, Τετάρτη
19 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Κ. Χατζηδάκης: Από το 2008 είχε ξεκινήσει η εξυγίανση του ΟΣΕ -Το ΠΑΣΟΚ την εγκατέλειψε όταν κέρδισε τις εκλογές

Για την απόφαση της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ μίλησε ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας πως ήταν «δίκαιη» και «ισορροπημένη», ενώ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο δυστύχημα των Τεμπών, τη θητεία του στο υπ. Μεταφορών και την παρουσία του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θεωρώ ότι η απόφασή μας αυτή, να ανέβει ο κατώτατος μισθός στα 780 ευρώ ήταν δίκαιη, διότι λάβαμε υπόψη μας προφανώς τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων, ιδιαίτερα τώρα με τον εισαγόμενο πληθωρισμό, δεν μπορούσε η κυβέρνηση να το αγνοήσει και από την άλλη πλευρά είδαμε και τις αντοχές των επιχειρήσεων, οι οποίες ζουν σε ένα πιο θετικό περιβάλλον απ’ ό,τι την περασμένη δεκαετία» δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

Στα εργασιακά ζητήματα «πρέπει να κρατάει κάποιος ένα ζύγι» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, «να λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες των επιχειρήσεων από τη μία και από την άλλη πλευρά τα αιτήματα των εργαζομένων και αυτό δεν είναι πάντοτε εύκολο, το να είναι κανείς ακριβοδίκαιος». Παράλληλα, ο Υπουργός Εργασίας, επισήμανε ότι η οικονομία αναπτύσσεται, ενώ υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια των διαδοχικών κρίσεων που υπέστη η χώρα, με την πανδημία και την ενέργεια, υπήρξαν ενισχύσεις προς την πλευρά των επιχειρήσεων από την πολιτεία.

«Επομένως, γι’ αυτό τον λόγο θεωρούμε ότι είναι ισορροπημένη η αύξηση. Η χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στις 22 χώρες που έχουν κατώτατο μισθό, οι άλλες πέντε δεν έχουν, ήταν στη 13η θέση, στο επίπεδο του ονομαστικού μισθού και τώρα ανεβήκαμε στη 10η θέση στους 22. Αν λάβουμε υπόψη και την αγοραστική δύναμη, που είναι ένα άλλο ζήτημα πολύ σοβαρό, δεν το αγνοούμε, ήμασταν στη 18η θέση στους 22 και τώρα ανεβαίνουμε στη 13η. Δηλαδή πάμε στο μέσο, περίπου, του πίνακα. Αυτή είναι η κατάσταση και γι’ αυτό θεωρούμε πως η αύξηση αυτή ήταν μία σημαντική μεν αύξηση από τη μία πλευρά, αλλά και δίκαιη από την άλλη» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Οι τράπεζες μας είναι θωρακισμένες – Δεν είμαστε πια στη φάση της περασμένης δεκαετίας, ούτε στο 2015, ούτε καν στο 2019

Σχετικά με το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας και το κατά πόσο είναι ασφαλές, μετά τις εξελίξεις σε τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι «οι τράπεζές μας είναι θωρακισμένες, με την έννοια ότι έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί». «Δεν είμαστε πια στη φάση της περασμένης δεκαετίας, ούτε στο 2015 που κάποιοι κλείνανε με χαρά τις τράπεζες ούτε καν στο 2019, έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα Ηρακλής, τα κόκκινα δάνεια που κάποτε είχαν φτάσει πάνω από το 40%, τώρα είναι σε μονοψήφιο ποσοστό και υπάρχει πολύ ικανοποιητικός λόγος καταθέσεων και δανείων. Όλα αυτά δεν είναι θεωρίες, είναι πραγματικότητα, τα αναγνωρίζει η αγορά και γι’ αυτό θα δείτε και ένα Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος είχε καταθέσεις στην Αμερική, στην τράπεζα εβδομάδα στη Silicon Valley να λέει δημόσια ότι φέρνει τις καταθέσεις του στην Ελλάδα. Βεβαίως, μέσα σε ένα περιβάλλον αναταράξεων, καλό είναι σε όλες τις χώρες, όχι μόνο στην Ελλάδα να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και σωστές οικονομικές επιλογές και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το έχουμε υπόψη μας και τώρα και αύριο, μεθαύριο με τις εκλογές. Τίποτα δεν είναι ανέξοδο, τίποτα δεν είναι αυτόματο. Όλες οι αποφάσεις μας και των πολιτικών και των πολιτών στις εκλογές έχουν την επίδρασή τους» συμπλήρωσε ο κ Χατζηδάκης

«Ο ΟΣΕ είναι πολυτραυματίας, δεν είναι εύκολο να αλλάξει από την μια μέρα στην άλλη η κατάσταση»
Αναφορικά με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, απαντώντας στο πόσο πειστικό μπορεί να είναι ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα έχει επιλύσει τα προβλήματα που ταλανίζουν χρόνια τον ΟΣΕ, ο κ. Χατζηδάκης, επισήμανε πως μετά από μια τραγωδία σαν κι αυτή, είναι εύλογο ότι υπάρχουν αμφιβολίες και για τον κρατικό μηχανισμό και για τις όποιες δεσμεύσεις υπάρχουν για το μέλλον. «Δεν είναι εύκολο να αλλάξουν τα πράγματα στον ΟΣΕ, γιατί ο ΟΣΕ είναι πολυτραυματίας, δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά δεν είπαμε ότι θα αλλάξουμε από τη μια μέρα στην άλλη όλη την κατάσταση στον ΟΣΕ, έτσι ώστε να γίνει σαν τους γαλλικούς σιδηροδρόμους ή σαν τους γερμανικούς σιδηροδρόμους. Αυτό που είπε η κυβέρνηση είναι, ότι θα επουλωθούν διάφορες πληγές και θα αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα το ζήτημα της ασφάλειας» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν μαύρες τρύπες, το λεγόμενο βαθύ κράτος»

«Είναι ξεκάθαρο ότι επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν, παρά τις προσπάθειες, ορισμένες μαύρες τρύπες, το λεγόμενο βαθύ κράτος, ο ΟΣΕ είναι ένα από αυτά τα προβλήματα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί και επειδή είναι μεγάλο πρόβλημα, χρειάζεται σοβαρότητα, χρειάζεται επίσης συνέχεια στις προσπάθειες. Μέχρι τώρα υπήρξαν προσπάθειες, αλλά ταυτόχρονα παρατηρήθηκε και αυτό το πρόβλημα της ασυνέχειας» προσέθεσε ο κ. Χατζηδάκης,

Χατζηδάκης: Είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ το 2008, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές το 2009 και το εγκατέλειψε

«Είναι σαν μια σκυταλοδρομία» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εργασίας, ενώ αναφερόμενος, στην περίοδο που ο ίδιος ηγείτο του Υπουργείο Μεταφορών, σημείωσε ότι ξεκίνησε το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ το 2008 και ύστερα το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές το 2009 και το εγκατέλειψε. «Είχα φέρει τους γαλλικούς σιδηροδρόμους τότε για τα ζητήματα της ασφάλειας, υπογράψαμε σύμβαση. με το που έληξε η σύμβαση έφυγαν οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι, κανένας δεν τους κράτησε. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε υπογράψει τη σύμβαση για την τηλεδιοίκηση, την έδωσε στον κ. Σπίρτζη, ο κ. Σπίρτζης δεν προχώρησε παρά ελάχιστα και βέβαια παραμένει το πρόβλημα καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Προχώρησε τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί και το παραδεχθήκαμε» συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης.

«Η πρώτη σύμβαση για την τηλεδιοίκηση υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2007 και είχε ολοκληρωθεί σε 15 μήνες»

Πιο συγκεκριμένα, περιγράφοντας τι είχε συμβεί επί υπουργίας του στο Μεταφορών, ανέφερε πως το 2007, λίγες ημέρες πριν αναλάβει, είχε υπογραφεί η πρώτη σύμβαση για την τηλεδιοίκηση. «Το 2007 τον Σεπτέμβριο υπεγράφη και το Δεκέμβριο του 2008, σε 15 μήνες είχε ολοκληρωθεί η τηλεδιοίκηση σε όλο το μήκος των γραμμών εκτός από εκεί που υπήρχαν έργα, ήταν τα τούνελ της Φθιώτιδας και λοιπά. Πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα το 2008 να ολοκληρώνει τη τηλεδιοίκηση σε ενάμιση χρόνο, σε 15 μήνες, και από κει και πέρα, από το 2014 μέχρι και σήμερα να σερνόμαστε; Θέλω να πω, ότι όταν υπάρχει σύστημα, όταν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι χειρίζονται, στο διοικητικό επίπεδο, παρακάτω, δεν έχει να κάνει με τους υπουργούς τόσο, τα θέματα με τη σοβαρότητα που πρέπει, τότε υπάρχουν και αποτελέσματα», προσέθεσε ο Υπουργός, αναφέροντας παραδείγματα άλλων προβληματικών Οργανισμών που αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν, όπως ο ΟΤΕ. «Εκεί είναι το θέμα αν δεν θέλουμε να κάνουμε μια πολιτικάντικη συζήτηση, Επομένως πιστεύω απολύτως ότι ο ΟΣΕ ανατάσσεται όπως αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα και όλων των άλλων επιχειρήσεων που είπα, αρκεί να υπάρχει σταθερότητα, σοβαρότητα και πυγμή στη διοίκηση» συμπλήρωσε.

Σε σχέση με την εκ νέου υποψηφιότητα του κ. Καραμανλή μετά την παραίτησή του από το Υπουργείο Μεταφορών, την ημέρα του δυστυχήματος στα Τέμπη, ο κ. Χατζηδάκης, δήλωσε «είμαι μέλος της κυβέρνησης, η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί για το θέμα, προφανώς με καλύπτει η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου».

«Ο Κώστας Καραμανλής έκανε κάτι αυτονόητο, που όμως δεν γινόταν στην Ελλάδα»

«Ξεχνάμε ότι ο Κώστας Καραμανλής έκανε κάτι αυτονόητο μεν, αλλά που δεν γινόταν στην Ελλάδα, παρά σε πολύ πολύ λίγες περιπτώσεις. Δηλαδή ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε αμέσως μετά το δυστύχημα και βεβαίως ακολούθησαν και παραιτήσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ και του διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σήμερα θα πάει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και θα μιλήσει. Είναι η πρώτη φορά που μιλάει. Νομίζω ότι καλό είναι στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής αντίληψης, να τον ακούσουμε, να δούμε τι έχει να πει, να δούμε πώς τοποθετείται γενικότερα γύρω από αυτό το θέμα και θα προχωρήσουμε» προσέθεσε ο κ. Χατζηδάκης. Επιπλέον, αντέτεινε ότι «αυτοί που μιλάνε για τον Κώστα Καραμανλή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνοι που είχαν αφήσει τον κ. Τόσκα στη θέση του».


Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι αυτό μπορεί να εκληφθεί ως συμψηφισμός, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε «κάποιος πρέπει να μιλήσει και γι’ αυτό. Γιατί η επιλογή στο τέλος στις εκλογές, θα γίνει μεταξύ υπαρκτών πολιτικών κομμάτων. Λοιπόν, δεν μπορεί η μια πλευρά να μιλάει και η άλλη να σιωπήσει απολύτως. Ο κ. Τόσκας κατέβηκε στις εκλογές του 2019 μετά το Μάτι, δεν είναι ανακριβές, όπως δεν είναι ανακριβές ότι μετά την καταδίκη του υπογραμμίζω από το Ειδικό Δικαστήριο, ο κ. Παππάς, προσφάτως, θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια».

«Ο πολακισμός έχει γίνει βασική συνιστώσα και τρόπος έκφρασης του ΣΥΡΙΖΑ»

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την συμπερίληψη του κ. Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι «αποδείχτηκε από αυτή την ιστορία, ότι η τοξικότητα και η εμπάθεια δεν είναι χαρακτηριστικό του κ. Πολάκη μόνο, είναι χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ» «Η αντίληψη αυτή, μαζί με την αντίληψη ότι είναι αλάθητοι γενικότερα σε ό,τι έχουν κάνει, διατρέχει συνολικά την καθημερινή πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όμηροι όχι μόνο του κ. Πολάκη αλλά και του πολακισμού. Ο πολακισμός έχει γίνει βασική πολιτική συνιστώσα και τρόπος έκφρασης για τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα. Αυτό είναι ξεκάθαρο και γι’ αυτό, παρότι εν χορδαίς και οργάνοις είχε ανακοινωθεί η απομάκρυνση του κ. Πολάκη και με αυτόν τον τρόπο και η στροφή υποτίθεται του ΣΥΡΙΖΑ σε πιο μετριοπαθείς θέσεις, τελικά αποδείχτηκε ότι όλο αυτό ήταν μια φενάκη, κάτι το οποίο δεν μπόρεσε να κρατήσει παρά μόνο 20 ημέρες και κατόπιν προέκυψε το πραγματικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο το έχουμε δει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι ταυτισμένο με την εμπάθεια, την τοξικότητα και τις ακρότητες» είπε καταλήγοντας ο Υπουργός Εργασίας.

Πηγή: iefimerida.grΧατζηδάκης: Από το 2008 είχε ξεκινήσει η εξυγίανση του ΟΣΕ -Το ΠΑΣΟΚ την εγκατέλειψε όταν κέρδισε τις εκλογές – iefimerida.gr


Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.