, Τετάρτη
17 Απριλίου 2024

search icon search icon

Κ. Μητσοτάκης: Ο στόχος του για μια νέα, αποτελεσματική κυβέρνηση

Μια κυβέρνηση αποτελεσματική, βαθιά μεταρρυθμιστική και με όρεξη φιλοδοξεί να συγκροτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν, όπως όλα δείχνουν, οι κάλπες της ερχόμενης Κυριακής αναδείξουν μια ισχυρή, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία.

Ρεπορτάζ: Έλλη Τριανταφύλλου

Οι προθέσεις του αυτές για εκ βάθρων αλλαγές στα πρόσωπα και τις αρμοδιότητες συνδέονται, αν όχι απορρέουν από τη βούληση του προέδρου της ΝΔ τα πρόσωπα που θα επιλέξει για την επόμενη τετραετία να μπορούν να υπηρετήσουν με όλες τις δυνάμεις τους τις μεγάλες προτεραιότητες που ο ίδιος έχει αναδείξει για την τετραετία 2023-2027: την πλήρη αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ, την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης της χώρας, την επέκταση της αξιολόγησης παντού, την περαιτέρω στήριξη της δημόσιας Παιδείας και τη μείωση των ανισοτήτων, μέσω της περαιτέρω ενίσχυσης της αναπτυξιακής τροχιάς της χώρας.

Παρότι οι σχεδιασμοί του προέδρου του κόμματος γίνονται με άκρα μυστικότητα και χωρίς κανείς να γνωρίζει τις ακριβείς προθέσεις του, στο δημοσιογραφικό και πολιτικό παρασκήνιο έχουν αρχίσει ήδη να κυκλοφορούν σενάρια γύρω από τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Βεβαίως ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε ότι η ονοματολογία αυτή δεν βοηθά σε καμία κατεύθυνση, ωστόσο οι φήμες έχουν φουντώσει…

Οι επικρατέστεροι

Το πρώτο όνομα που ακούγεται, και μάλιστα έντονα, είναι αυτό του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται ως ο επικρατέστερος νέος «τσάρος» της οικονομίας, με τον Χρήστο Σταϊκούρα, που ολοκλήρωσε επιτυχώς τη θητεία του στο ΥΠΟΙΚ, να μετακινείται σε παραγωγικό υπουργείο.

Άγνωστο παραμένει αν ο Θεόδωρος Σκυλακάκης θα συνεχίσει ως αναπληρωτής υπουργός στο Οικονομικών ή ο κ. Μητσοτάκης θα μεταφέρει την αρμοδιότητα της διαχείρισης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης από το ΥΠΟΙΚ στο υπουργείο Ανάπτυξης. Σε μια τέτοια περίπτωση, επικρατέστερος για το νέο υπερυπουργείο είναι ο κ. Σκυλακάκης, οπότε η θέση του αναπληρωτή θα καλυφθεί από άλλο στέλεχος.

Για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, εκ των πολύ στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη. Αν ο πρώην υπουργός μεταβεί στη Βασ. Σοφίας, τότε είναι πολύ πιθανό ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας να αναλάβει την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ένα ακόμα σενάριο το οποίο ακούγεται με ένταση τις τελευταίες ημέρες είναι η ανάληψη του κρίσιμου πόστου του υπουργείου Παιδείας από τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από τους αποτελεσματικότερους και δημοφιλέστερους της προηγούμενης κυβέρνησης, θεωρείται ο κατάλληλος άνθρωπος για να κερδίσει το δύσκολο στοίχημα της ενίσχυσης της Παιδείας.

Λέγεται, δε, ότι ο ίδιος έχει εκφράσει κατά καιρούς την επιθυμία του να κερδίσει αυτό το στοίχημα.
Η πρώην υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα είναι σίγουρα στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Πολλοί θεωρούν ως εξαιρετικά πιθανή την ανάληψη του υπουργείου Ενέργειας, ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο η ίδια θεωρεί πρόκληση.

Στο υπουργείο Υγείας, εσχάτως ακούγεται ότι είναι πολύ πιθανό να εγκατασταθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με ενδεχόμενη αναπληρώτρια την επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, αν η τελευταία δεν αναλάβει άλλο κυβερνητικό πόστο.

Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αλλάξει πόστο, κάτι άλλωστε που επιθυμεί και ο ίδιος, μετά από μία τετραετή, επιτυχημένη διοίκηση. Η σκυτάλη δεν αποκλείεται να περάσει στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση. Το όνομα του κ. Γεωργιάδη ακούγεται για τα υπουργεία Υποδομών, Ναυτιλίας ή σε ένα νέο υπουργείο Απασχόλησης, το οποίο θα έχει στην αρμοδιότητά του το φλέγον κοινωνικό ζήτημα της απονομής συντάξεων.

Το αν και πού θα αξιοποιηθεί ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης παραμένει άγνωστο, καθώς στο «γαλάζιο» παρασκήνιο ακούστηκε έντονα ότι, με δεδομένη την αναβαθμισμένη ανάγκη ενός ισχυρού προεδρείου, στην περίπτωση που η επόμενη Βουλή είναι επτακομματική ή ακόμα και οκτακομματική, η ανάληψη της προεδρίας της Βουλής από τον έμπειρο πρώην υπουργό θα ήταν μια εξαιρετική λύση. Βεβαίως, παραμένει ασαφές αν αυτή η άποψη έχει μεταφερθεί στον κ. Βορίδη και αν ναι, πώς έχει αντιδράσει. Άλλωστε, είχε προηγηθεί η δι’ αντιπροσώπου διερεύνηση των προθέσεων του πρώην υπουργού Εξωτερικών για το συγκεκριμένο πόστο, με τον κ. Δένδια να το απορρίπτει χωρίς δεύτερη σκέψη.

Μετακινήσεις

Ένα ακόμα σενάριο που ακούγεται έντονα τις τελευταίες ημέρες είναι αυτό της ανάληψης του χαρτοφυλακίου Προστασίας του Πολίτη από γυναίκα! Σε αυτή την περίπτωση, μένει να φανεί πού θα αξιοποιηθεί ο πρώην υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ανάλογες πληροφορίες κυκλοφορούν και για την τοποθέτηση στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών του Θεόδωρου Λιβάνιου, με αντίστοιχη μετακίνηση του πρώην υπουργού Μάκη Βορίδη σε άλλο κυβερνητικό πόστο.

Ένα ακόμα ερώτημα είναι αν και σε ποιον θα εμπιστευτεί ο κ. Μητσοτάκης το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο οποίος απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη, φέρεται ως πιθανός διάδοχος του πρώην συναδέλφου του Γιώργου Γεωργαντά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επίσης, μετά από μία τετραετία απουσίας από τα κυβερνητικά έδρανα, φέρεται να επανέρχεται η Όλγα Κεφαλογιάννη, ως υπουργός Τουρισμού, θέση την οποία μέχρι τις εκλογές κατείχε ο Βασίλης Κικίλιας, για τον οποίον δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες αν και πού θα μετακινηθεί.

Η μόνη «αμετακίνητη» από το πόστο που κατείχε την προηγούμενη τετραετία λέγεται ότι θα είναι η πρώην υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η Σοφία Ζαχαράκη ακούγεται ως πιθανή νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, ενώ το υπουργείο Οικογένειας που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα ιδρύσει, λέγεται ότι θα αναλάβει η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Το νέο πρόσωπο της επόμενης τετραετίας στο Μέγαρο Μαξίμου θα είναι ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος πιθανότατα θα αναλάβει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργού Επικρατείας. Ο δυναμικός δικηγόρος έχει μεγάλη εμπειρία, καθώς υπήρξε εκείνος που σήκωσε το μεγάλο βάρος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη. Στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου θα παραμείνει και ο Άκης Σκέρτσος, ενώ ρόλο στην ομάδα θα έχει σαφέστατα και ο Γιάννης Μπρατάκος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.