, Δευτέρα
17 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Γιατί και τα δύο (συν ένα) σενάρια οδηγούν σε αυτοδυναμία

Αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη, ή αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με πρωθυπουργό τον Τσίπρα.

Του Φώτη Σιούμπουρα

Αυτά τα δύο (άντε και ένα τρίτο -«προοδευτική διακυβέρνηση» να ’χουμε να λέμε) είναι τα σενάρια που μπορεί να προκύψουν από τις εκλογές, αν βασιστεί κανείς στα όσα έχουν μέχρι τώρα πει οι πολιτικοί αρχηγοί και ουσιαστικά επιβεβαίωσαν με τις τοποθετήσεις τους στο προχθεσινό debate. Και γιατί υπάρχουν μόνο αυτά τα δύο ρεαλιστικά σενάρια; Πολύ απλά, επειδή όλα τα άλλα θεωρητικώς αποκλείονται. Βέβαια, ούτε το ένα ούτε το άλλο σενάριο μπορεί να προκύψουν από την πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής. Θα χρειαστούν τουλάχιστον δεύτερες ή ίσως ακόμη και τρίτες κάλπες, με το σύστημα της ενισχυμένης, για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Τι είπαν μέχρι σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι αν η ΝΔ κερδίσει στις πρώτες εκλογές ένα ισχυρό ποσοστό, κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθεί στην αυτοδυναμία στις επαναληπτικές. Μιλά και για πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης των ηττημένων «εάν τους βγαίνουν οι αριθμοί», αλλά δεν θα ήθελε και να το πιστεύει.

Ο Αλέξης Τσίπρας λέει ότι αν είναι πρώτος στις εκλογές της απλής αναλογικής, θα συγκροτήσει προοδευτική κυβέρνηση με τον ίδιο στη θέση του πρωθυπουργού. Δεν αποκλείει όμως -απεναντίας, εκλιπαρεί για κάτι τέτοιο- να σχηματίσει κυβέρνηση προοδευτικής κατεύθυνσης ή κυβέρνηση ανοχής, όπως είναι η τελευταία του εκδοχή. Εκείνοι, όμως, προς τους οποίους απευθύνεται δεν συζητούν τέτοιο ενδεχόμενο: ο Ανδρουλάκης δεν τον δέχεται για πρωθυπουργό, ο Βαρουφάκης «να του κοπούν τα χέρια από τον ώμο», κατά πώς είπε, αν συγκυβερνήσει με τον φιλομνημονιακό Τσίπρα και ο Κουτσούμπας δεν συζητά ούτε καν ψήφο ανοχής. Άρα, το σενάριο «προοδευτική διακυβέρνηση» δεν έχει καμία τύχη, εάν οι πολιτικοί αρχηγοί τιμήσουν τον λόγο τους. Βέβαια, θεωρητικά «τερατογένεση» μπορεί να προκύψει. Μια συγκυβέρνηση των ηττημένων, δηλαδή (εφόσον αναδειχθεί πρώτο κόμμα η ΝΔ), αποτελούμενη από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25. Ο Τσίπρας, όμως, λέει ότι δεν θα την επιχειρήσει αν δεν βγει πρώτος, οι δε Ανδρουλάκης και Βαρουφάκης θα την αρνηθούν. Όμως το σενάριο αυτό όχι μόνο το διακινούν, αλλά και το υποστήριξαν ανοιχτά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Δραγασάκης, Τσακαλώτος και Σκουρλέτης. (Ανεξάρτητα αν αργότερα το γύρισαν στον… καλαματιανό μιλώντας για παρανοήσεις.) Και επειδή στις κωλοτούμπες είναι συνηθισμένος ο Τσίπρας και στην πολιτική μη λες ποτέ τη λέξη «ποτέ», αν συμβεί το απίστευτο και τους βγουν τα κουκιά, όπως λέει και ο Μητσοτάκης, και φτάσουμε στο σενάριο των «ηττημένων», ο Βαρουφάκης μπορεί να γλιτώσει τον… ακρωτηριασμό. Και ερχόμαστε στη… σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση με πρωθυπουργό είτε τον Ανδρουλάκη είτε τον «άγνωστο Χ». Για να υλοποιηθεί αυτή, πρέπει να πάρει ο Ανδρουλάκης «ισχυρό διψήφιο ποσοστό», το οποίο μεταφράζεται από τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη σε «κάτι λίγο πάνω από 10%» -γιατί αλλιώς ο Ανδρουλάκης δεν μετέχει σε κυβέρνηση, ούτε σοσιαλδημοκρατική ούτε τίποτα. Ταυτόχρονα, όμως, για να γίνει τέτοια κυβέρνηση, πρέπει να συμφωνήσουν είτε ο Τσίπρας είτε ο Μητσοτάκης, είτε και οι δύο, ότι χάριν της Σοσιαλδημοκρατίας και του Ανδρουλάκη ή του «αγνώστου Χ» θα παραιτηθούν από τις πρωθυπουργικές φιλοδοξίες τους, και ας έχουν οι ίδιοι πάρει «ισχυρό διψήφιο ποσοστό» σχεδόν τριπλάσιο από του Ανδρουλάκη! Από ό,τι λένε -και οι δύο- δεν το συζητάνε, οπότε… πάει και η σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση.

Υπάρχει και ένα άλλο σενάριο, ισχνό όμως: συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, του κόμματος που θα έρθει πρώτο με αυτό που θα έρθει τρίτο. Επειδή, όμως, ο τρίτος θεωρεί ότι πέραν της Σοσιαλδημοκρατίας δικαιούται και την πρωθυπουργία και ο πρώτος -όποιος και αν είναι- δεν το θεωρεί σοβαρό να μπει σε τέτοια συζήτηση, ούτε αυτό το σενάριο έχει καμία τύχη. Τι άλλο μένει αν εξακολουθούμε να πιστεύουμε σε όσα λένε οι πολιτικοί αρχηγοί; Η αυτοδυναμία της ΝΔ, η οποία μπορεί να προκύψει έστω και αν χρειαστεί να καταφύγουμε σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση. Ένα σενάριο που πλησιάζει προς την πραγματικότητα και το εφικτό υπό τις παρούσες συνθήκες και με δεδομένα τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.