο τελευταίο briefing των πολιτικών συντακτών, «η ΝΔ στο πλαίσιο της ενισχυμένης αναλογικής, κατά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, δεν θα χρειαστεί άλλο κόμμα για να σχηματίσει μια σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL